• 230 de elevi din 7 școli din Câmpulung și zona Muscel au participat la ateliere educaționale pentru dezvoltarea abilităților de care au nevoie ca viitori profesioniști și pentru încurajarea continuării studiilor în licee cu specializări tehnice.
  • Ediția pilot a proiectului desfășurat pe parcursul a 6 luni, a avut și o componentă de informare asupra ofertei educaționale a liceelor din zonă, adresate elevilor și părinților.

 

Junior Achievement (JA) România și Holcim România au încheiat ediția pilot gratuită a proiectului „ABCdar pentru viitorii profesioniști”, la care au participat 230 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a, din 7 școli din zona Câmpulung Muscel. Programul desfășurat pe parcursul a 6 luni a constat în: activități de orientare profesională la clasă, interacțiuni cu profesioniști, întâlniri de informare și încurajare spre urmarea studiilor în domenii tehnice, precum și ateliere de tip non-formal cu rol în pregătirea pentru un viitor parcurs profesional.

 

Programul la clasă a fost implementat în colaborare cu 14 profesori din județul Argeș, din localitățile Câmpulung Muscel, Boteni, Bughea de Jos, Cetățeni, Lerești și Valea Mare-Pravăț. Aceștia au beneficiat gratuit de resurse educaționale, pe care le-au inclus în activitatea didactică pentru a ajuta elevii să învețe prin experiență (applied learning), să își definească valorile și aptitudinile, să exerseze luarea deciziilor și să analizeze diferite opțiuni pentru viitorul profesional.

 

„Elevii sunt foarte încântați deoarece sunt lecții ușor de parcurs, interesante pentru ei, le dezvoltă competențe și abilități pentru viață în completarea a ceea ce învață în cadrul altor discipline“, a declarat un profesor de la Școala Gimnazială „Theodor Aman” din Câmpulung Muscel.

 

În completarea activităților la clasă, proiectul a inclus participarea a 5 voluntari Holcim, care au oferit elevilor exemplele proprii ca sprijin în demersul de explorare a tipurilor de meserii și cariere pe care le pot alege chiar în comunitatea lor, precum și sesiuni de informare adresate părinților. Astfel, peste 100 de părinți au participat la întâlniri de prezentare a opțiunilor pe care copiii lor le pot avea în învățământul profesional și tehnic din zona Câmpulung Muscel.

 

„Încă de la vârste fragede alegerile ne definesc parcursul personal și profesional. Prin acest nou program dorim să aducem mai aproape de elevii de gimnaziu informații cu privire la recunoașterea și exersarea abilităților proprii, dar și despre oportunitățile educaționale pe toate palierele. Informația înseamnă cunoaștere, iar cunoașterea aduce alegeri potrivite la momentul oportun. Dorim ca acești copii să aleagă drumul potrivit abilităților și cunoștințelor lor, iar programele pe care le derulăm să îi ghideze spre locul potrivit în viitor.” Alina Cristea, Manager CSR și Programe educaționale Holcim România.

 

Ediția pilot s-a încheiat cu 4 zile de activități non-formale, la Școala Gimnazială Nr. 1 din Bughea de Jos. 16 elevi din clasa a VII-a au participat la activități de dezvoltare, pe teme precum: valorile personale, recunoașterea și exersarea abilităților proprii, leadership, parcursul educațional, remarcarea valorilor locale, exemple de bună conduită într-un colectiv, oportunitățile academice și profesionale pentru profilul tehnologic. Toate acestea au fost conturate cu sprijinul unor reprezentanți din comunitate: voluntari din partea Holcim România, precum și elevi de la Colegiul Tehnic și Colegiul Național Dinicu Golescu din Câmpulung, care și-au prezentat experiența de liceeni, acțiunile și proiectele în care sunt implicați și modul în care acestea contribuie la formarea lor.

 

„În aceste 4 zile, am trăit o experiență foarte plăcută. Am învățat multe lucruri educative și am descoperit că toți avem valori și abilități diferite. Am aflat despre admiterea la liceu și am înțeles, prin activități distractive, cât de importantă este școala“, a spus unul dintre elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1, Bughea de Jos, Argeș.

 

„ABCdar pentru viitorii profesioniști“ este unul dintre cele cinci programe educaționale Holcim și cea de-a treia inițiativă educațională dezvoltată de Junior Achievement în parteneriat cu producătorul de materiale de construcție. Din 2015 și până în prezent, peste 5.800 de elevi de școală primară și de gimnaziu au beneficiat de activitățile applied learning dezvoltate în cadrul acestui parteneriat pentru educație.

 

***

 

Despre Junior Achievement (JA) România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională și dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „applied learning“ și „project based” sunt urmate anual de peste 267.000 de elevi și studenți din 1.957 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2023, organizația a urcat pentru a cincea oară în Top 10 ONG-uri din lume și a primit a doua nominalizare la Premiul Nobel pentru Pace. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org

 

Despre Holcim România

Grupul de companii Holcim România include Holcim România (două fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o fabrică de BCA la Adjud, o stație de măcinare, 28 stații de betoane, patru stații de agregate, două stații de lianți speciali, trei terminale de ciment, trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor - prin Geocycle și Somaco Grup Prefabricate (cinci fabrici de prefabricate).

 

Grupul de companii Holcim România activează în zona producției de materiale de construcții performante, având ca principal obiectiv tranziția către o afacere complet sustenabilă, prin dezvoltarea unor produse cu amprentă de carbon cât mai redusă și printr-o preocupare constantă pentru protecția mediului. Toate proiectele companiei lucrează în sinergie pentru consumul responsabil de resurse naturale, utilizarea de tehnologii eficiente energetic, reducerea emisiilor, scăderea impactului din transport prin optimizarea traseelor de distribuție și prioritizarea mijloacelor cu consum redus de combustibil.

 

Specialiștii Holcim dezvoltă materiale pentru viitor bazându-se pe inovație și digitalizare, având ca principali vectori responsabilitatea socială și față de mediu, pentru comunități mai sustenabile, într-o economie circulară. În total, Grupul Holcim România are aproximativ 2000 de angajați.