Realizat de HOSPICE Casa Sperantei, EY Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare, in perioada 20 octombrie – 20 noiembrie 2015. Cele trei organizatii au lansat astfel o dezbatere pentru promovarea Legii sponsorizarii, aflata in vigoare de 21 de ani si care nu beneficiaza de promovarea necesara pentru a ajuta la directionarea fondurilor de la companii catre organizatiile non-guvernamentale.

# Doar 21% dintre firmele care au avut profit in 2014 au inregistrat cheltuieli de sponsorizare
# Companiile pot directiona si mai multi bani – de la 1 ianuarie 2016 plafonul pentru cifra de afaceri creste de la 0,3% la 0,5%
# 87% dintre IMM-uri cunosc Legea sponsorizarii, insa doar 52% au folosit-o in 2014
 
Miercurea trecuta, 25 noiembrie, a fost lansata a doua editie a acestei cercetarii care analizeaza nivelul de notorietate a Legii sponsorizarii, dar si modul in care a fost utilizata in ultimele 12 luni de catre ONG-urile si IMM-urile din Romania. La cele doua chestionare online aplicate anul acesta au raspuns in total 75 de reprezentanti ai IMM-urilor si 107 de reprezentanti de ONG-uri.
 
Principalele concluzii ale raportului lansat ieri includ si urmatoarele:
• Cele mai multe dintre companii au directionat fondurile catre educatie (27%), protectie sociala (20%), sanatate (19%), sport (17%), in timp ce doar 11% pentru arta si 6% pentru mediu. 
• Spre deosebire de anul 2014 cand 86% dintre ONG-uri cunosteau aceasta facilitate fiscala si 14% care nu o cunosteau, in 2015 procentul celor o cunosc creste la 90% in timp ce 10% spun nu o cunosc.
• Principala metoda folosita de ONG-uri ca sa convinga companiile sa isi redirectioneze banii prin facilitatea 20% este apelarea la prieteni comuni sau cunoscuti, contactul direct/in persoana, urmat de contactul prin telefon si de solicitarea directa prin posta electronica.
• In raspunsurile primite de la ONG-uri, cea mai des mentionata persoana care se ocupa de promovarea facilitatii 20% este presedintele organizatiei.
 
Care este potentialul?
Potrivit datelor furnizate de ANAF, in 2014, 137.909 de societati comerciale au realizat profit. Dintre acestea doar 28.545, reprezentand 21% din total, au inregistrat cheltuieli de sponsorizare, mecenat sau cu burse private, suma totala directionata anul trecut fiind de peste 554 de milioane de lei. Din analiza datelor privind cifra de afaceri si impozitul pe profit pentru 69.000 de companii si extrapolarea acestora la datele furnizate de ANAF, HOSPICE Casa Sperantei, EY Romania si ARC au concluzionat ca suma totala care putea fi directionata de companii catre sectorul non-profit prin sponsorizare in 2014 ajunge la 1.412.412.395 de lei, echivalentul a 318 milioane de euro.
 
Ce s-ar putea face cu acesti bani?
HOSPICE a intrebat alte doua ONG-uri ce ar putea face cu o treime din aceasta suma. Potrivit Simonei Beldiman de la SOS Satele Copiilor, o treime din cei 318 milioane de euro ar putea finanta un program de 3 ani pentru copiii din familii defavorizate din mediul rural din Romania. Astfel, cu acesti bani, organizatia ar putea asista 126.000 de copii aflati in risc din 2.800 de comunitati rurale, eliminand riscul de abandon iminent pentru 3.000 de copii. La randul ei, reprezentanta Asociatiei MaiMultVerde, Anamaria Bogdan, apreciaza ca o alta treime din bani ar acoperi, printre altele, impadurirea a 2000 hectare de teren sau realizarea unui sistem de bike sharing integrat in 20 orase din tara.
 
„Cu o treime din acesti bani, s-ar putea construi in Romania 16 de centre de ingrijiri paliative, care sa ofere servicii gratuite pentru 32.000 de persoane cu boli incurabile pe o perioada de 12 luni”, a aratat si Laszlo Bodor, Director de Fundraising si Comunicare la HOSPICE Casa Sperantei. „Centrul HOSPICE din Bucuresti deschis in 2014 este un exemplu de proiect finantat si din fondurile directionate utilizand Legea sponsorizarii, cu o investitie totala de 5,7 milioane de euro, incluzand costurile operationale pentru primele 9 luni de functionare. Peste 40% din fondurile din Romania au provenit de la companii, avand la baza contracte de sponsorizare”, a adaugat el.
 
Legea Sponsorizarii nr. 32/1994, care este in vigoare in Romania de 21 de ani, permite societatilor comerciale sa directioneze fara niciun cost pana la 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale, in limita a 0,3% din cifra de afaceri. Aceasta facilitate fiscala este inca putin cunoscuta in randurile companiilor – doar 21% dintre firmele care au realizat profit in 2014 au utilizat-o pentru a directiona fonduri catre organizatiile non-guvernamentale, conform datelor ANAF.
 
„Vestea buna pentru anul viitor legat de sponsorizari este ca plafonul de 0,3% din cifra de afaceri va creste la 0,5%, ceea ce permite o crestere semnificativa a sumelor care pot fi directionate catre organizatii neguvernamentale. Astfel, incepand cu anul 2016, companiile care doresc vor putea contribui si mai mult la proiecte pentru dezvoltarea comunitatilor in care opereaza. In plus, Codul fiscal prevede posibilitatea reportarii de la un an la altul, in decursul unei perioade de 7 ani, a cheltuielilor de sponsorizare eligibile pentru credit fiscal (diminuare a impozitului pe profit de plata). Prevederea, care este deja in vigoare, da practic sponsorului posibilitatea de a-si recupera in viitor, pe seama creditului fiscal, intreaga suma acordata cu titlu de sponsorizare, chiar daca nu a obtinut profit in anul fiscal de referinta. In intervalul de 7 ani, compania are timp sa isi imbunatateasca rezultatele financiare si sa-si diminueze astfel impozitul pe profit datorat cu cheltuielile cu sponsorizarea efectuate in anii fara profit sau mai putin profitabili. ”, subliniaza Mihaela Vasilescu, Manager Asistenta Fiscala la EY Romania.

Cum poti schimba Romania in bine
 
La evenimentul care a avut loc in data de 25 noimebrie la Centrul de ingrijire paliativa HOSPICE din Bucuresti, au fost invitate si Mirela Nemtanu din partea companiei L’Oréal si Adina Ionescu din partea Lemet, care au vorbit despre felul in care propriile companii folosesc facilitatile oferite de Legea sponsorizarii pentru a sprijini diverse cauze sociale.
 
***
Despre organizatori
HOSPICE Casa Sperantei, organizatie non-profit infiintata in 1992 la Brasov, a introdus conceptul de ingrijire paliativa in Romania. HOSPICE este cea mai mare fundatie din tara, care ofera gratuit servicii specializate de acest tip. 
 
Organizatia isi desfasoara activitatea in Brasov si Bucuresti, ingrijind copii si adulti diagnosticati cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de ingrijire paliativa, care sunt oferite in centre de zi, ambulatorii si unitati proprii pentru internare, la domiciliul pacientilor si in spitalele partenere.
 
HOSPICE Casa Sperantei dezvolta ingrijirea paliativa la nivel national si international prin informare, prin programe educationale dedicate profesionistilor, pacientilor si comunitatii si prin imbunatatirea legislatiei in materie.  
 
Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) sprijină̆ filantropia în România din 2003. ARC invata ONG-urile să atragă transparent fonduri locale, într-un mod care respectă oamenii pe care îi ajută și pe care se pot baza pe termen lung si ajuta companiile și donatorii să găsească organizațiile și cauzele care li se potrivesc și să urmărească ce s-a întâmplat cu banii. Organizatia sprijina oamenii din orașele din toată țara să se organizeze în fundații comunitare și să-și rezolve singuri problemele locale, precum si sa construiasca sisteme care funcționează și ajută organizațiile găsească resurse pentru a-și îndeplini misiunea.
 
EY Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 28,7 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2015. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, EY este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 650 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania este cel mai dorit angajator in Romania dintre companiile Big 4, conform studiilor Trendence si Catalyst. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com.