Fundația Comunitară Țara Făgărașului, împreună cu coordonatori și reprezentanți ai proiectelor finanțate prin Fondul Științescu ediția a III-a, își invită toți prietenii la întâlnirea cu pasionații de științe pe care i-a cunoscut în cei trei ani de când revitalizează capitalul de inovație al comunității Țării Făgărașului.
 
Începând cu ora 16:00, vom întâlni la Casa Municipală de Cultură Făgăraș, în Sala de sport a Colegiului Național Radu Negru, echipele de proiecte Științescu care de-a lungul celor 3 ani au contribuit la înfrumusețarea științelor exacte în Făgăraș și în zonele limitrofe.
 
Din anul 2016, de când am început să explorăm prin joacă și experiment, ramurile STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică), Fundația Comunitară Țara Făgărașului a finanțat 34 de proiecte în valoare totală de peste 300.000 lei.
 
Elevii au descoperit aplicabilitatea științelor dincolo de formulele învățate pe de rost. Elevi, studenți, profesori, cercetători, făgărășeni pasionați de științe și oameni dedicați din organizații nonguvernamentale, cu toții au petrecut peste 6.000 de ore derulând activități voluntare, ca elevii din Țara Făgărașului să se apropie de științe prin practică.
 
Vineri 14 noiembrie, ne întâlnim în cadrul unui târg de științe, cu inițiatorii a 14 proiecte (unele finanțate în cadrul primei ediții, altele din acest an), cu finanțatorii și partenerii proiectelor, cu elevi și părinți, cu oameni care cred în Științescu.
 
Pentru prima oară vor fi alături de noi reprezentanții a două echipe de proiect ale lui Științescu Brașov:
echipa de la Crizbav, coordonată de Mihaela Bucșa, care va propune activități de fizică și biologie susținute de tehnologie (tricou cu realitate augmentată, ochelari VR și tablete, simulator arc electric) specifice proiectului în curs „Laborator școlar mobil”, precum și o mini stație meteo care încă inspiră din proiectul Științescu Brașov de acum 2 ani, „Viața e știință”.
„Proiectul Experimentarium”, aflat la a doua ediție, reprezentat de Ciprian Branea, aduce în prim-plan următoarele: piramida holografică, tricou realitate augumentată, bec care levitează, plasma ball, generator gravitațional, instalație cinetică stroboscopică, Chladni plate, motorașe homopolare, braț robotic.
 
Echipele finanțate prin Fondul Științescu care vor participa la acest eveniment sunt:
 
1. Recycling cu Științescu – implementat de Asociația Jugendzentrum Seligstadt
2. Camera obscură – implementat de Asociația Renascendis
3. Viața din farfuria ta – coordonatori: profesorii Talabă Gabriela și Husac Luminița, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”
4. Cercul de Biologie Karios – coordonator profesor Dudan Cristina, Colegiul Național „Radu Negru”
5. Ne jucăm, explorăm, învățăm – coordonator Pleșa Elena, profesor Colegiul „Aurel Vijoli”, Făgăraş 
6. Micul Einstein – coordonator Robu Mirela, Fundația Regen
7. Făgăraș pe aripile vântului – coordonator: profesor Aron Simona, Colegiul Național „Doamna Stanca”
8. Mecanica nu e o mizerie – coordonator profesor Pandrea Cornel, Liceul Tehnologic „Dr. Ioan Șenchea”
9. Iarba verde de acasă – coordonator Dudan Sergiu
10. Legolearn – coordonator Brezaiu Marian, Colegiul Național „Radu Negru”
11. Protoshop – Viitorul începe azi – coordonator profesor Pleșa Elena împreună cu mentorii Alexandru Dobre și Alina Floroi de la Laborazon și 3D DOT
12. Magia Științei – coordonator profesor Grosu Monica, Colegiul Național Radu Negru
13. Iute ca săgeata – coordonator professor Popa Corina, Colegiul Național „Doamna Stanca”
14. Provocarea Lego – coordonator Mușat Mihaela, francizor Young Engineers in Brașov
 
Vizitatorii vor fi invitați să participe la activități diverse propuse de aceștia:
• activități de fizică și biologie susținute de tehnologie (tricou cu realitate augmentată, ochelari VR și tablete, simulator arc electric;
• să ghideze roboței;
• să facă exercitii cu instrumente de laborator în observarea microparticulelor;
• să participe la tăierea și lipirea aeromodelelor;
• vor putea alcătui puzzle ca joc de echipă;
• identificare de plante și animale cu ajutorul determinatoarelor;
• traseu audio-viziual cu ultrasunete de lilieci: elevii vor asculta în căști ultrasunete de lilieci;
• activități de provocare a copiilor în a rezolva cerințele din jocuri matematice, în rezolvarea unor puzzle-uri uriașe ca echipă, în pirogravarea unor inițiale pe bucăți de lemn;
• vor putea participa la un mini-atelier meșteșugăresc;
• atelier de recycling și electronică;
• copiii vor avea posibilitatea de a cunoaște piramida holografică, tricoul realitate augumentată, becul care levitează, plasma ball, generator gravitațional, instalație cinetică stroboscopică, Chladni plate, motorașe homopolare, braț robotic și multe altele.
 
***
Programul Științescu
este dezvoltat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România și este susținut de Romanian-American Foundation și finanțatorii Avira, Bilka – sisteme pentru acoperișuri, Hirschmann Automotive, Stihl, FENEC Rubber Eastern Europe, Berg Banat cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov. Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în orașele Bacău, Bucureşti, Brașov, Cluj, Iaşi, Mureş, Oradea, Prahova, Sibiu, Galați, Odorheiu Secuiesc, Oradea, prin competiții similare de proiecte, gestionate de fundațiile comunitare locale.
 
Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului este o organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, cu sediul în Făgăraş. Misiunea noastră este de a inspira şi susţine iniţiative locale, de a mobiliza resurse şi de aduce împreună oameni şi organizaţii care să aibă dorinţa şi capacitatea să contribuie pe termen lung la dezvoltarea de comunităţi generoase, responsabile, solidare şi încrezătoare în propriul lor viitor cu respect față de specificul local, deschise inovației și adaptabile la nou. Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor nonguvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
 
Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului face parte din programul național de „Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația Pentru Parteneriat și Fundația Pact, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Romanian-American Foundation.Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului face parte din programul național de “Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare, în parteneriat cu Fundația Pentru Parteneriat, cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation și Romanian-American Foundation.
 
Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de populație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.
Alături de partenerii noștri dezvoltăm programe care să cultive interesul tinerilor pentru educația STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) și să încurajeze pe cât mai mulți să aleagă o carieră în domeniul tehnologiei și inovației.