Fundația Comunitară Țara Făgărașului lansează a treia ediție a Fondului Științescu Țara Făgărașului, program prin care acordă finanțări în valoare de 120.000 lei pentru proiecte educaționale care încurajează pasiunea pentru științe a copiilor și tinerilor cu vârste între 6 și 19 ani.
Fondul se adresează organizațiilor neguvernamentale, muzee, biblioteci, centre de plasament, grupurilor de inițiativă și persoanelor pasionate de știință profesorilor și instituțiilor școlare, din medii profesionale diverse din Țara Făgarașului. La Științescu oricine poate fi educator. Pasionații pot să înscrie proiecte care promovează educația STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Arte, Matematică) și care au scopul de a aduce știința mai aproape de copii prin proiecte creative, joacă și experimente.
Este încurajată, în mod special, formarea de echipe mixte: adulți cu experiență în domeniul STEAM și tineri. De asemenea, încurajăm implicarea persoanelor vârstnice și colaborările dintre persoane sau organizații din mediul urban și cel rural.
Științescu își continuă aventura pe care a început-o în toamna anului 2016 în Țara Făgărașului.
Pasionați de științe și tehnologie, elevi, profesori, reprezentanți ai ONG-urilor s-au mobilizat să învioreze științele și să captiveze copiii și liceeni. Astfel că Științescu a investit până în prezent cu încrederea lui 22 echipe ca să-i ducă mai departe mesajul: Insuflarea pasiunii pentru științe în rândul copiilor și adolescenților este reponsabilitatea întregii comunități!
Fundația Comunitară Țara Făgărașului caută proiecte inovative care să ajute elevii între 6 și 19 ani să descopere miracolele naturii, să înțeleagă ce au însemnat descoperirile științifice pentru omenire, ce pot să ne aducă tehnologiile moderne, să se apropie practic de mediul înconjurător și să înțeleagă, prin metode alternative de predare și ateliere interactive, materii precum astronomie, biologie, chimie, geografie, geologie, meteorologie, fizică, matematică, informatică, inginerie, tehnologie, arhitectură.
Acum este rândul tău să te alături „Comunității de prieteni ai lui Științescu Țara Făgărașului”! Dacă ești un pasionat al științelor și ai o idee de proiect dar nu știi foarte bine cum ai putea să o pui practică, vino în data de 15 februarie ora 17.00 la sediul fundației din Bulevardul Unirii nr. 1C, Făgăraș pentru un training de scriere a unui proiect. Pe scurt, vom ajuta să vă transformați ideea într-un proiect educaţional care să facă tinerii și copiii să iubească mai mult ştiinţele. Bugetul maxim pentru un proiect este de 12.000 de lei.
Cum aplici?
Proiectele detaliate, în forma lor finală se înscriu în formularul de aplicare disponibil online și se completează de către aplicant în format electronic.
Înscrierea proiectelor se realizează prin intermediul unei cereri de finanțare care cuprinde:
(1) un formular de aplicare și (2) un formular de buget care se trimit electronic până la data de 12.03.2019 la ora 16.00.
Membrii echipei Fundației oferă sprijin și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor celor care doresc să aplice prin programare în prealabil la cristina.muntean@fundatiactf.ro . Echipele care vor primi finanțare vor beneficia, de asemenea, de suport în comunicare, în motivarea și implicarea elevilor și în managementul proiectelor.
Pentru mai multe informații despre criteriile de eligibilitate precum și despre modalitatea de aplicare, vă rugăm să accesați http://fagaras.stiintescu.ro/.
***
Programul Științescu este implementat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și finanțatorii Romanian-American Foundation, Avira, Bilka Steel, FENEC Rubber Eastern Europe, Hirschmann Automotive, Stihl România, JTTI Romania și Berg Banat.
Programul Științescu este implementat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și finanțatorii Romanian-American Foundation, Avira, Bilka Steel, FENEC Rubber Eastern Europe, Hirschmann Automotive, Stihl România, JTTI Romania și Berg Banat.
Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în orașele Bacău, Bucureşti, Brașov, Cluj, Iaşi, Mureş, Oradea, Prahova, Sibiu, Galați, Odorheiu Secuiesc, Oradea, prin competiții similare de proiecte, gestionate de fundațiile comunitare locale.
Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului este o organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, cu sediul în Făgăraş. Misiunea noastră este de a inspira şi susţine iniţiative locale, de a mobiliza resurse şi de aduce împreună oameni şi organizaţii care să aibă dorinţa şi capacitatea să contribuie pe termen lung la dezvoltarea de comunităţi generoase, responsabile, solidare şi încrezătoare în propriul lor viitor.
Facem posibil acest lucru prin încurajarea spiritului filantropic și de responsabilitate socială al organizaţiilor nonguvernamentale, companiilor și persoanelor fizice/grupurilor de iniţiativă, cu scopul de a acoperi nevoile mereu în schimbare ale comunității.
Fundația Comunitară Ţara Făgăraşului face parte din programul național de „Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare cu sprijinul financiar al Charles Stewart Mott Foundation și Romanian-American Foundation.
Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de populație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice.
Alături de partenerii noștri dezvoltăm programe care să cultive interesul tinerilor pentru educația STEAM (știință, tehnoilogie, inginerie, arte, matematică) și să încurajeze pe cât mai mulți să aleagă o carieră în domeniul tehnologiei și inovației.