S-a incheiat editia a III-a a Targului National al Unitatilor Protejate, desfasurat in perioada 5-7 octombrie 2012, la Teatrul National Tg. Mures, in oganizarea ADV Romania, un eveniment la care au participat peste 250 de persoane, ce au expus in cadrul a 40 de standuri, produse realizate in special de persoane cu dizabilitati.
Evenimentul a inclus atat expozitia cu vanzare, cat si Conferinta Nationala „Polici si tendinte in economia sociala”.
Expozitia cu vanzare:
A fost inaugurata vineri 5 octombrie ora 11.00, in prezenta delegatilor MMFPS – Anna Maria Neagoe, director adjunct DGPPH si Gheorghe Paun – consilier al ministrului Mariana Campeanu, a autoritatilor judetene si locale si a constituit un bun prilej pentru publicul larg de a valoriza produsele si serviciile realizate de persoane cu dizabilitati, dar si de a vedea pe viu – in cadrul atelierelor demonstrative - cum se executa obiectele expuse la targ.
„Am constatat de-a lungul celor trei zile, ca expozantii care au venit la targ cu produse vandabile si au avut un comportament de marketing corect, au reusit sa aiba vanzari mai bune decat la editiile anterioare. Au fost insa cativa expozanti care au venit cu asteptari imense privind obiectul de vanzare, dar cu produse din hartie care, desi inglobau efortul persoanelor cu dizabilitati, nu reprezentau interes de cumparare. Cred ca acesti participanti au putut sesiza din comparatie in ce directie trebuie sa isi indrepte eforturile de performare.” – a precizat Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania.
Organizatorii au constatat ca ideea realizarii de ateliere demonstrative s-a dovedit a fi atractiva pentru public.
Conferinta „Politici si tendinte in economia sociala”
Atat prezentarile stabilite in program cat si dialogurile participantilor au adus in prim plan discutii privind economia sociala, dezvoltarea si legiferarea sectorului. Stimulativ pentru dialog a fost si faptul ca printre invitati s-au aflat doi reprezentanti ai Ministerului Muncii – Anna Maria Neagoe si Gheorghe Paun, deputatii Kerekes Karoly si Theodora Bertzi, prefectul Alexandru-Petru FrÄtean, dar si directorul de programe IPP Elena Iorga, informatiile transmise de acestia fiind miez de dezbatere.
Modificari la legea 448/2006 si propunerea de lege a economiei sociale, nivelul de angajare a persoanelor cu dizabilitati in institutiile publice dar si cheltuiala per angajat cu dizabilitati in urma proiectelor finantate prin POSDRU – au suscitat aprinse comentarii.
Retinem din chestionarele aplicate participantilor si din dialoguri, unanimitatea opiniilor ca legea 448/2006 trebuie modificata in sensul gasirii de solutii pentru ca aplicarea ei sa fie corecta si sa fie salubrizat sectorul unitatilor protejate de cei care au practici necinstite. Referitor la proiectul de lege privind economia sociala, doar 50% dintre participantii la conferinta stiau de existenta lui si majoritatea au considerat ca nu e oportuna promulgarea legii, ci necesitatea unui dialog clar pe marginea acestui cadru legislativ.
De altfel o discutie aprinsa a fost generata si de incadrarea in economia sociala a tuturor ONG-urilor si serviciile prestate de acestea, fapt care a marit neintelegerea exacta a obiectului de interes al acestui domeniu.
Vom reveni cu detalii privind evenimentul in newsletter-ul ADV Romania, pe platforma noastra de site-uri si pe paginile de Facebook, in zilele urmatoare.
Mentionam ca Targul National al Unitatilor Protejate este organizat in parteneriat cu DGPPH – MMFPS, Fundatia Motivation Romania, DGASPC Iasi, Cooperativa Sociala Il Poliedro Italia, Institutul pentru Politici Publice, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si NESsT Romania.
Evenimentul face parte dintr-un amplu proces de dezvoltare a sectorului economiei sociale in Romania, demarat de Fundatia “Alaturi de Voi” Romania si partenerii sai din proiectul „Alianta pentru dezvoltarea economiei sociale” co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 6 ”Promovarea incluziunii sociale”.
In acelasi scop, ADV Romania a dezvoltat prin Centrul National de Economie Sociala mai multe instrumente utile in domeniu –Targul National al Unitatilor Protejate (2 editii realizate pana in prezent) cu participarea a peste 400 de persoane, cursuri de formare pentru 77 de persoane, vizite de studiu la propriile structuri de economie sociala – peste 250 de persoane, Catalogul Unitatilor Protejate, editia 1, distribuit la peste 1000 de companii mari din Romania, Manualul de bune practici in domeniu, site-urile www.jobdirect.ro - primul site resursa cu locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati, www.unitatiprotejate.ro- pentru prezentare si licitatii on-line de produse si serviciii de la unitati protejate din tara, www.ropes.ro - centru de resurse on-line in domeniul economiei sociale.
De asemenea, in cadrul ADV Romania functioneaza - sub brand-ul Util Deco - 3 unitati protejate autorizate in Iasi, Constanta si Tg. Mures - structuri de economie sociala in care au fost create pana in prezent 68 de locuri de munca, din care 35 de salariati sunt tineri cu dizabilitati, in special seropozitivi HIV. Produsele si serviciile furnizate pot fi vizualizate pe magazinul on-line al fundatiei www.utildeco.ro
Pentru detalii suplimentare cu privire la Targul National al Unitatilor Protejate va invitam sa accesati pagina web a fundatiei www.unitatiprotejate.ro Persoana de contact - Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania, tel.0740513864, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .