Incepand cu luna ianuarie Fundatia de Sprijin Comunitar a initiat un nou proiect destinat cresterii calitatii vietii copiilor cu handicap din judetul Bacau prin oferirea de servicii de art-terapie in 4 comunitati din mediul rural si crearea unui Centru de resurse in art-terapie pentru specialistii din judet.
Proiectul Arta pentru toti copiii se va derula pana in luna iunie 2013 in comunele Dealu Morii, Colonesti, Motoseni si Margineni si este finantat prin Programul MOL pentru Sanatatea Copiilor al Fundatiei pentru Comunitate.
Proiectul Arta pentru toti copiii se va derula pana in luna iunie 2013 in comunele Dealu Morii, Colonesti, Motoseni si Margineni si este finantat prin Programul MOL pentru Sanatatea Copiilor al Fundatiei pentru Comunitate.
In ultima perioada, serviciile sociale, inclusiv cele pentru persoane cu dizabilitati au inceput sa se dezvolte, astfel incat in mediul urban persoanele cu handicap au sansa de a beneficia de servicii specializate, incluzand art-terapia, kinetoterapia, logopedia etc. Situatia sta cu totul altfel in mediul rural, in mod special in zona cuprinsa in acest proiect unde serviciile pentru aceste categorii sociale sunt aproape inexistente.
In anul 2012, tot cu o finantare din partea Fundatiei pentru Comunitate prin Programul Mol pentru Sanatatea Copiilor, FSC a furnizat servici de terapie prin arta copiilor cu dizabilitati din 4 comunitati rurale dezavantajate. Rezultatele au fost incurajatoare serviciile avand impact atat asupra copiilor beneficiari directi, cat si asupra parintilor si cadrelor didactice. In urma proiectului mai multe autoritati locale din mediul rural au solicitat extinderea proiectului si in alte comunitati.
Echipa FSC care va implementa proiectul este formata din 4 specialisti (cu specializari de baza diverse: 2 psihologi, 2 lucratori prin arta combinata ) care ofera de peste 20 de ani servicii mobile de stimulare copiilor si adultilor cu nevoi speciale din centrele de stat sau private (ex. ONG-uri) din judetul Bacau si training pentru personalul implicat in lucrul direct cu beneficiarii, la nivel national.
„In lucrul cu persoanele cu dizabilitati, fiecare specialist utilizeaza anumite elemente din stimulare prin arta combinata ; fie ca este vorba de folosirea muzicii pentru a obtine relaxare, fie ca este vorba de folosirea jocului pentru a atrage si motiva beneficiarul, fie ca este vorba de folosirea desenului in scopul de a invata culorile, forme si marimile etc. Ceea ce urmareste stimularea prin arta combinata este realizarea unei interventii structurate, utilizand sesiuni de stimulare prin arta, muzica, miscare, joc, teatru.” (Gabriela Achihai, presedinte FSC)
In urma implementarii proiectului de fata 45 copii cu dizabilitati din cele patru comune izolate ale judetului Bacau vor beneficia pentru prima data de servicii specializate de terapie prin arta iar parintii lor isi vor imbunatati abilitatile parentale in urma sesiunilor practice de art- terapie si a sedintelor de consiliere. Deasemenea 20 de profesionisti din domeniu isi vor imbunatati abilitatile de lucru si de relationare cu copii cu dizabilitati in urma trainingului oferit de specialistii FSC iar peste 100 beneficiari indirecti din unitatile care lucreaza cu copii cu dizabilitati, vor avea in viitorul apropiat acces la aceleasi tehnici de terapie care le vor creste calitatea vietii si ii va face mai independenti. Personalul direct implicat in munca cu aceste persoane va dobandi cunostintele si deprinderile necesare aplicarii noilor metode de terapie.
Activitatea de baza a proiectului se va desfasura in cadrul Cluburilor cu Lipici din cele 4 comunitati rurale.
Ionut Chirita,
Coordonator fundraising & PR