Anul acesta, programul are o componenta noua, rezultata din parteneriatul incheiat cu Enel Romania. Prin intermediul acesteia sunt incurajate actiunile de mobilizare civica ce vizeaza imbunatatirea accesului la energie sau identificarea de solutii energetice alternative eficiente/ verzi.
Este cel de-al cincilea an consecutiv al Programului, al carui principal partener este Romanian American Foundation. Inca de la infiintare, in 2012, Fondul pentru Inovare Civica a fost sustinut exclusiv de donatori privati, precum companiile OMV Petrom si Raiffeisen Bank, cu a caror sustinere financiara au prins viata pana acum aproximativ 90 de proiecte.
“Experientele din anii trecuti ne arata ca interesul organizatiior pentru aceasta zona, a mobilizarii cetatenesti, ramane una crescuta si ca granturile, fie ele si mici, le pot ajuta in mod real sa faca diferenta in comunitatile pe care le sustin. Cele aproximativ 20 de proiecte selectate in runda 2015 vizeaza o paleta larga de subiecte, toate punand insa in centru cetateanul, drepturile sale, capacitatea de a se angaja intr-un dialog constructiv cu autoritatile si de a face o schimbare”, spune Raluca Teodor, coordonatorul Fondului pentru Inovare Civica.
Prin componenta pentru inovare civica sunt eligibile pentru finantare activitati ce: mobilizeaza si responsabilizeaza cetatenii, initiative de advocacy si monitorizare a institutiilor/autoritatilor publice si precum si pentru educatie civica si implicarea copiilor si tinerilor in viata comunitatii. Important este ca activitatile proiectului sa aiba ca scop implicarea oamenilor pentru rezolvarea unor probleme de interes comun.
Imbunatatirea accesului la energie isi gaseste si ea finantarea prin noua componenta, sustinuta de Enel Romania. Ca exemplu, pot fi de interes proiecte ce stimuleaza cetatenii sa gaseasca solutii pentru energia regenerabila, (solara, eoliana etc.) pentru conectarea la energie a localitatilor izolate , educa populatia despre consumul eficient si sigur al energiei electrice sau imbunatatesc accesul la energie pentru gospodariile dezavantajate economic si social. In plus, voluntari din cadrul Enel isi vor oferi experienta si cunostintele in domeniu proiectelor castigatoare.
Pot aplica in cadrul prezentului apel al Fondului pentru Inovare Civica organizatiile neguvernamentale infiintate in Romania, care pot veni singure sau in parteneriat cu alte organizatii sau institutii. Termenul limita pentru depunerea scrisorilor de intentie este 18 mai 2016, ora 16.00. Scrisorile de intentie pot fi depuse online pe www.finantare.fdsc.ro.
Pentru mai multe detalii, persoana de contact: Vera Ularu, coordonator comunicare FDSC, 0753.220.110, vera.ularu@fdsc.ro .
***
Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC): Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, in cadrul unei initiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizatie pentru organizatii, ce considera ca dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezinta in sine un indicator pentru starea comunitatii in care cetatenii traiesc. Fundatia dezvolta proiecte in domenii cum sunt educatie, economie sociala, cooperare pentru dezvoltare, incluziune sociala; dezvolta si administreaza programe de finantare, campanii de promovare si advocacy pentru organizatiile neguvernamentale. Mai multe detalii se gasesc pe www.fdsc.ro.
Despre Fondul pentru Inovare Civica (CIF): Este programul de finantare al FDSC, creat in 2012 cu sustinerea Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe si sustinut de donatori privati din Romania (Enel Romania, OMV PETROM si Raiffeisen Bank). Incepand cu 2015, programul se deruleaza in parteneriat cu Romanian-American Foundation, care se alatura FDSC in efortul de a incuraja comunitatile sa isi contureze propriile modele de dezvoltare si implicare civica. Programul sprijina initiative care au potentialul sa schimbe mentalitatea traditionala si sa dezvolte spiritul civic. Status quo-ul local, regional sau chiar national poate fi schimbat atunci cand cetatenii se implica si actioneaza coordonat pentru apararea intereselor lor si ale comunitatilor din care fac parte.