Pentru HOSPICE Casa Speranței, ultima perioadă a venit cu provocări uriașe, mai grele ca oricând. Am reușit să evităm scenariul România fără HOSPICE și să ne adaptăm modificărilor fiscale și legislative doar datorită celor care au crezut în cauza îngrijirii paliative, ne-au sprijinit și au fost alături de noi.
Începutul acestui an vine, însă, cu noi provocări pe care nu le putem depăși decât cu implicarea comunității. În 2019, pentru HOSPICE Casa Speranței 2% devine 3,5%. Persoanele fizice pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit către un ONG acreditat social, așa cum este HOSPICE Casa Speranței. Totuși, dacă în anii trecuți acest formular putea fi depus/trimis la ANAF până la data de 25 mai, începând cu acest an data limită este 15 martie.
Acest lucru înseamnă că acei contribuabili care au obținut în 2018 venituri impozabile (din salarii, pensii sau activități independente) au mai puțin de două luni la dispoziție să completeze formularul de 3,5% și să susțină, fără niciun cost suplimentar din partea lor, acordarea de servicii gratuite de îngrijire paliativă pentru pacienții HOSPICE. În cazul în care formularele nu sunt completate și depuse până la termenul limită de 15 martie, întregul impozit pe venit se va îndrepta către stat.
“Anul 2018 a fost greu pentru mediul ONG, cu multe provocări, pe care iată că le vedem continuând: chiar dacă procentul redirecționat din impozitul pe venit al salariaților a crescut și fostul 2% a devenit pentru HOSPICE 3,5%, a scăzut baza de impozitare. Mai mult, ne afectează scăderea la jumătate a perioadei de depunere a formularelor cu două luni și facem toate demersurile pentru a reveni la termenul anterior. Până atunci, sperăm ca oamenii să ne susțină în continuare, pentru că fiecare formular semnat care permite redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către HOSPICE face o diferența în viața unui pacient care trece prin cel mai greu moment al vieții sale”, a declarat Mirela Nemțanu, CEO HOSPICE Casa Speranței.
Anual, în România, cca. 170.000 de pacienți au nevoie de îngrijire paliativă, însă mai puțin de unu din zece pacienți are acces la servicii specializate, atunci când paliația este singura mână care i se mai poate întinde. Fundația HOSPICE Casa Speranței a oferit, de-a lungul celor 27 de ani de existență, servicii complete și gratuite de îngrijire paliativă pentru aproximativ 30.000 de copii și adulți cu boli incurabile, precum și pentru familiile acestora.
Campania de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit este una dintre cele mai importante modalități de atragere de fonduri utilizate de HOSPICE, pentru ca aceasta să fie capabilă să ajungă la un număr cât mai mare de pacienți care au nevoie de îngrijire paliativă.
Formularele cu datele fundației pot fi depuse sau transmise, conform legii, până pe data de 15 martie 2019, către ANAF (le puteți trimite și la unul din sediile HOSPICE Casa Speranței, iar echipa HOSPICE le va depune la ANAF). Declarațiile se pot depune și online, prin intermediul serviciului ANAF Spațiul privat virtual. Procedura nu implică niciun cost, redirecționarea acestor sume realizându-se din impozitul care a fost deja reținut în 2018 de către stat.
Cu sprijinul celor care vor redirecționa 3,5% din impozitul pe venit, HOSPICE Casa Speranței va putea să ofere în continuare servicii complete și gratuite de îngrijire paliativă pentru pacienții noștri: internări în cele două spitale HOSPICE, consultații în ambulatoriu, sesiuni în centrele de zi, terapii, îngrijire la domiciliu, tabere de vară pentru micii pacienți și copiii aparținători, speranță, grijă și demnitate pentru miile de pacienți copii și adulți care înfruntă un diagnostic incurabil.
***
Despre HOSPICE Casa Speranței
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.
Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. În 2018, HOSPICE a inaugurat centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 27 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 30.000 de copii și adulți cu boli incurabile.
Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație. Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro.
Facebook l Instagram l Youtube
Facebook l Instagram l Youtube