FSC a demarat un nou proiect educativ intitulat Tineri educați = viitor sănătos ce își propune sa  răspundă nevoii de servicii educaționale, de dezvoltare personala si de pregătire pentru o viață sănătoasă a copiilor ce trăiesc in satele sărace din estul județului Bacău.

Aproximativ 1.050  de copii si tineri din 6 comunități rurale si municipiul Bacău vor beneficia de sesiuni informative, traininguri si materiale educaționale care sa le ofere baza pentru o viață mai sănătoasă si un viitor mai bun.

Un studiu recent lansat de World Vision România relevă că unul din 11 copii se culcă flămând seara! Unul din opt copii mănâncă cel puțin o pâine pe zi! Doar un sfert din copiii de la țară se spală zilnic pe corp și jumătate dintre ei pe dinți. 20% dintre familii nu reușesc să ajungă cu copiii la medicul de familie pentru un consult! În aceste condiții, peste jumătate dintre copiii din mediul rural au obținut, anul trecut, note sub 6 la Evaluarea Națională, Mulți părinți le recomandă să nu mai meargă la liceu, pentru că oricum au rezultate slabe și e mai bine să muncească și să aducă bani în casă. În zona rurală de est a județului Bacău situația este similară, ba chiar mai grea în anumite zone.

Acesta este motivul pentru care Fundația de Sprijin Comunitar a lansat proiectul Tineri educați = viitor sănătos  prin care dorește să ofere, unui număr de 1050 de copii și tineri din zone rurale defavorizate și orașul Bacău activități educative non-formale menite să-i ajute să dobândească cunoștințele și deprinderile necesare pentru a crește și trăi sănătos și în armonie cu ei înșiși și cei din jur, depășirea diferențelor sociale și educaționale față de colegii lor din oraș, să-i ajute la dezvoltarea abilităților de viață independenta si de succes.

Proiectul a demarat la începutul lunii septembrie și se va întinde pe o perioada de 6 luni, având o valoare totală de 211.900 lei.
Beneficiarii sunt 300 de copii beneficiari ai Cluburilor cu Lipici deschise de FSC în zona rurală de est a județului, 650 de copii de la școlile din zonele rurale în care sunt localizate centrele și 50 de tineri liceeni provenind din satele sărace ale județului Bacău care se confruntă, pe lângă lipsa posibilităților materiale și cu probleme de adaptare socială și școlară, probleme de comunicare și integrare în grupurile de tineri, dezorientare privind viață personală și profesională, datorate discrepanțelor majore existente în România între sat și oraș. „Statisticile naționale arată că această categorie de tineri este cea mai afectată de șomaj după finalizarea studiilor și cea mai tentată de a emigra în căutarea unui loc de muncă expunându-se riscului de a deveni victime ale traficanților de persoane” (Anca Nedelcu Dobârceanu, coordonatorul proiectului)

Acestora li se vor adaugă alți 50 de voluntari FSC care vor fi implicați în activitățile proiectului atât pentru a-și oferi sprijinul echipei de proiect, cât și pentru a învață și a se dezvoltă la rândul lor. Dată fiind tematica generoasă a proiectului și echipa de proiect va fi formată dintr-o echipa pluridisciplinară.

„Vor face parte din echipă un medic specialist și un asistent medical, un psiholog, un asistent social și chiar un trainer în dezvoltare personală. Aceștia vor susține activitățile atât în Bacău, cât și în Cluburile cu Lipici și școlile din mediul rural avute în vedere, în cadrul unei Caravane a vieții sănătoase”
(Anca Nedelcu Dobârceanu). 

Echipa mobilă va oferi în satele vizate sesiuni de educație pentru sănătate  într-un mod prietenos, interactiv și adaptat vârstei celor mici, folosind un set de broșuri colorate și prietenoase care vor fi create special în cadrul proiectului. Vor fi abordate teme precum precum igiena corpului și a hainelor, nutriție, sănătatea corpului, sănătate mintală, sănătatea relațiilor și educație sexuală, pericolele din spatele tutunului, alcoolului, drogurilor, traficul de ființe umane. Caravana va fi dublată și de sesiuni lunare de discuții și consiliere individuală și în grupuri mici susținute în cadrul Cluburilor cu Lipici

Cei 50 de tineri liceeni din proiect, care învață la licee din Bacău și sunt susținuți de FSC prin burse școlare, vor fi implicați în câteva activități mai aplicate, gen work-shopuri, în cadrul cărora își vor dezvoltă abilități de viață importante pentru viitor. Astfel, tinerii vor putea participa la un workshop de dezvoltare personală dar și la o unul care va aborda o tema de mare actualitate în rândul tinerilor: mâncarea sănătoasă. Aici vor fi invitați să se implice și câțiva voluntari din cadrul Kaufland Bacău.
 
Activitățile proiectului vor mai cuprinde și activități comune ale bursierilor și voluntarilor FSC, o excursie tematică pentru cei mai harnici și implicați copii de la Cluburile cu Lipici, iar la finalul proiectului, fiecare centru va găzdui câte un eveniment de închidere unde vor fi invitați să participe părinți, profesori și membrii comunității. Copii vor „povesti” prin cântece, dans, dramatizări, expoziții, etc ce au învățat în cadrul proiectului și cum își propun ei să transforme nu doar propria viață ci și fața comunității în care trăiesc.
 

”Beneficiarii proiectului provin din comunități sărace și sunt privați de accesul la informație, servicii educaționale sau de altă natură, din care ar putea deprinde cunoștințe și abilități de viață sănătoasă care să-i pregătească pentru viitor. Prin acest proiect, ei vor putea să-și construiască o altă perspectivă asupra vieții de zi cu zi, asupra propriului viitor și să implementeze schimbări importante referitoare la alimentație, atitudinea față de igienă personală, școală, relații interpersonale etc. Ne bucură enorm faptul că și acest proiect, ca și cel de burse sociale al FSC, care a ajutat în 10 ani peste 250 de tineri, este susținut de același partener de bază al proiectelor educaționale ale organizației noastre, Kaufland România, căruia ii mulțumim încă o dată, așa cum mulțumim și colegilor de la FDSC alături de care am implementat de-a lungul timpului multe proiecte de impact!”
(Gabriela Achihăi, președinte FSC)

Proiectul Tineri educați = viitor sănătos este finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).