Fondul pentru Democrație, primul fond civic al cetățenilor pentru cetățeni, anunță deschiderea perioadei pentru depunerea ideilor de proiecte pentru comunitate. Până pe 31 iulie îi invităm pe toți cei interesați să depună la acest link, pe www.fondulpentrudemocratie.ro, ideile lor pentru a beneficia de finanțare. Suma totală disponibilă este 70.000 RON, donați de către cetățeni dornici să vadă schimbarea în România.
Banii reprezintă contribuții voluntare a celor peste 800 de donatori ai Fondului pentru Democrație, cetățeni care știu că împreună putem aduce schimbarea țării. Fondul civic are ca priorități de finanțare proiectele care se înscriu într-una (sau mai multe) dintre dimensiunile asumate, despre care cei interesați pot afla mai multe aici:
1. Consolidarea societății civile, educația și implicarea civică
2. Independența presei și combaterea manipulării presei și a “datelor alternative”
3. Echilibrul și separația puterilor în stat
4. Profesionalizarea actualei și viitoarei clase politice
Prioritatea Fondului este de a susține acele proiecte „nebunești” care nu își găsesc direct finanțare prin alte surse sau programe de CSR, fie pentru că se apropie prea mult de zona politicului, fie pentru că sunt ieșite din tiparele obișnuite ale sistemelor tradiționale de suport financiar. Te provocăm, deci, să te gândești la acțiuni originale, de impact și vizibile în spațiul public.
În prima rundă de finanțare a Fondului pentru Democrație, au fost înscrise 55 de idei, dintre care 46 au respectat direcțiile anunțate. Dintre ele, 8 au fost selectate să primească sprijin financiar, cu o valoare totală de 50.000 RON. Printre ele, se află proiecte cu impact local, proiecte care cresc transparența datelor publice, încurajează participarea, educă, dar și proiecte jurnalistice.
Cum fondul reprezintă interesele donatorilor, cu ocazia celei de-a doua runde de finanțare a Fondului, jurizarea se va face în proporție de 50% de către membrii board-ului, iar 50% de către donatorii care vor vota democratic proiectele pe care le preferă.
„Fondul pentru Democrație reprezintă șansa de a reînvia spiritul de comunitate, pierdut în timpul comunismului. Ne vom vindeca împreună și vom evolua ca țară atunci când vom începe să ne preocupăm, pe lângă propria ogradă, și de drumul din fața casei, de orașul în care trăim, și de buna guvernare a țării. Pentru cetățeni am dorit ca fondul să finanțeze proiecte care altfel rămân la stadiul de idei. Inițiativele grupurilor mici, care își propun ceva atipic, eficient și de impact”, spune Mihai Matei, membru al echipei executive.
Timeline-ul aplicațiilor se împarte în 4 etape prin care fiecare proiect câștigător trebuie să treacă:
1. până la 31 iulie: depunere idei de proiecte (care vor fi validate între 3-5 zile dacă se încadrează în direcțiile strategice ale Fondului)
2. început de august: depunere call de proiecte pentru ideile validate (ideile conceptuale inițial trebuie susținute prin proiecte, care presupun mai multe criterii și detalii de implementare, de la buget, livrabile, raportare etc.)
3. jumătatea lunii august: votul board-ului și al comunității de donatori pentru proiectele depuse (cu un raport de 50-50, ideile tale trebuie să câștige inimile donatorilor și ale board-ului cu expertiză)
4. septembrie: anunțarea câștigătorilor și semnarea contractelor
Pe lângă finanțarea oferită în suma totală de 70 000 RON, beneficiarii fondului vor dispune și de alte tipuri de resurse pentru ideile depuse: expertiză, voluntari, donații in kind ș.a. Nu este necesar ca aplicanții să aibă o formă juridică anume, dar este obligatoriu ca ei să își asume implementarea ideilor propuse.
***
Despre Fondul pentru Democrație:
Despre Fondul pentru Democrație:
Fondul pentru Democrație este un fond gestionat transparent și participativ, inițiat la începutul lui 2017 de către trei organizații: Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – CENTRAS, o fundaţie cu tradiţie în mediul asociativ românesc, cu o experienţă de 22 ani, care a implementat, susţinut şi promovat principiile democratice prin sprijinirea sectorului non-profit, prin stimularea parteneriatului şi promovarea modelelor de bună practică; Geeks for Democracy - un grup deschis și informal de peste 10.000 de cetățeni care vor să pună laolaltă priceperea și resursele pe care le are fiecare pentru o Românie mai bună; #600pentrudemocratie – un grup informal inițiat de Valeriu Nicolae, Alexandra Chiru și Simona Adam, cu aproape 1000 de membri, pornit de la ideea că păstrarea democrației costă timp, bani și implicare. Fondul pentru Democrație încurajează oameni cu inițiativă, organizații și fundații să aplice cu idei curajoase.
Pentru mai multe detalii despre procesul selectării proiectelor, accesați următorul link: www.fondulpentrudemocratie.ro/apel-de-idei/
Pentru alte detalii sau nelămuriri, vă invităm să ne scrieți la contact@fondulpentrudemocratie.ro