Sectorul ONG din Romania s-a maturizat, atrage fonduri internationale, contribuie la dezvoltarea economica, ofera expertiza si bune practici sectorului public si, nu in ultimul rind, ofera locuri de munca atragand specialisti din toate domeniile. 

Totusi nimeni nu poate spune cu sigurantata cate ONG-uri sunt active si functionale din cele peste 50.000 inscrise la Ministerul Justitiei. In acest context se impune o cercetare care sa denote dimensiunea reala a sectorului si care sa ofere guvernantilor informatiile necesare pe care sa-si fundamenteze politicile si deciziile cu privire la sectorul nonprofit.   

Fundatia pentru Dezvoltarea Socetatii Civile reediteaza Catalogul Societatii Civile sub forma unei baze de date care va fi accesibila gratuit on-line (la www.stiriong.ro) si pe care sociologi de frunte din Romania (Micea Kivu, Dumitru Sandu, Ioan Marginean si Mihaela Lambru) vor realiza o cercetare amanuntita. Ne interseaza aspecte precum cresterea sau descresterea numarului de organizatii, capacitatea administrativa si financiara a acestora, numarul de voluntari implicati in activitati, numarul si dimensiunea proiectelor implementate de catre ONG-uri si alte aspecte caracteristice vietii asociative. Ultima cercetare de o asemenea anvergura a fost realizata de catre FDSC in anul 2000, ceea ce ne ofera o bun instrument de comparatie. 

Invitam ONG-urile sa acceseze portalul-ul www.stiriong.ro si sa se inscrie in baza de date, totodata beneficiind de mai multe facilitati oferite de portal: crearea unui profil accesibil de potentiali parteneri, posibilitatea de a posta anunturi, de a-si promova activitatea precum si numeroase resurse sub forma de legislatie pentru ONG si cercetari.