Cinci proiecte de filantropie pentru susţinerea persoanelor vulnerabile demarează astăzi în cadrul programului „Susţine un ONG!” al Fundaţiei Orange. Soluţiile finanţate în acest an vin în întâmpinarea unor nevoi sociale complexe şi includ: terapii multisenzoriale pentru copiii spitalizaţi, crearea unui club educaţional pentru diminuarea riscului de abandon şcolar, cursuri IT pentru copii instituţionalizaţi, amenajarea unui centru educaţional de consiliere şi pregătire remedială sau înființarea unui „cerc al părinților” la centrul de tratament al Doctorului Peștișor.
 
Susţine un ONG! încurajează implicarea angajaților Orange România în cauze de filantropie, prin oferirea de granturi către organizaţii non-guvernamentale propuse de aceștia și selectate prin concurs anual. Pe parcursul implementării proiectelor, angajații devin manageri de proiect pentru acțiunile pe care le-au propus pentru finanțare și au ocazia să cunoască mai bine ONG-ul, modul de organizare și de lucru, să urmărească pașii de implementare ai unui proiect, să facă raportări financiare și narative. 
 
„Am descoperit activitatea Societății Ornitologice Române prin intermediul social media și încetul cu încetul am devenit tot mai atras de activitatea și proiectele ei. Iar implicarea alături de Fundația Orange în proiectul România Prinde Aripi mi s-a părut un pas firesc. Rezultatul a fost o surpriză plăcută, un proiect care a plăcut mult, cu mulți voluntari, colegi din Orange, o chimie instantă cu cei de la Societatea Ornitologică și multă voie bună’’, a declarat Alin Băda, Pike 2 Operational Manager Orange România.
 
Anul acesta, bugetul pus la dispoziție prin programul desfășurat de Fundația Orange a fost de 35.000 Euro. Juriul concursului a fost format din: Andra Petrariu – Radio România Cultural, Corina Murafa – Ashoka România, Ioana Florea – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Ciprian Păiuș – Federația Fundațiile Comunitare din Romania și Amalia Fodor – Fundaţia Orange.
 
Juriul a decis ca proiectele câștigătoare ale ediției cu numărul 7 a concursului „Susține un ONG!” să fie:
# Sprijin multisenzorial pentru copiii spitalizați - Vasile Costache, împreună cu Fundația Inocenți – Filiala Bucuresti
# Egal - Dănuț Bogdănoiu, împreună cu Crucea Roșie – filiala Vrancea
# CLICK și Ajungem Mari - Oana Doagă, împreună cu Asociația Lindenfeld
# Hai la școală după școală - Ramona Stafie împreună cu Asociația pentru Valori în Educație
# Dr. Peștișor – Cercul părinților - Smazenka Ferencz András, împreună cu Asociația Centrul de Cercetări Subacvatice.
 
Prin intermediul programului „Susține un ONG!”, angajații Orange au propus și coordonat, din 2013 până acum, 29 de proiecte de filantropie, care au adus schimbări pozitive pentru mai mult de 37.000 de persoane din România.
 
***
Programul Susține un ONG! este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajați și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca ei să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred,  să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare. În felul acesta, programul urmărește să crească gradul de satisfacție personală al angajaților, atașamentul față de brandul Orange și să îi motiveze să rămână în companie.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. În cei peste 6 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Descriere proiecte câştigătoare
Sprijin multisenzorial pentru copiii spitalizați: Proiectul își propune să ofere terapie multisenzorială și activități educative pentru aproape 250 de copii internați la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București, cu scopul de a-i ajuta să treacă mai ușor peste experiența bolii și a spitalizării. Activităţile includ terapia prin joacă, arts & crafts, ateliere educaţionale de lectură, scris, colorat, dar şi activități pentru dezvoltarea cognitivă și motrică – logopedie, masaj, jocuri specifice care să stimuleze dezvoltarea echilibrată a copiilor. De asemenea, parinţii copiilor internaţi vor beneficia de consiliere psihologică şi suport emoţional acordat zilnic pentru a dobândi mai multă înțelegere asupra bolii copiilor, dar și pentru a-și însuși acele instrumente și metode menite să vină în sprijinul micului pacient.
 
Egal: 40 copii/elevi din medii defavorizate și zona marginalizată ale municipiului Focșani vor participa la ateliere educative în vederea diminuării riscului de abandon școlar prin înființarea și organizarea unui centru educaţional. În cadrul clubului, vor avea loc ateliere de tip afterschool (limba română, matematică, limbi străine) livrate cu suportul unor instrumente digitale educaţionale (jocuri educaţionale, platforme online etc.), dar şi ateliere de creaţie şi de prim ajutor. De asemenea, va fi organizată şi o minibibliotecă unde vor avea loc conversaţii despre cărţile citite, ecranizări tematice sau transpunerea textelor în scurte dramatizări ale unor evenimente istorice. 
 
CLICK și Ajungem Mari este un proiect prin care 80 de copii și tineri instituționalizați din București și Râmnicu Sărat vor participa la cursuri de utilizare a calculatorului și Internetului, dar şi la cursuri online de limbă engleză. De asemenea, Asociaţia va oferi şi echipamentele necesare susţinerii acestor cursuri şi va realiza un suport de curs atractiv şi interactiv despre utilizarea calculatorului. Copiii şi tinerii beneficiari sunt înscrişi în învăţământul preşcolar sau şcolar de stat, la grădiniţe şi şcoli normale sau speciale sau la seral/a doua şansă, iar nivelul lor este în medie cu 2 ani mai scăzut decât al colegilor din familii tipice. Cunoştinţele lor în materie de utilizare a calculatorului sunt foarte reduse pentru că au rar acces în sala de calculatoare, există un calculator vechi pentru 12 copii pe care îl folosesc pentru teme.
 
Hai la școală după școală: Proiectul presupune reducerea gradului de absenteism şcolar în comunitatea din comuna Jilava prin crearea unui spaţiu educaţional dedicat. Amenajat și dotat cu echipamente în două încăperi din curtea şcolii nr.2, spaţiul va găzdui activități de consiliere psihopedagogică, dar şi cursuri educaţionale de pregătire remedială la limba română şi matematică. Peste 200 de elevi din comuna Jilava au astfel şansa creşterii rezultatelor educaţionale la Evaluările Naționale, pe baza unei pregătiri autentice. 
 
Dr. Peștișor – Cercul părinților: Proiectul continuă eforturile de susţinere a copiiilor cu deficienţe şi a familiilor acestora prin activități terapeutice emoționale (care îmbină terapia asistată de animale, meloterapia și elemente de hidroterapie) şi două ateliere pentru părinţii acestor copii. Nevoia de a asigura sprijin pentru părinţii acestor copii a venit în urma activităţilor din proiectul precedent, Dr. Peştisor - Terapeutul Copiilor, când organizatorii au fost surprinşi de prezenţa părinţilor în timpul orelor de terapie (de obicei copiii cu nevoi speciale participă la terapii în cadrul programului școlar, când nu sunt însoțiți de părinți). Pentru a asigura un sprijin consistent şi continuu beneficiarilor, asociaţia va organiza două ateliere destinate special pentru cei 120 de părinţi: un atelier de educație, bazat pe suport video și un atelier aplicativ unde părinţii pot exersa cele însușite alături de copii lor.