Premiul contribuie la doua dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabila 2015 – 2030: asigurarea educatiei de calitate incluzive si echitabile si promovarea oportunitatilor de invatare pe tot parcursul vietii; obtinerea egalitatii de gen si abilitarea tuturor femeilor si fetelor.
 
Candidatii trebuie sa se fi remarcat prin inovatii remarcabile si/sau contributii semnificative la sprijinirea si / sau promovarea  educatiei in randurile fetelor si femeilor. Exemple de tematici de proiecte:
 
# tranzitia fetelor de la invatamantul primar la invatamantul secundar inferior si finalizarea educatiei de baza;
# alfabetizarea fetelor adolescente si a femeilor tinere;
# crearea mediilor de invatare sigure, lipsite de violente pe baza de gen;
# dezvoltarea unor atitudini si practici de predare sensibile la gen in randul cadrelor didactice;
# dobandirea de cunostinte si abilitati de catre fetele adolescente si femeile tinere, menite a le ajuta in tranzitia lina de la scoala la locul de munca.

Castigatorii premiului vor fi selectati de catre Directorul General al UNESCO, dintre nominalizarile primite din partea statelor membre UNESCO, pe baza recomandarilor facute de un juriu international format din cinci experti recunoscuti in domeniul educatiei  fetelor si femeilor. Ceremonia de acordare a premiilor va avea loc pe 6 iunie 2016 la Beijing (China).
 
Invitam persoanele, institutiile si organizatiile interesate care indeplinesc conditiile de candidatura la acest premiu sa trimita la adresa unesco@cnr-unesco.ro formularul disponibil pe pagina de internet a Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO, www.cnr-unesco.ro, completat in limba engleza sau franceza.
 
Termenul limita de trimitere a formularului completat este 8 aprilie 2016.