Una dintre cauzele prezente în comunități, peste tot în lume, că vorbim de țări avansate sau nu, este cea legată de gradul de accesibilitate a oamenilor cu dizabilități motorii la normalitatea și oportunitățile societății. Fie că ne referim la transport în comun sau rampe în clădiri sau lifturi sau grupuri sanitare specializate, toate sunt importante și de bun augur, însă niciunul dintre exemplele de mai sus nu prezintă un grad de personalizare atât de mare precum ar trebui să îl aibă scaunele cu rotile.
 
Plecând de la acest deziderat, Rotary București Cișmigiu a donat 10 fotolii rulante noi, ușor de manevrat, pacienților care se confruntă cu un diagnostic incurabil, aflați în grija HOSPICE Casa Speranței. Scaunele cu rotile vor îmbunătăți calitatea vieții pentru copiii și adulții internați în spitalele HOSPICE din București și Brașov.
 
Evenimentul a avut loc pe 12 iunie, la sediul HOSPICE Casa Speranței din București, în prezența fostei campioane Gabriela Szabo și a reprezentanților Rotary București Cișmigiu, care au petrecut câteva ore alături de copiii și adulții internați în spitalul HOSPICE.
 
Donarea scaunelor cu rotile de către Rotary București Cișmigiu face parte din programul “Pe Roți”, un proiect mai amplu, desfășurat la nivel național. Programul, care se va desfășura pe parcursul întregului an, își propune să îmbunătățească viața unor persoane cu dizabilități (între 50 și 100 pe an) cu scaune personalizate pe nevoile acestora. În toamnă, proiectul va continua prin a dona 25 de scaune personalizate în colaborare cu Rotary Club Bârlad.
 
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.
 
Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București, echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educație și peste 100 de paturi pentru internare și activități adiacente, destinate îngrijirii persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. În 2019, HOSPICE va inaugura centrul socio-medical de la Adunații Copăceni, primul din România destinat exclusiv copiilor cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 27 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 30.000 de copii și adulți cu boli incurabile, cât și familiilor acestora.
 
Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație sau cu un sms la 8844 cu textul TIMP (2 euro pe lună). Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram, iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.