Evenimenul s-a desfasurat in prezenta autoritatilor locale din Municipiul Bucuresti, a preotilor implicati in activitatile catehetice, a cadrelor didactice si a beneficiarilor din cele 53 de Centre Educational-Inovative „Alege Scoala!”. Evenimentul a fost moderat de catre Pr. Dr. Constantin Naclad, manager proiect.
 
„Prin acest eveniment ne-am propus sa prezentam publicului larg proiectul Alege Scoala, rolul pe care il are educatia in formarea viitoarelor generatii si rezultatele obtinute pana in prezent. Scoala si Biserica au aceeasi motivatie morala, de a construi caractere. Ne dorim ca scoala sa devina un mediu prielnic formarii intelectuale si cresterii spirituale a copiilor si tinerilor”, a declarat Pr. Dr. Constantin Naclad, manager proiect. 
 
La eveniment au fost prezenti beneficari ai proiectului, preoti, profesori dar si reprezentanti ai institutiilor direct implicate in derulararea programului: Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, Doamna Daniela Buzducea – Director Executiv al Fundatiei World Vision Romania, Domnul Romeo Mosoiu - Consilierul Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice si Domnul Prof. Univ. Dr. Adrian Opre, din cadrul Facultatii de Psihologie, Unniversitatea „Babes Bolyai”, din Cluj-Napoca. 
 
In cuvantul rostit cu aceasta prilej, intitulat „Misiune si slujire prin educatie pentru reducerea fenomenului abandonului scolar”, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a aratat necesitatea programelor educationale in randul copiilor: „Rezultatele proiectului au evidentiat importanta educatiei religios-morale in adaptarea eficienta a programelor de consiliere si asistenta psiho-educationala la particularitatile culturale si socio-economice ale spatiului nostru geografic. Totodata, studiile si rapoartele stiintifice arata ca flexibilizarea programelor de tip „a doua sansa”, in care sa fie implicate deopotriva Scoala, Familia, Comunitatea si Biserica, reduc considerabil factorii de risc in abandonul scolar si cresc sansele reintegrarii copiilor aflati in abandon. Toate acestea arata rolul esential al colaborarii dintre Familie, Scoala si Biserica in actul formativ-educational. Se cunoaste faptul ca Biserica, prin parohiile sale, detine cea mai extinsa retea institutionala din tara putand sa contribuie major la implementarea programelor de tipul „a doua sansa”. Si aici rezultatele proiectului arata inca o data necesitatea unei mai stranse colaborari intre preoti, profesori de religie si experti in domeniul psihologiei si al stiintelor educatiei”. 
 
Prezent la eveniment, Domnul Romeo Mosoiu, Consilierul Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, a dat citire mesajului Domnului Ministru Adrian Curaj. In continuare, Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundatiei World Vision Romania, a vorbit despre buna colaborare dintre Patriarhia Romana si Fundatia World Vision Romania in cadrul prezentului parteneriat. 
 
„Credem ca schimbarea societatii romanesti, despre care am auzit vorbindu-se atat de mult in ultimele saptamani, nu se poate realiza altfel decat investind in educatia copiilor. Si exact acesta este castigul major pe care il aduce Alege Scoala: schimbarea de atitudine a copiilor fata de scoala, o reconsiderare a valorilor atat la nivelul comunitatii cat si in randul elevilor, cu implicatii profunde pentru reducerea abandonului scolar, asa cum s-a vazut din rezultatele acestui studiu care valideaza stiintific abordarea Alege Scoala. 

Pentru World Vision Romania, parteneriatul strategic cu Biserica Ortodoxa este o piatra de temelie in misiunea sa de a contribui la cresterea bunastarii copilului. Stim ca nu putem vorbi despre bunastare fara sa intelegem ca fiecare copil are nevoie de sanatate, de educatie, de protectie si dezvoltare spirituala care sa-l ajute sa-si inteleaga rostul si sa-si doreasca sa lase in urma valori. Cred ca este esential sa ne propunem sa mergem mai departe, construind pe ceea ce s-a realizat”, a declarat Daniela Buzducea, Director Executiv al Fundatiei World Vision Romania.
 
Domnul Profesor Universitar Dr. Adrian Opre a prezentat rezultatele cercetarii derulate in cadrul proiectelor „Alege Scoala”, rezultate cuprinse in „Studiul complex si integrat asupra factorilor de risc ai abandonului scolar”, lansat cu acest prilej.
 
In cadrul proiectului „Alege Scoala!” au fost infiintate 53 de Centre Educational-Inovative, distribuite in 12 judete ale tarii, aflate in jurisdictia a 10 Eparhii. Aici s-au desfasurat activitati de tip „Scoala dupa Scoala” si „Scoala de Duminica”, ce au vizat mentinerea in sistemul educational si reducerea abandonului scolar pentru aproximativ 1.600 de copii si tineri.
 
Proiectul „Alege Scoala in regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest!”, derulat de catre Fundatia World Vision Romania, in parteneriat cu Patriarhia Romana, in perioada aprilie 2014 - decembrie 2015, are ca obiectiv mentinerea in sistemul de educatie a 1.325 de copii si tineri expusi riscului de abandon scolar, precum si dezvoltarea unor actiuni, prin care 318 persoane sa poata sa-si reia studiile.
 
Programul educational „Alege Scoala!” a implicat, din 2009 pana in prezent, 31.954 de copii cu risc de abandon scolar sau care au parasit de timpuriu scoala in activitati prin care li s a dezvoltat motivatia de a ramane sau a se intoarce in sistemul educational si li s a cultivat dorinta de a dobandi o educatie de calitate, ca sansa a unei mai bune integrari socio profesionale. 
 
Pentru informatii suplimentare:
Pr. Dr. Constantin Naclad - manager proiect
Email: constantin_naclad@wvi.org