Editia anterioara, din 2013, a avut tema „New Perspectives on Diplomacy” si a abordat subiecte din diverse domenii in care diplomatia se manifesta in era informationala: diplomatie culturala, economica, a mediului, nucleara, probleme de securitate internationala si experiente ale diplomatilor romani, venite chiar de la ei.
Scoala de Vara din acest an va avea loc in perioada 21-27 iulie la Universitatea din Bucuresti, ajungand la o noua etapa. Proiectul este mai ambitios si, in acest an, sub tema „Diplomatia secolului XXI”, va oferi o imagine completa a principalelor subiecte legate de diplomatia de astazi.
Diplomatia a inclus democratia, iar temele care obisnuiau sa fie scopul exclusiv al diplomatilor apartinand ministerelor de externe, ambasadelor si misiunilor permantente (sa o numim diplomatie profesionala) au fost incredintate oamenilor si institutiilor din afara ariei dedicate diplomatiei. Dar asta nu inseamna ca diplomatia profesionala a fost redusa la un singur aspect al relatiilor internationale. Din contra, pe masura ce relatiile dintre tari se dezvolta semnificativ, diplomatia profesionala a primit o sarcina importanta, si-anume sa ofere baza relatiilor internationale.
Pentru a intelege diplomatia secolului 21, studentului trebuie sa-i fie oferita oportunitatea de a vedea mai mult decat ceea ce diplomatia profesionala face. A vedea si a intelege diplomatia secolului 21 in complexitatea sa este ceea ce Scoala de Vara din acest an va oferi. Studentii vor avea oportunitatea sa invete despre modul in care diplomatia s-a schimbat de-a lungul timpului, despre noi protocoale de securitate, tehnici de mediere a conflictelor si negociere, proceduri de managementul crizelor, toate acestea in timp ce vor avea ocazia sa puna in aplicatie principiile diplomatiei sub ghidarea profesorilor universitari, a diplomatilor si a expertilor din domeniu.
Aceasta editie doreste sa ofere un instrument educational care sa fie complementar experientei academice a participantilor in studiul diplomatiei si al relatiilor internationale. Activitatile vor consta in seminarii si workshopuri, grupate in mai multe module.
In acest an ne vom concentra atentia pe schimbarile rezultate din diplomatia noii epoci si de toate responsabilitatile aduse de ea, facand referire la situatia internationala actuala. Din moment ce asigurarea securitatii este una dintre cele mai mari responsabilitati a statului, ne asteptam ca guvernele, institutiile internationale si organizatiile sa isi protejeze cetatenii de orice amenintare din exterior. In ultimul timp, capacitatea guvernelor nationale de a-si proteja cetatenii si resursele a fost subiectul unor dezbateri aprinse, iar aceste situatii pot degenera usor in situatii de criza. Mai mult, negocierile au fost intotdeauna un aspect cheie al diplomatiei, prin urmare a fi un bun negociator este o trasatura foarte pretuita pe scena diplomatiei secolului XXI. In plus, este vital sa cunoastem modul in care diplomatia functioneaza astazi si cum sa rezolvam un conflict inainte sa se transforme intr-o criza si, in acelasi timp, sa stim cum sa gestionam o situatie daca aceasta degenereaza.
Prin urmare, activitatile Scolii de vara se vor axa pe aspectele esentiale ale evolutiei diplomatiei, oferindu-le participantilor cunostinte esentiale din domeniile relevante.
Asociatia Tineretul ONU din Romania este o organizatie neguvernamentala, ale carei scopuri sunt promovarea si incurajarea valorilor si activitatilor ONU in randul tinerilor romani, al societatii romanesti si al comunitatii internationale.
Principalul proiect al Asociatiei este organizarea anuala a Conferintei Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cea mai mare simulare de tip MUN din Romania, in 2014 organizandu-se a sasea editie. Asociatia se ocupa si de organizarea altor proiecte, cum ar fi: simulari ale unor Curti Internationale de Justitie (trei editii), conferinte studentesti cu participare internationala (trei editii), o campanie de promovare a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, proiectul „Scoala de vara” (trei editii pana in prezent), precum si alte conferinte si seminarii.
Mai multe informatii pe: http://summerschool.unyouth.ro/ si https://www.facebook.com/UNYouthAssociationOfRomania