Joi a avut loc la Bucureşti conferinţa Împărtăşim. Învăţăm. Sărbătorim ce marchează încheierea programului Fondul ONG în România, parte a granturilor Spaţiului Economic European 2009 – 2014. Cu o alocare financiară de peste 36 milioane de Euro, prin program au fost finanţate 390 de proiecte la nivel naţional. În total, mai bine de 3 milioane de persoane au fost implicate în activităţile proiectelor.  
 
Fondul ONG în România a contribuit la consolidarea societății civile, democrației, dezvoltării durabile, la promovarea justiției sociale şi a reprezentat cea mai importantă sursă de finanţare pentru activităţi de promovare şi apărare a drepturilor omului.
 
“După cei patru ani ai programului Fondul ONG, contextul este altul: Brexit s-a întâmplat, Polonia îşi perde leadership-ul, Uniunea Europeană nu mai este atât de puternică, situaţia în Ungaria este tulbure. Societatea civilă în Europa este adesea considerată inamicul public numărul unu. Dar România este pe cale să devină un creator de tendinţe, căci, în acest context, suntem cei care apără societatea civilă.”, spune Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.
 
Programul a contribuit la o mai bună guvernare în România prin încurajarea participării active a cetăţenilor, printr-o implicare sporită şi eficace a ONG-urilor în dezbaterea privind politicile publice, monitorizarea implementării acestora şi prin măsuri specifice cum sunt cele ce vizează anticorupţia şi statul de drept. Implicarea cetăţenilor în domeniul protecţiei mediului şi a schimbărilor climatice a constituit un pilon important al programului. 
 
În contextul unei implicări reduse în rândul românilor, proiectele au încurajat participarea cetăţenilor: 100 de grupuri civice au fost susţinute sau constituite şi au răspuns la preocupări locale, peste 123.000 de persoane s-au implicat în procesul de luare a deciziilor, iar 24.500 în activităţi de voluntariat. 
 
Combaterea sărăciei, a inegalităţilor şi excluziunii sociale a fost una dintre priorităţile de finanţare ale programului. În total, au fost înfiinţate 150 de servicii sociale noi, iar peste 28.000 de persoane au beneficiat de servicii sociale şi de bază, servicii de sănătate, educaţie, ocupare a forţei de muncă, activităţi culturale şi de recreere. Tot în sprijinul grupurilor vulnerabile, 100 de proiecte au desfăşurat activităţi în vederea incluziunii persoanelor de etnie roma. 
 
Schimbul de experienţă cu organizaţiile şi instituţiile din ţările donatoare, dar şi cu celelalte ţări beneficiare ale granturilor SEE, a fost încurajat prin program. 180 de organizaţii din Norvegia şi Islanda s-au implicat in proiecte şi activităţi în parteneriat cu organizaţii din România. Modele care au demonstrat rezultate în ţările donatoare au fost adaptate contextului din România, iar acţiuni inovatoare din România au servit ca inspiraţie pentru organizaţii din alte ţări. 
 
La finalul celor 4 ani de implementare a programului implicarea cetăţenilor se dovedeşte a fi elementul central în toate intervenţiile de succes, indiferent de domeniul abordat. Rolul  organizaţiilor neguvernamentale rămâne crucial în facilitarea participării cetăţenilor la viaţa comunităţii, iar creşterea capacităţii ONG-urilor rămâne o preocupare constantă a Consorţiului care a administrat Programul Fondul ONG în România.  
 
La nivel european, 16 ţări au beneficiat de granturile SEE 2009 – 2014. În România, programul dedicat societăţii civile a fost coordonat de consorţiul format din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Fundaţia pentru Parteneriat. Mai multe detalii despre proiecte finanţate se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro .

***
Despre Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC)
Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este o organizaţie neguvernamentală, independentă, înfiinţată în anul 1994, în cadrul unei iniţiative a Comisiei Europene. FDSC este o organizaţie pentru organizaţii, ce consideră că dezvoltarea sectorului neguvernamental reprezintă în sine un indicator pentru starea comunităţii în care cetăţenii trăiesc. Fundaţia dezvoltă proiecte în domenii cum sunt educaţie, economie socială, cooperare pentru dezvoltare, incluziune socială; dezvoltă şi administrează programe de finanţare, campanii de promovare şi advocacy pentru organizaţiile neguvernamentale. Mai multe detalii se găsesc pe  www.fdsc.ro

Despre Fondul ONG
FDSC, împreună cu partenerii săi Fundaţia pentru Parteneriat (FP) şi Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR), reprezintă Operatorul Fondului ONG în România, program de finanţare care este parte a granturilor Spaţiului Economic European 2009-2014. Sprijinul acordat societăţii civile este una dintre priorităţile cheie ale granturilor SEE 2009-2014, finanţate de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Obiectivul general al Fondului ONG în România este sprijinirea dezvoltării societăţii civile și consolidarea contribuţiei la justiţia socială, democraţie și dezvoltare durabilă. Obiectivele generale ale Mecanismul Financiar al SEE sunt reducerea disparităţilor economice și sociale în Spaţiul Economic European și întărirea relaţiilor bilaterale între România și statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Programul este alcătuit din cinci componente: (1) Implicare, (2) Justiţie Socială, (3) Dezvoltare Durabilă, (4) Servicii Sociale şi de Bază şi (5) Dezvoltarea Capacităţii ONG-urilor; Reţele şi Coaliţii. Prin intermediul său au fost finanţate 390 de proiecte, în valoare de peste 36 milioane de euro. Mai multe detalii se găsesc pe www.fondong.fdsc.ro