Fundaţia Comunitară Cluj – prin programul YouthBank – şi Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, alături de clubul Lions Genesis Cluj, invită comunitatea clujeană să participe la cea de-a doua ediţie a Festivalului Cultural Miraje în zilele de 6 şi 7 mai 2009 la Casa de Cultură a Studenţilor. În acest an, Festivalul îşi propune să aducă în atenţia publicului pasiunea pentru teatru, muzică şi dans a copiilor cu dizabilități și nu numai, să sublinieze, dacă mai este nevoie, că aceasta merge dincolo de limitările fizice.

Motivaţi de succesul pe care anul trecut l-a avut Festivalul de teatru Miraje – inedit prin faptul că piesa de rezistenţă a festivalului a aparţinut unui grup de elevi ai Liceului pentru Deficienţi de Vedere, “Uşa”, o piesă a cunoscutului Matei Vişniec – cât şi de impactul pe care evenimentul l-a avut în vieţile copiilor cu deficienţe care au urcat atunci pe scenă, organizatorii ne invită din nou la Miraje, festival cultural în 2009. În acest an, Miraje aduce în faţa publicului clujean piese şi jocuri de rol de toate “formele şi culorile” – teatru, dans sau muzic㠖 toate în interpretarea unor tineri cu dizabilităţi – din judeţul Cluj şi nu numai – care vor să demonstreze că nu sunt cu nimic mai prejos decât ceilalţi tineri de vârsta lor, că arta creează şi recreează.
“Teatrul m-a făcut să am mai multă încredere în mine. Mă bucur că am reuşit să formăm trupa Calor şi să avem şansa de a participa în afara şcolii cu spectacole, aşa cum este participarea la Festivalul Miraje. Acest festival ne dă şansa să construim relaţii nu numai cu cei asemeni nouă, dar şi cu publicul iubitor de artă.” – Eva Fiko, elevă a Liceului pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca.

Evenimentul este susţinut de Clubul Lions-Genesis, Cluj-Napoca. Doamna Liana Mureşan, reprezentant al Clubului, a motivat, astfel, decizia organizaţiei de a sprijini şi în acest an festivalul: “Povestea acestui festival începe odată cu prima colaborare dintre clubul nostru și tinerii din echipa YouthBank, când am aflat de acele proiecte de atragere și implicare a elevilor de liceu în activități pentru beneficiul comunității; pe de altă parte, proiectele derulate de clubul nostru până atunci pentru elevii de la Liceul pentru Deficienți de Vedere ne-au ajutat să descoperim atât interesul cât și talentul acestor copii pentru cultură, dar mai ales dorința acestora de a transmite către întreaga comunitate preocupările și realizările lor; astfel, ideea acestui festival a apărut natural, ca un mijloc prin care suntem invitați  să descoperim bogata lor lume interioară.
Succesul primei ediții ne-a determinat s㠓înscriem” acest proiect în categoria celor permanente, astfel că ne propunem ca an de an sa fim alături de tinerii implicați în organizarea și desfășurarea acestuia. Cheia reușitei acestui program o constituie colaborarea tuturor organizațiilor implicate, colaborare ce demonstrează că activitățile în interesul comunității unesc oamenii și eforturile lor în vederea realizării unui scop comun: integrarea fiecăruia dintre noi în comunitate.”

Așadar, lăsaţi-vă prinşi de “mirajul” artei în 6 şi 7 Mai 2009, începând cu orele 18:00 la Casa de Cultură a Studenţilor, intrarea fiind liberă. Vă aşteptăm să îi încurajăm pe aceşti tineri minunaţi care pe lângă faptul că își depăsesc condiția, ne vor oferi o seară specială.

Găsiţi detalii complete despre Festivalul Cultural Miraje şi programul YouthBank pe site-ul www.youthbank.ro!

***
Miercuri – 6 mai 2009:
18:00 Trupa de teatru “Prichindel” a Centrului de Educatie Incluziva Cluj-Napoca, Piesa “Visul Magic”, Scenariu/Regie: Mariana Popa
18:30 Trupa de teatru a Centrului de Pedagogie Curativa Simeria, Piesa “Aurul Stelelor”
19:00 Trupa “Salsa Vida”: Dans de societate
19:10 Trupa de teatru “Dublat”, Piesa “Apa de Havel” de Matei Visniec
19:45 Clubul de dans sportiv “Quickstep”, Dans de societate: rumba, slowfox
20:00 Trupa de teatru “Calor” a Liceului pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Piesa “Evreul antisemit” dupa Shalom Alehem, Regia: Delia Gavlitchi
20:30 Concert: Trupa Autograf
 
Joi – 7 mai 2009:
18:00 Ansamblul folcloric al Centrului de Pedagogie Curativa Simeria: Cantece si dansuri traditionale romanesti
18:20 Ansamblul de dans popular “Flori de Mai” al Liceului pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca
 Trupa “Contrapunct” a Liceului pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca: Dans de societate
18:30  Trupa de dans “Stardance” si orchestra muzicala a Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva nr. 2 Sibiu
19:00 Ansamblul folcloric “Tara cantecelor mele”, Scoala Generala Seleus:
 Colaj de cantece populare de pe Tarnave
19:30 Trupa de teatru a Scolii Generale Seleus, Piesa “Onoarea Clasei”, Regia: Daniela Suciu
20:00 Trupa de Teatru "ArCa LuI nOe" a Casei Municipale de Cultura din Cluj - parte din Compania Nationala de Teatru "ArCa LuI nOe" - cu piesa O NOAPTE FURTUNOASA, adaptare dupa I.L.Caragiale, regia: Alexandru Robert NAGY.
21:00 Festivitate de premiere
          Invitat special: Elena Ivanca
***
YouthBank Cluj, program implementat în plan local de Fundaţia Comunitară Cluj în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, se află în acest an la cea de-a treia ediţie. Administrat de către un grup de tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 20 de ani, programul urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea într-o manieră transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate - de către liceeni - pentru dezvoltarea comunităţii locale. Totodată, se oferă acestor tineri cadrul pentru dezvoltare personală şi pentru dobândirea abilităţilor de lider, comunicare şi management financiar.

***
Liceul pentru Deficienţi de Vedere este prima şcoală pentru nevăzători din România. În anul 2000 liceul a sărbătorit 100 de ani de existenţă. Liceul pentru Deficienţi de Vedere oferă servicii educaţionale pentru elevii cu deficienţe de vedere şi pentru copiii cu deficienţe asociate sau cu deficienţe senzoriale multiple. Elevii au vârste cuprinse între trei şi douăzeci de ani şi provin din peste douăzeci de judeţe ale ţăr

***
Fundaţia Comunitară Cluj are misiunea de a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din zona Cluj prin mobilizarea şi distribuirea de resurse pentru iniţiative de dezvoltare locală. Fundaţia Comunitară contribuie la oferirea de şanse egale locuitorilor din zona Cluj şi la dezvoltarea locală. Menţionată ca unul din obiectivele de dezvoltare comunitară în “Strategia de dezvoltare a Municipiului Cluj-Napoca”, Fundaţia Comunitară Cluj este una din primele iniţiative de acest gen din România şi se numără printre cele 1400 de Fundaţii Comunitare active în peste 51 de ţări de pe toate continentele.

Simona Şerban
Director executiv Fundaţia Comunitară Cluj
Tel: +40-264-434.618
Fax: +40-264-434.619
Email: simona.serban@fundatiacomunitaracluj.ro   
www.fundatiacomunitaracluj.ro 

Adina Ana Cristea
Coordonator program YouthBank Cluj
Tel: +40-264-434.618, +40-747-925.544
Fax: +40-264-434.619
Email: adina.cristea@fundatiacomunitaracluj.ro
www.youthbank.ro