United Way România invită organizațiile neguvernamentale să aplice pentru a obține finanțarea proiectelor de educație, sănătate și integrare socio-economică în perioada 2025 - 2027 (3 ani).
Aplicațiile se completează numai în formularul online disponibil aici: https://form.jotform.com/242453968402056
Termen limită de depunere aplicatii: 7 octombrie 2024, ora 14:00
Perioada de finanțare: 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2027 (Finanțarea se acordă pentru o perioadă de minim 33 și maxim 36 luni).
Ariile de acoperire a proiectelor:
1) București și zonele imediat limitrofe, în limita a maxim 50 km
2) Cluj – Napoca și zonele imediat limitrofe, în limita a maxim 50 km
3) Timișoara și zonele imediat limitrofe, în limita a maxim 50 km
Bugetul maxim: 360.000 RON (120.000 RON/an) pentru proiectele din București și Timișoara (și zonele limitrofe) și 150.000 RON (50.000 RON/an) pentru proiectele din Cluj-Napoca (și zonele limitrofe).
Domeniile de interes:
1. EDUCAŢIE
facilitarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar, reducerea dificultăţilor şi discrepanţelor în dezvoltarea de aptitudini, abilităţi, orientare profesională pentru copiii proveniţi din familii cu serioase dificultăţi socio-economice.
Problemele sociale și economice ale familiilor se reflectă adesea și în educația copiilor. Acestea duc, pe termen mediu, la absenteism, reducerea performanțelor școlare și la abandon școlar, atât în educația preșcolară, cât mai ales în ciclurile școlare.
2. INTEGRARE SOCIO-PROFESIONALĂ
facilitarea integrării sociale a tinerilor, adulților, vârstnicilor aflați în situații de vulnerabilitate și angajarea în muncă pentru tineri şi adulţi cazuri sociale. Lipsa actelor necesare, nivelul de educaţie redus, lipsa suportului material, veniturile insuficiente pentru un nivel de trai adecvat fac ca un număr mare de tineri/ adulţi/ vârstnici aflați în dificultate să fie în risc de excluziune socială.
3. SĂNĂTATE
creșterea accesului la servicii medicale de bază şi programe de prevenţie pentru categorii sociale dezavantajate: copii, tineri şi adulţi, persoane vârstnice, persoane fără adăpost, persoane cu dizabilităţi etc.
Sănătatea precară, bolile cronice sau nedepistarea precoce a unor afecțiuni fac ca perioada de recuperare să fie mai lungă şi mai costisitoare, afectând situaţia socio-economică a familiilor şi educaţia copiilor.
Alături de cele 3 domenii de interes, United Way România urmăreşte să sprijine proiectele sociale care:
– au o abordare integrată a problematicii sociale şi pot oferi servicii sociale complementare (dezvoltate de organizaţie sau în parteneriat) în vederea găsirii de soluţii cu impact pe termen mediu sau lung. De ex: proiectele educaţionale care au capacitatea de a oferi şi servicii de consiliere socială şi vocaţională pentru părinţii copiilor, integrarea/reintegrarea acestora pe piața muncii.
– dezvoltă parteneriate reale şi eficiente, în care părţile sunt implicate activ pentru crearea unei reţele de servicii în comunitate cu scopul îmbunătăţirii situaţiei persoanelor dezavantajate. Spre exemplu, proiectele pot viza asistenţa pentru copii oferită în cadrul unui centru de zi de către o organizaţie specializată în acest sens şi consiliere şi orientare profesională pentru părinţi şi fraţi, oferite de către o altă organizaţie care are experienţă în acest gen de servicii.
– produc un impact real – cuantificabil şi vizibil – în rândul grupului ţintă şi/sau a comunităţii;
– dau dovada unei creşteri semnificative a rezultatelor şi a eficienţei programului de la un an la altul.
Spre exemplu:
a. creşte numărul beneficiarilor care ies din program ca urmare a integrării socio-economice, permiţând altor membri dezavantajaţi să acceseze serviciile oferite;
b. înregistrează, în timp, îmbunătăţiri, prin cooptarea de noi parteneri, atragerea de noi resurse, care fac ca un număr sporit de beneficiari să fie deservit;
c. dezvoltă noi activităţi şi cresc numărul de beneficiari prin implicarea/suportul voluntarilor;
d. pot extinde proiectul și în alte locații, multiplicând astfel rezultatele obţinute anterior;
– au capacitatea de a atrage, gestiona şi implica voluntarii în activităţi de zi cu zi, dar şi de a organiza/participa la evenimente mari de voluntariat;
– dezvoltă şi promovează interacţiunea dintre grupurile dezavantajate şi alte grupuri din comunitate, pentru rezolvarea în egală masură a nevoilor indivizilor, dar şi a comunităţii etc.
– responsabilizează membrii comunităţii, inclusiv beneficiari şi alţi actori locali (guvernamentali sau ne guvernamentali), urmărind implicarea cât mai activă a tuturor categoriilor sociale, inclusiv a celor dezavantajate pentru o rezolvare mai rapidă şi pe termen lung a problemelor sociale.
– pun accent pe echitate socială pentru a reduce discrepanțele sociale și a lărgi accesul persoanelor care au fost în mod tradițional marginalizate.
Criterii de eligibilitate pentru ONG-urile aplicante:
- înregistrate legal în România şi care desfăşoară activităţi de cel puţin 1 an (la data depunerii aplicaţiei)
- fără vreo legatură cu activităţi ilicite în ţară sau în străinătate
- cu un birou administrativ în București, Cluj-Napoca sau Timișoara (sau zonele limitrofe, în limita a maxim 50 km, în funcție de zona de desfășurare a proiectului;
- care au administrat un buget de minimum 20.000 RON anual, în ultimul an
- care nu acordă finanţări către alte organizaţii neguvernamentale
- fără parti-pris politic
- care nu au fost create de autorităţi ale statului
Costuri care nu sunt eligibile:
Achiziţionarea de computere, imprimante sau costuri legate de multiplicarea unor materiale de promovare a organizaţiei/proiectului; aparatură medicală; cercetare ştiinţifică, studii; călătorii internaţionale; conferinţe sau evenimente punctuale; chirie săli şi protocol pentru evenimente de informare/promovare; campanii de informare; cheltuieli de producţie a materialelor de promovare; echipare sau renovare clădiri; achiziţionarea de echipamente de birou; proiecte de prim-ajutorcare nu sunt urmate de alte acţiuni, menite să crească independenţa şi auto-susţinerea grupurilor în cauză; cheltuieli administrative generale ale organizaţiei, fără legătură cu un proiect de servicii directe.
O organizaţie poate depune până la 2 propuneri de proiect, însă doar dacă sunt pentru comunități diferite (și implicit, grupuri țintă diferite).
Ghidul complet al solicitantului este disponibil aici https://www.unitedway.ro/2024/09/solicitare-de-propuneri-de-proiect-3/ .
Pentru orice întrebări sau nelămuriri îi puteți contacta la office@unitedway.ro.