• Programul „Susține un ONG” este fondul prin care Fundația Orange oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit aleasă chiar de aceștia; 
  • Finanțarea oferită în 2023 este de aproape 450.000 de lei, sumă alocată pentru 9 proiecte care vor avea aproximativ 2.000 de beneficiari;
  • În ultimii 10 ani, 57 de proiecte au primit susținere din partea angajaților Orange prin acțiuni de voluntariat;
  • Valoarea totală a investițiilor realizate de Fundația Orange prin programul „Susține un ONG” este de aproximativ 390.000 de euro.

Fundația Orange susține în acest an 9 proiecte cu impact social, desemnate câștigătoare în cadrul programului „Susține un ONG”, inițiativa prin care angajații Orange se implică activ în acțiuni de voluntariat și de sprijinire a comunităților #PentruMâine. Proiectele selectate în cadrul celei de-a XI-a ediții a programului vor primi o finanțare totală de aproximativ 450.000 de lei și vor veni în sprijinul a 2.000 de beneficiari.

Prin Susține un ONG, Fundația Orange a investit 390.000 de euro în 57 de proiecte implementate de mai multe organizații non-profit și susținute de angajații Orange. Aceștia s-au implicat în toate etapele, de la înscrierea proiectelor în competiție și până la raportarea finală, fiind, practic, alături de echipa ONG-ului ales, manageri de proiect implicați pe termen lung pentru cauza în care cred.

„Susține un ONG este despre puterea de a face lucrurile împreună și despre bucuria de a ajuta cauzele bune. Ne entuziasmăm în fiecare an când vedem implicarea colegilor noștri în proiecte care pot aduce schimbări importante în diferite comunități. Educația, sănătatea, incluziunea persoanelor cu dizabilități și dezvoltarea sustenabilă a comunităților rurale sunt domeniile esențiale pe care le susținem prin ediția a XI-a a programului. Succesul proiectelor anterioare a dus la suplimentarea bugetului în 2023, până la 50.000 de lei pentru fiecare inițiativă, pentru ca acestea să aibă un impact mai mare. Mulțumim colegilor pentru dorința de a sprijini și încrederea pe care o au în acest program și, în egală măsură, juriului pentru implicarea în desemnarea câștigătorilor“, a declarat Ovidiu Ana, Director al Fundației Orange.

Anul acesta au fost înscrise în competiția internă 18 proiecte, iar câștigătorii au fost desemnați de juriul ediției: Ana MURRAY – Country Director Ashoka România, Melania Medeleanu – Fondator Asociația Zi de Bine, Adriana Record – Director Executiv CCIFER, Camera Franceză de Comerț și Industrie în România, Raluca Ion – Jurnalist, editor Republica.ro, Irina Matea – Customer Service Director, Orange România.

Proiectele câștigătoare în 2023 sunt:

 

Proiectul este destinat amenajării unui spațiu dedicat proiecțiilor de film, care  va avea toate elementele specifice terapiei prin cinematografie. 75 de copii și tineri cu Sindrom Down vor avea un loc în care se vor simți confortabil pentru a putea învăța modul corect de abordare pentru diferite situații care fac parte din viață și care pot fi dificil de rezolvat (stres, durere, abuz, pierdere).

 

  • Clubul Micilor programatori (Cristian Pațachia-Sultănoiu, Development & Innovation Manager, Orange România, și Școala Gimnazială Costuleni, comuna Costuleni, județul Iași)

Proiectul își propune creșterea accesului la educație tehnologică al copiilor din ciclul gimnazial din comuna Costuleni. Astfel, vor fi oferite cursuri gratuite de robotică pentru 70 de copii și va fi creată o structură educațională de tip club de robotică, care va fi dotată cu kituri de robotică, iar profesorii vor fi instruiți pentru a-i putea iniția pe copii în acest domeniu.

 

Proiectul se adresează unui număr de 572 de elevi și 24 de învățători și diriginți din localitățile Mogoșoaia și Buftea și are ca scop reducerea numărului de comportamente violente dintre tineri. Activitățile vizate au un specific creativ-artistic, dar, în același timp, le aduc tinerilor, în mod intenționat, provocări ce vor fi filmate, menite să îi determine la auto-observare, negociere și rezolvarea amiabilă a conflictelor, sub îndrumarea unui psiholog.

 

Proiectul „Fii EROU în comunitatea ta!” își propune creșterea nivelului de competențe de acordare a primului ajutor (first-responders) și de auto-ajutorare (self-help) pentru un grup de 200 de persoane cu vârste de peste 14 ani provenind din liceele din județul Argeș, comunitățile rurale dezavantajate Bradu, Oarja, Căteasca, 50 dintre aceștia devenind voluntari activi în comunitate.

 

Proiectul realizat în parteneriat cu Fundația de Voluntari Somaschi își propune să crească șansele de integrare a peste 100 de copii și tineri romi din comunitățile dezavantajate din Baia Mare, în special zona Craica, prin activități de alfabetizare digitală și activități de prevenție în domeniul sănătății, prin educație privind igiena, alimentația sănătoasă și riscurile adicțiilor.

 

În România, fetele au rezultate mai bune la științe, dar își pierd interesul pentru studii STEM după 7-10 ani. Proiectul educațional „IT este pentru mine” își propune să motiveze copiii să opteze pentru studii STEM, urmărind să reducă și stereotipurile de gen în alegerea parcursului educațional, dar va contribui și la conștientizarea schimbărilor climatice printr-o serie de ateliere care combină știința cu tehnologia informației în scopul de a crea soluții pentru a proteja mediului înconjurător. 125 de elevi, din care 50% fete, vor beneficia de cursuri de IT pentru a începe primii pași în lumea digitală.

 

  • Leadership Summer Academy for Kids (Alina Ioana Manolea, Front Office Manager, Orange Services și Asociatia Teach for Romania)

Sub umbrela „Refresh pentru profesori, restart pentru societate”, asociația Teach for Romania își propune anul acesta formarea unei noi generații de profesori, a zecea (G10), capabili să gestioneze intervenții educaționale sustenabile în medii vulnerabile. Proiectul susține dezvoltarea abilităților de bază pentru cel puțin 460 de copii, din comuna Udești, județul Suceava, și 100 de noi profesori care vor participa la Leadership Summer Academy for Kids (cursuri, activitati extrașcolare, reflecție).

 

  • O cale către o viață normală (Marian Mihai, Specialist Support, Orange Romania Communications, și Asociatia Terapeutica de Intervenție, Psihoterapie Individuală și Comportamentală – O.N.G)

Proiectul „O cale către o viață normală” – program de sprijin pentru integrarea socială şi profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist vizează crearea unui cadru favorabil care să contribuie la creșterea șanselor de integrare socială a copiilor și tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce și acces la servicii, programe de recuperare şi asistență specializată, și creșterea capacității profesioniștilor și familiilor de a susține intervențiile specializate.

 

  • Visul meu e la fel de frumos ca al tău (Cristina Oana Batușariu, Head of Supply Chain, Orange România și Fundația Inimă de Copil)

Proiectul se adresează unui grup de 25 de copii și tineri cu dizabilități/ întârzieri în dezvoltare, cu vârste între 5-26 ani, din județul Galați. Aceștia vor beneficia de sesiuni de terapie de suport emoțional și dezvoltarea încrederii în sine pentru integrarea în grădiniță, școală, grupuri de joacă. Atelierele vor fi realizate prin terapie prin artă și stimulare polisenzorială sau întâlniri de grup.

Detalii despre evoluția proiectelor vor fi prezentate periodic pe pagina de Facebook Fundația Orange și pe website-ul Fundației Orange.

 

 

***

 

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Cele mai de impact programe ale fundației sunt: „Susține un ONG”, „Digitaliada”, „Lumea prin culoare și sunet”, “Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”.

Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.