In seara zilei de 31 mai, 34 personalitati publice, dar si oameni de afaceri generosi si-au oferit sprijinul pentru cauza copiilor prematuri, in cadrul unui proiect desfasurat in perioada martie – mai 2016 de catre Asociatia Povestasii, in parteneriat cu Asociatia Unu si Unu. Proiectul ”Cuiburi pentru viata” s-a incheiat cu o licitatie publica a expozitiei fotografice in care au fost implicate vedete TV, actori, sportivi, artisti, creatori de moda, precum: Dan Bittman, Anca Turcasiu, Tily Niculae, Dan Negru, Anca Lungu (Printesa Polonic), Carmen Avram, Laura Olaru sau Leornard Doroftei. Suma stransa in urma licitatiei de seara trecuta a fost de 77,600 lei.
Acestea au acceptat provocarea de a descoperi fotografia cu jucaria preferata a copilariei si de a se lasa fotografiate in prezent cu aceeasi jucarie, ca prin gestul lor sa poata aduce schimbare in viata copiilor prematuri si a familiilor lor. Sumele colectate in cadrul acestui proiect sunt destinate achizitionarii de seturi de cuiburi, botosei si caciulite, pentru a fi trimise in sectiile de prematuri ale maternitatilor, si pentru informarea parintilor – sustinerea cursurilor, liniei de prim ajutor, materiale educationale.
„Cuiburile care vor fi donate sectiei noastre sunt intr-adevar cuiburi pentru viata, caci ii ajuta pe micuti sa se simta ingrijiti, iubiti, pretiosi, ingrediente de care are nevoie orice nou-nascut pentru un inceput frumos si sanatos in viata, si mai cu seama ei, cei mai mici dintre cei mici,” Dr. Niculina Licuta Novaseliv, Sef Sectie Neonatologie, Maternitatea Bucur.
De asemenea, tot in cadrul proiectului un numar de 30 de jucarii terapeutice pentru copiii prematuri se vor dona Maternitatii Bucur din Bucuresti si, dupa procedurile specifice de sterilizare, se vor introduce in incubatoare, alaturi de copii.
”Scopul proiectului este acela de a contribui la startul in viata al copiilor care se nasc astazi prematur si implicit, la schimbarea destinelor acestora si ale familiilor lor, prin aducerea la lumina a copilariei si jucariei copilariei de altadata. Noi, Asociatia Povestasii, avem chiar aceasta misiune, de a spune povesti care sa schimbe vieti si de a-i incuraja pe copii si parinti sa ne urmeze!”, spune Carmen Avram, Vicepresedinte Asociatia Povestasii.
”Statistic vorbind, in fiecare ora se nasc 2 bebelusi prematuri, adica 1 din 10 bebelusi vine mai devreme pe lume, anual 18.000 conform INS 2014. Adica bebelusi care se lupta sa traiasca si care au nevoie de ingrijiri speciale inca din prima clipa, pentru a supravietui. Nou nascutul prematur este expus riscurilor de a dezvolta probleme severe de: surditate, orbire, paralizie cerebrala, retard mintal. Povestea bebelusilor prematuri trebuie spusa mai departe si cat mai tare, astfel incat prematuritatea sa fie cunoscuta, prevenita si sprijinita”, spune Diana Gamulescu, Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu.
Incidenta nasterilor premature a crescut din cauza lipsei masurilor de preventie si a controlului medical regulat in timpul sarcinii. Fumatul, obezitatea si consumul de alcool sunt si ei printre principalii factori de risc in sarcina. In ciuda avertizarilor medicilor, 1 din 10 femei fumeaza in timpul sarcinii, chiar si in ultimul trimestru. Specialistii atrag atentia ca sindromul mortii subite a sugarului este mai frecvent la copiii ale caror mame au fumat in timpul sarcinii.
Proiectul a fost sustinut de catre companiile Farmexim si Carrefour. La momentul licitatiei a putut participa orice persoana live pe Facebook. La eveniment, compozitorul si solistul Mihai Constantinescu a cantat melodii ale copilariei de altadata, iar Geanina Corondan a moderat licitatia.
***
Asociatia Povestasii este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, cu principalul obiectiv sa faca istoria atragatoare si inteligibila pentru copii, adolescenti si pentru parintii acestora. Asociatia s-a infiintat si functioneaza sub inaltul patronaj al academicianului Dinu C. Giurascu.
Asociatia Unu si Unu este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri si bebelusi spitalizati si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii si dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanti din peste 50 de tari. Misiunea Unu si Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie, informare si educare a societatii civile privind bebelusii abandonati, nasterea inainte de termen, oferirea de suport prematurilor si bebelusilor spitalizati, precum si derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 7 ani.