Spune-mi o poveste, un proiect organizat de Asociația VolumArt și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a debutat pe 6 și 13 aprilie, cu primele ateliere pentru copii și adolescenți, susținute la Școala Ferdinand I și The Social Incubator.
 
Benzile desenate sunt unul dintre cele mai populare vehicule de comunicare a poveștilor, în rândul celor cu spirit tânăr. De-a lungul timpului ele au născut personaje legendare, precum Tin Tin, care a debutat în anul 1929 și de atunci este publicat și republicat în milioane de exemplare care au fascinat copiii din lumea întreagă. Topolino, Mickey Mouse-ul lui Disney, ajunsese atât de popular în Italia celui de-al doilea război mondial încât a fost singurul personaj american exceptat de cenzura fascistă.

Vaillant le Journal de Pif
a avut în anii ’60-’80 un succes nebun nu doar în Franţa, ci şi în România socialistă și a arătat că se poate face bandă desenată realistă, chiar şi pe teme istorice, fără infuzii de propagandă ostentativă. Fabulosul album Istoria benzii desenate româneşti, semnat de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu în 2010, aproape că nu mai lasă nimic de spus (în plus) despre ceea ce a însemnat banda desenată la români în secolul XX. Despre Marvel și DC Comics aproape că nu mai este nevoie să vorbim, personajele lor populează astăzi atât marile ecrane, cât și imaginația copiilor, într-unele din cele mai de succes blockbustere.
 
„Proiectul s-a născut într-o lume de oameni mari din dorința de a le oferi copiilor un spațiu unde universul lor interior să prindă viață, să dea formă emoțiilor lor și viziunii lor despre lumea în care trăiesc. Trăim într-o societate în care suntem înconjurați de milioane de imagini, mesaje și povești scrise de alții și vrem să-i încurajăm pe copiii și adolescenții participanți la atelierele din cadrul proiectului să-și descopere  propria voce și să-si scrie propria poveste.”, declară Judit Balint, Project manager
 
Timp de două luni, 30 de copii și adolescenți cu vârste între 9 și 18 ani, vor descoperi și se vor antrena în tainele dezvoltării benzilor desenate, unul dintre cele mai iubite mijloace de comunicare a poveștilor pentru tânăra generație. Super eroii Marvel, Tin Tin, Asterix sau Obelix vor fi alături de ei în călătoria pe care o va parcurge povestea fiecăruia dintre ei și îi vor inspira să scoată la iveală propriile lor povești, aventuri ale unor eroi încă necunoscuți, care sălășluiesc acum doar în imaginația lor.
 
Sunt alături de ei în acest demers, pe parcursul celor cinci atelier desfășurate în lunile aprilie și mai, cei 2 traineri, ghizi în lumea fascinantă a benzilor desenate și a poveștilor: Octav Ungureanu, autor de benzi desenate și ilustrator, și Filip Columbeanu, scenarist.
 
„Mă bucur oricând că am ocazia să învăț copiii și adolescenții să deseneze, pentru că ei sunt viitori ilustratori și autori de benzi desenate. Cel mai mult âmi place să văd entuziasmul lor în momentul în care descoperă cât de ușor e să desenezi un personaj sau o poveste dupa ce învață câteva noțiuni de bază." Octav Ungureanu, trainer BD
 

”Sunt foarte încântat că Proiectul ”Spune-mi o poveste” îmbină două dintre pasiunile specifice copilăriei - desenul și povestitul. ”Întorcându-mă” la școală după 20 de ani, am fost foarte plăcut surprins să descopăr un grup de elevi ager și creativ care deja stăpânește la nivel intuitiv multe dintre procedeele de storytelling. Ce îmi propun este să îi ajut să navigheze prin aceste informații, să le ordoneze și să își transforme creativitatea într-o unealtă de comunicare. Fie că vor alege un domeniu artistic sau doar vor deveni mai avizați în fața fluxului mediatic care face parte din viața lor și a noastră, sunt convins că acest exercițiu este unul foarte util pentru viitor. Și poate, peste ani lși ani, mă vor putea ierta că l-am confundat pe Unchiul Ben din Spiderman cu Unchiul Owen din Războiul Stelelor.”
- Filip Columbeanu, scenarist.
 
Copiii de la Școala Ferdinand I și adolescenții din medii defavorizate susținute de The Social Incubator vor continua atelierele în fiecare sâmbătă din luna aprilie, reluându-se în luna mai, după vacanța școlară, când toți participanții își vor prezenta propriile povești desenate.
 
Tot în luna mai, cei 30 de participanți la ateliere vor vizita, iar cei care au ales să facă animații, vor și lucra la Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, în laboratoarele de animație digitală, de interacțiune digitală, precum și în cel de design decor virtual și realtate augmentată. 
 
Poveștile copiilor și adolescenților vor fi publicate la începutul lunii iunie pe site-ul spunemiopoveste.club, și vor face obiectul unei expoziții itinerante, prima la Școala Ferdinand I și a doua într-un parc din București, încurajând alți copii și adolescenți să își deseneze propriile povești, dar și să citească benzi desenate.
 
***
Spune-mi o poveste // Organizat de Asociația VolumArt în perioada martie – iunie 2019
 
Parteneri: Școala Ferdinand I, The Social Incubator, CINETic
Parteneri media: Scena 9, www.revistacomics.ro