Jurnalisti cu experienta din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia sunt invitati sa se inscrie la cea de-a opta editie a „Bursei pentru Excelenta in Jurnalism”, un program al Fundatiei ERSTE, Open Society Foundations si Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). Pentru prima oara de la lansarea acestui program, in 2014 se pot inscrie si jurnalisti din Grecia. 
In fiecare an, in cadrul acestei competitii, zece jurnalisti sunt selectati sa primeasca sprijin profesional si financiar pentru a investiga o tema regionala de interes european.  

Tema competitiei din 2014 este GENERATII.   

Termenul limita de inscriere este 5 martie 2014. Formularul de inscriere precum si alte informatii despre conditiile de participare sunt disponibile pe site-ul: www.fellowship.birn.eu.com

Concursul de anul trecut a avut doi castigatori din Romania. Vlad Odobescu (Casa Jurnalistului) a primit premiul intai si 4.000 de euro pentru articolul sau despre politicieni acuzati de coruptie si despre comunitatile care ii sustin, in loc sa-i condamne, in vreme ce Elena Stancu (Marie Claire Romania) a castigat premiul trei si 1.000 de euro pentru un material despre mita la angajarea in sistemul medical.   

„Cu ajutorul acestei burse am putut face presa ca la carte. Am avut timpul, banii si suportul editorial pentru a pune cap la cap rotitele mecanismului coruptiei, asa cum nu prea le poate arata presa de zi cu zi. Ca bonus, mi-am facut prieteni printre jurnalistii faini din regiune. Iar aceasta retea este poate cea mai importanta mostenire a programului pentru viitorul jurnalismului din Balcani, a declarat Vlad Odobescu.

Jurnalistii selectati de un comitet independent vor primi si anul acesta burse de cate 2.000 de euro si fonduri pentru cercetare si deplasari in valoare de pana la 2.000 de euro. Totodata, ei vor putea participa la seminarii de dezvoltare profesionala si vor beneficia de indrumare editoriala in procesul de redactare a materialelor. Cele zece articole vor fi publicate in presa regionala si internationala, atat in limba engleza, cat si in limba materna a fiecarui jurnalist selectat. Ulterior, juriul va desemna cele trei articole castigatoare ale competitiei, iar autorii acestora vor primi premii in valoare de 4.000, 3.000 si respectiv 1.000 de euro. 

Programul Bursa pentru Excelenta in Jurnalism are menirea de a sprijini jurnalismul investigativ de calitate in domenii de interes regional si european si de a contribui la colaborarea intre jurnalistii din regiune. Programul este sprijinit de Fundatia ERSTE si de Open Society Foundations, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN). 
 
***
Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare: Andreea Gurau – Tel. +43 50100 619614, e-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org   
Mariana Oprea, Graffiti PR, Tel: 0730 202 354; e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro