In recunoasterea devotamentului sau pentru valorile armoniei si pacii, Premiul poarta numele lui Madanjeet Singh (1924 – 2013), Ambasador al Bunavointei UNESCO, artist, scriitor si diplomat indian. Din 1996, Premiul este acordat la fiecare doi ani si, incepând cu anul 2002, acesta se ridica la suma de 100.000 $. In 2016, Premiul va fi acordat pentru a zecea oara.
 
Oferit cu ocazia Zilei Internationale pentru Toleranta (16 noiembrie), Premiul este decernat in cadrul unei ceremonii, iar câstigatorul primeste 100.000 $, suma acordata dintr-o donatie facuta de Fundatia Madanjeet Singh. Valoarea premiului de 100.000 $ poate fi impartita in mod egal intre doi câstigatori. Castigatorul este selectat de catre Directorul General al UNESCO, pe baza evaluarilor si recomandarilor juriului Premiului.
 
Candidatii pot fi persoane, institutii sau organizatii non-guvernamentale care s-au remarcat prin initiative remarcabile, ce se intind pe durata mai multor ani, in promovarea intelegerii si solutionarea problemelor internationale sau nationale intr-un spirit de toleranta si non-violenta. Activitatile trebuie sa fi durat suficient de mult astfel incat rezultatele sa fie evaluate si eficacitatea acestora verificata. Activitatile trebuie sa reprezinte o contributie remarcabila la obiectivele fundamentale ale UNESCO si Organizatiei Natiunilor Unite in domeniul tolerantei si non-violentei.
 
Nominalizarile pentru acest Premiu pot fi inaintate de catre guvernele statelor membre UNESCO sau de catre alte entitati calificate: fosti laureati ai Premiului, personalitati eminente cu expertiza in domeniul promovarii tolerantei si non-violentei, persoane sau organizatii ale societatii civile care desfasoara activitati pentru dezvoltarea unei culturi a pacii, a drepturilor omului, a non-violentei si tolerantei. Nu sunt permise auto-nominalizarile. O entitate poate prezenta maxim doua nominalizari.
 
Nominalizarile se realizeaza prin completarea in limba engleza sau franceza a formularului disponibil pe pagina de internet a Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO www.cnr-unesco.ro  sau pe pagina de internet a Premiului, care trebuie primit de catre Secretariatul Premiului, prin posta sau e-mail, pana la data de 15 aprilie 2016. Materiale suplimentare (publicatii, video, audio, materiale didactice, etc.) pot fi atasate formularului de nominalizare.

Fiecare nominalizare trebuie insotita de o recomandare scrisa din partea entitatii care face nominalizarea, in limba engleza sau franceza, de nu mai mult de cinci pagini, care sa includa: descrierea profilului si realizarilor candidatului; sumarul si rezultatele activitatii candidatului, publicatii si alte materiale relevante; contributia candidatului la indeplinirea obiectivelor Premiului.
 
Entitatile nominalizatoare sunt invitate sa inainteze si doua scrisori de sustinere, cel putin, din partea unei institutii/personalitati, fara legatura cu candidatul, care sa sublinieze relevanta nominalizarii in raport cu cerintele Premiului.
 
Premiul va fi conferit de catre Directorul General UNESCO in cadrul unei ceremonii oficiale ce se va desfasura la sediul UNESCO din Paris in data de 16 noiembrie 2016, cu ocazia Zilei Internationale pentru Toleranta.

Formular de inscriere