Bucuresti, 1 septembrie 2011 – Cu ocazia Zilei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii[1], Asociatia Salvati Dunarea si Delta prezinta expozitia de fotografie „Delta Dunarii, paradisul in pericol”[2], prin care isi propune sa aduca in atentia publicului cea mai mare zona umeda naturala a Europei si, totodata, regiunea cea mai bogata in biodiversitate. Imaginile vor fi proiectate pe cele patru ecrane din Pasajul Universitatii din Bucuresti, in perioada 1-8 septembrie 2011.
Cele 21 de fotografii expuse invita publicul sa descopere o imagine reala a Deltei Dunarii din zilele noastre, cu ipostaze care pun in antiteza natura salbatica si satele traditionale de pescari, pe de o parte, si dezvoltarea haotica a turismului, vânatoarea ilegala, gestionarea dezastruoasa a deseurilor care sufoca apele Deltei, pe de alta parte. Fara a crea o imagine idilica, asa cum este prezentata si promovata Delta, expozitia „Delta Dunarii, paradisul in pericol” isi propune astfel sa redea atât frumusetea si unicitatea Deltei Dunarii, precum si principalele amenintari cu care se confrunta aceasta regiune, toate acestea vazute prin ochii a patru fotografi pasionati de natura: Dan Dinu, Iliuta Goean, Helmut Ignat si Daniel Petrescu.
Prin intermediul acestei expozitii, organizatorii doresc sa atraga atentia asupra nevoii conservarii acestei valori naturale a Europei si a patrimoniului natural universal, amenintata tot mai mult de:
• turistii si autoritatile locale confunda aceasta minune a naturii cu o groapa de gunoi;
• pescuitul industrial si braconajul fac ravagii in rândul speciilor de peste;
• terenurile indiguite artificial in anii ’70, care acopera peste o treime din suprafata rezervatiei, actioneaza ca niste imense plagi la nivelul ecosistemului deltaic si il impiedica sa se regenereze natural;
• autoritatile nu sunt capabile sa gaseasca o solutie viabila atât pentru caii fara stapân (vezi situatia Padurii Letea) din rezervatie, cât si pentru conservarea ecosistemului deltaic;
• interventiile arhitecturale excesive atenteaza la specificul arhitectonic traditional;
• constructia canalului Bistroe prin inima Deltei ucraineene ar afecta iremediabil ecosistemul deltaic.
Din perspectiva Asociatiei Salvati Dunarea si Delta, provocarea majora in gestionarea Deltei Dunarii este concilierea intereselor de conservare cu cele de dezvoltare economica. In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii exista o structura complicata a responsabilitatilor pe diferite domenii de activitate, fapt care ingreuneaza insasi colaborarea autoritatilor locale cu responsabilitati in gestionarea Deltei. O viziune comuna pentru concilierea intereselor de conservare cu cele economice, acceptata si sustinuta de toti factorii de interes, ar putea fi o solutie pentru problemele cu care inca se confrunta astazi Delta Dunarii.
Pentru informatii suplimentare despre expozitia „Delta Dunarii, paradisul in pericol” va rugam sa o contactati pe Loredana Pana, asistent proiecte Salvati Delta, telefon
0729 882603, e-mail loredana.pana@salvatidelta.ro
------------------------------------------
[1] Din anul 2008, data de 1 septembrie a devenit oficial Ziua Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
[2] Aceeasi expozitie a fost prezentata la Parlamanentul European (1-3 februarie 2011) si la Parlamentul României (7 martie 2011)