Vânătoare de “comori” din patrimoniul local, săptămâna Școala Altfel pe tematica florei spontane sau o tabără de valorizare a propriei comunități, activități la care sunt invitate școlile și bibliotecile din mediul rural. În criza coronavirusului, școala rurală își poate folosi atuurile în activitatea educațională – sunt mai puțini copii și cu acces ușor și rapid la spații de învățare în aer liber sau ale altor instituții (muzee, biblioteci, cămine culturale, biserici, primărie, ferme, pensiuni, etc). Viața la țară se poate dovedi, poate pentru prima dată, nu numai romantică, dar și funcțională pentru scopuri educaționale.
 
Fundația Noi Orizonturi lansează profesorilor și bibliotecarilor invitația, ca, indiferent de vreme și sezon, să pregătească și să deruleze activități cu copiii, în comunitate, pe cât se poate de mult în aer liber. Acest lucru le influențează pozitiv sănătatea, starea de bine și dragostea față de propria comunitate iar rutinele și regulile de grup pe care le stabilesc atunci când explorează comunitatea îi va ajuta să-și formeze obiceiuri care vor rămâne cu ei pe viață. 
 
Fundația Noi Orizonturi extinde programul VIAȚA la țară derulat ca și tabără de zi în ultimii doi ani, inclusiv în vara 2020, cu o formulă de parcurs în tot timpului anului școlar: 

Sezon de iarnă, cu un proiect colectiv, de realizare a unei galerii virtuale cu „comori” mai puțin cunoscute din patrimoniul local. Activitățile se pot parcurge individual, de către fiecare elev sau în grupe foarte mici dar agregarea rezultatelor duce la un portofoliu de echipă;  
 
„Vânătoarea de comori este una dintre cele mai educative și antrenate metode de învățare prin provocare. Aceasta determină participanții să asimileze informații noi, fără ca aceștia să conștientizeze că învață. Noi am numit-o experiență 3D pentru că elevii au trei provocări mari: să viziteze propria comunitate și să Descopere meșteri, povești, tradiții, produse din patrimoniul cultural, să Documenteze ceea ce au aflat și astfel să învețe să folosească tehnologia și aplicațiile și apoi să Dea mai departe, organizând o galerie virtuală astfel încât și părinții, bunicii, turiștii să poată admira „comorile” localității lor", ne spune Elena Pârvan, manager proiect  

Sezon de primăvară
, cu derularea unei Săptămâni Altfel pe tematica explorării și valorificării florei spontane, din propria comunitate. Fiecare școală primește desfășurătorul complet al săptămânii plus kitul de lucru pentru elevi și profesori. 
 
„Elevii au ocazia să învețe să valorifice ceea ce crește practic în spatele casei. Activitățile sunt astfel concepute încât, timp de o săptămână, îi trec pe copii de la momentul în care descoperă că plantele pe care ei le consideră buruieni au de fapt proprietăți curative sau se folosesc în bucătăriile internaționale, până ajung să le transforme în săculeți cu plante medicinale, pe care îi pot valorifica la târgul organizat tot de ei, în comunitate”, ne spune mai departe Elena Pârvan.  

Sezon de vară, cu pregătirea și organizarea unei tabere de zi pentru copiii din localitate. 
 
„Va fi al treilea an în care derulăm împreună cu comunitățile din zonele ecoturistice acest tip de tabără. Este crucială implicarea comunității: a profesorilor, a tinerilor mai mari care aleg să se pregătească alături de noi ca animatori de tabără și mai ales a primăriilor care asigură transportul local al copiilor, accesul la spațiile comune, dar mai puțin folosite ale comunității. Avem deja cinci experiențe foarte bune și le așteptăm cu nerăbdare pe următoarele cinci, planificate pentru vara 2021”, spune Elena Pârvan. 

VIAȚA la țară, ediția completă 2020-2021 este dezvoltată cu sprijinul PEPCO România. Toate informațiile despre program și posibilitățile de înscriere sunt pe websiteul programului.  
 
Noi Orizonturi are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. Noi Orizonturi a format, în programe de lungă durată, peste 1.500 de profesori, lucrători de tineret, care au înființat și condus peste 300 de Cluburi de Inițiativă Comunitară IMPACT în România. Fundația Noi Orizonturi este lider de tabere de educație prin aventură, conducând programe de vară, în care, de-a lungul celor 20 de ani, peste 15.000 de tineri au trecut prin activități provocatoare, întărindu-și caracterul și încrederea în propriile forțe.

Despre PEPCO România
PEPCO  este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. PEPCO operează 2000 de magazine în Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. 
 
În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport.