Saptamana „Scoala Altfel” a fost ocazia ideala pentru ca elevii si profesorii sa participe la activitati extrascolare. Peste 200 de elevi si profesori de la scolile din Bucuresti, inscrise in programul educational „ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie” au participat la evenimentul Tehnici de prim ajutor pentru animalele de companie organizat de Asociatia Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie (ARPAC). 

In Romania exista numeroase cursuri care ii invata atat pe ce mici, cat si pe cei mari, sa acorde primul ajutor oamenilor aflati in situatii de urgenta. Insa, in ceea ce priveste ingrijirea animalelor de companie si acordarea primului ajutor, tara noastra nu dispune de centre speciale unde oamenii pot invata cum sa acorde primul ajutor animalelor de companie, asa cum exista in alte tari. In Statele Unite un astfel de curs dureaza 22 de ore, iar motivul principal pentru care oamenii participa este acela ca animalele fac parte din familie si au nevoie de protectie.

In acest scop, Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie (ARPAC) a organizat un eveniment tematic dedicat tehnicilor de acordare a primului ajutor pentru animalele de companie. Evenimentul a avut loc joi, 21 aprilie, la Planeta Ham Ham, locul cateilor fericiti si pisicilor multumite, partener al programului educational ABC-ul Ingrijirii Animalelor de Companie. Cu ajutorul medicilor veterinari voluntari de la cabinetul veterinar PetStuff, elevii au invatat ca a avea grija de sanatatea animalului lor de companie face parte din cresterea si ingrijirea responsabila a acestuia.  Li s-a explicat cum identifica daca animalul lor de companie este sanatos sau are probleme. In cazul in care observa ceva in neregula cu el, copiilor li s-a spus ca trebuie sa isi anunte parintii si sa sune la medicul veterinar. Totodata, copiii au inteles ce au voie si mai ales ce nu au voie sa faca atunci cand animalul lor este suferind, pentru a nu ingreuna recuperarea acestuia.

„Colaboratorii nostri, medici veterinari, le-au aratat copiilor la fata locului ce se intampla intr-o ambulanta veterinara, ce este un puls si ce inseamna primul ajutor in cazul animalelor de companie, iar aceasta modalitate de prezentare i-a facut sa fie atenti si sa intelega cu mai mare usurinta. Profesorii care au insotit cei 200 de copii au fost foarte incantati de eveniment, de entuzismul si implicarea copiilor apreciind ca este foarte utila o astfel de lectie, care ii va face pe copii mai atenti la ei si la animalele de companie.” Declara Gratziela Bahaciu, Secretar General Asociatia Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie (ARPAC).

Scolile participante la eveniment au fost Scoala Gimnaziala Ienachita Vacarescu, Scoala Gimnaziala Nr. 194, Scoala Gimnaziala Nr. 307, Scoala Gimnaziala Nr. 82, Scoala Gimnaziala Nr. 280, Scoala Gimnaziala 178 si Scoala Gimnaziala 164.

Parteneri: Ministerul Educatiei si Cercetarii, Asociatia Generala a Medicilor Veterinari din Romania, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, Planeta Ham Ham, Cabinet Veterinar PetStuff Bucuresti.
Parteneri media: Radio Itsy Bitsy, ZooLand, Suntparinte.ro, StiriONG, SfatulParintilor.

***
Despre ARPAC
Fondata in 2003 ARPAC este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, creata pentru a reprezenta, sprijini si sustine interesele comune ale membrilor sai, importatori si producatori de hrana pentru animale de companie. Din 2006 ARPAC este membra a Federatiei Europene a Producatorilor de Petfood (FEDIAF). Membrii ARPAC sunt: Mars Romania, Nestle Romania, Royal Canin Romania, Nordic Petfood Distribution si Angst S.A.