Ashoka România caută inițiative de implicare civică și democrație pentru Civic Europe Idea Challenge, program ce oferă finanțare de până la 50.000 EUR pentru 15 proiecte din centrul, estul și sudul Europei, care operează în afara centrelor urbane mari. 15 proiecte din Bulgaria, Cehia, Croația, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania și Ungaria vor fi selectate pentru a primi finanțare și mentorat. Termenul limită de aplicare este 27 mai 2020.
MitOst și Sofia Platform, cu finanțare din partea Stiftung Mercator, au lansat Civic Europe Idea Challenge, un incubator pentru programe civice, organizații și persoane cu inițiative la nivel local din Europa Centrală, de Est și de Sud. Programul pentru care Ashoka este partener oficial în România, dorește să identifice până la 15 proiecte locale pe care să le susțină financiar cu granturi de până la 50.000 EUR. În plus, aplicanții vor putea vota și acorda un premiu suplimentar de 5.000 EUR uneia dintre inițiative.
Deoarece polarizarea a crescut în ultimii ani în Europa și în lume, sprijinul pentru societatea civilă a devenit crucial. Organizațiile care prezintă posibilitățile de a trăi în diversitate și de a rămâne deschise și tolerante funcționează cel mai eficient la nivel local, adresând nevoile specifice ale comunităților din afara marilor centre urbane. Munca lor poate fi considerată, de asemenea, „o practică vie a democrației”, prin contribuția activă la dezvoltarea unor comunități active și la consolidarea coeziunii civice. Aceste gen de inițiative sunt căutate prin intermediul Civic Europe Idea Challenge, iar cei interesați să aplice pot face asta până pe 27 mai. Mai multe detalii pot fi regăsite pe site-ul programului.
„Suntem foarte încântați și bucuroși de cooperarea noastră cu Ashoka România și așteptăm cu interes idei pentru implicarea civică și democrație. Vrem să depășim „suspecții obișnuiți” ai rețelelor noastre și să ajungem la organizațiile societății civile și inițiativele civice locale din Europa Centrală, de Est și de Sud. Credem că această abordare de jos în sus va face posibil ca schimbările să aibă loc. Persoanele implicate la nivel local au cel mai mare potențial de identificare a provocărilor și de asemenea, sunt cei în măsură să le abordeze." Iliyana Graebner, Head of Program Civic Europe
“Încă de la lansarea activităților Ashoka în România ne-am propus să fim un cât mai bun liant între changemakers și oportunități internaționale pentru ca inițiativele acestora să atingă impact sistemic. Noi suntem în permanență conectați la societatea civilă (am cartografiat deja peste 2.500 de changemakers) și vedem valoare în genul acesta de programe Europene pentru inițiative la firul ierbii, deoarece persoanele cu puternice ancore locale știu cel mai bine ce tip de intervenție este necesară în zonele rurale și urban mic.” Ovidiu Condurache, Venture Manager Ashoka Romania
Civic Europe Idea Challenge are următoarele etape:
Înscrierea proiectelor până la data de 27 mai 2020 (aplicațiile se completează doar în limba engleză și pot fi modificate până la termenul imită)
Anunțarea proiectelor de pe lista scurtă pe data de 3 august 2020
Perioada de selecție a câștigătorilor în perioada august – septembrie 2020
Anunțarea câștigătorilor în octombrie 2020
Implementarea proiectelor câștigătoare în perioada noiembrie 2020 - decembrie 2021
Sunt eligibile proiecte adresate comunităților locale care:
1. Contribuie la consolidarea cetățeniei active și a democrației: inițiative și idei de proiect care să contribuie la educația civică și încurajează implicarea civică la firul ierbii. Acestea ar trebui să abordeze problemele locale care contează pentru comunitate și, în același timp, să promoveze o cultură democratică de a trăi în diversitate, deschidere și toleranță.
2. Implică un spectru larg de voci locale: inițiative și idei de proiect care invită o gamă largă de opinii și actori cu privire la problema abordată și includ rezidenți, familii, persoane nou-venite, autorități locale sau grupuri care se simt excluse și își pot găsi răspunsurile în politica populistă. În mod ideal, inițiativele angajează actori ai comunităților cu profunde dezacorduri în dialog.
3. Se desfășoară în regiuni relevante: inițiative și proiecte de idei ale căror activități vizează orașe mici, comune și sate situate în afara unor centre urbane mari, care sunt în mare parte ferite de polarizare sau care au o un nivel scăzut de coeziune civică și puține posibilități de educație și implicare civică și politică (așa-numitele deșerturi civice).
4. Urmăresc impactul social pe termen lung: inițiative și idei de proiect al căror impact asupra restabilirii relațiilor dintre actorii locali (divizați) și (re)activarea întregului câmp de participare civică va fi explicit vizibil pe termen lung.
Cum poate Ashoka România să te ajute?
• Înainte de a aplica: putem să te ajutăm în a valida dacă ideea ta este potrivită pentru Civic Europe Idea Challenge și te putem îndruma cum să completezi formularul online,
• Sesiune online: în luna mai vom organiza un webinar pentru a răspunde oricăror întrebări legate de oportunitate,
• În timpul perioadei de aplicare: putem oferi suport în a-ți îmbunătăți aplicația încărcată în platformă.
Dacă vrei să iei contact cu noi, scrie-ne la ohcondurache@ashoka.org.
***
Despre Ashoka
Despre Ashoka
Ashoka este cea mai mare organizație globală de promovare și susținere a antreprenoriatului social și inovației sociale, clasată de NGO Advisor în primele 5 ONG-uri din lume. Ashoka este prezentă începând din 2017 și în România, având ca partener strategic Fundația Româno-Americană, unde își propune să contribuie la crearea unei societăți în care fiecare cetățean este un agent al schimbării, capabil să ia acțiune în mod creativ pentru a rezolva probleme sociale.
Despre MitOst
MitOst a fost fondată în 1996 de alumni Robert Bosch Stiftung și alți pasionați de voluntariat care au avut ca scop dezvoltarea unei platforme pentru crearea de rețele și schimbul de bune practici. Acum MitOst este o asociație cu aproximativ 1.400 de membri în 45 de țări, 10 grupuri de alumi, mai multe programe de cooperare și numeroase proiecte internaționale care favorizează schimbul cultural, cetățenia activă, coeziunea socială și dezvoltarea urbană și rurală durabilă - dincolo de granițele culturale, sectoriale sau lingvistice.