Vicepresedinta Comisiei Europene si Comisar  pentru Agenda Digitala, doamna Neelie Kroes, precum si Comisarul European pentru Agricultura, domnul Dacian Ciolos, vor participa la primul targ de inovatie prin tehnologie pentru dezvoltarea comunitatilor. Future Communities// Open Innovation Fair 2013 este initiat de programul Biblionet si Ministerul pentru Societatea Informationala, sub Inaltul Patronaj al Guvernului Romaniei si are loc  in perioada 30 octombrie – 1 noiembrie la Biblioteca Nationala a Romaniei.  
 
Vizita doamnei Kroes in Romania are loc intr-un moment deosebit de important, imediat dupa Consiliul European din 24-25 octombrie 2013, pe agenda caruia figureaza si dezbateri privind Agenda Digitala, Inovare si Servicii.  Agenda Digitala pentru Europa este una dintre cele sapte initiative-pilot ale Strategiei Europa 2020 si are obiectivul de a genera beneficii economice si sociale  durabile datorita unei piete unice digitale bazate pe internetul rapid si ultrarapid si  pe aplicatiile interoperabile, pentru a readuce Europa pe calea unei cresteri inteligente, durabile si incluzive.

Astfel, calitatea vietii cetatenilor va fi mult imbunatatita, datorita, de exemplu, ameliorarii serviciilor de  asistenta medicala, implementarii unor solutii mai eficace de transport, unui mediu mai curat, unor  noi posibilitati  de comunicare si  unui acces mai usor la serviciile publice si la continutul cultural. Potrivit datelor Comisiei Europene, sectorul ICT genereaza in mod direct 5% din PIB-ul european si are o valoare de piata de 660 de miliarde EUR anual, avand o contributie mult mai mare la cresterea globala a productivitatii (20% provenind direct din sectorul ICT si 30% din investitiile in ICT). In Romania, Stategia Nationala pentru Agenda Digitala este coordonata si promovata de catre Ministerul pentru Societatea Informationala. 
 
Deschiderea Future Communities Open Innovation Fair va fi facuta de catre cei doi comisari europeni impreuna cu Ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, si Paul-Andre Baran, Campionul Digital al Romaniei. In cadrul conferintei vor avea loc o serie de seminarii si se vor prezenta cele mai importante proiecte de implementare a tehnologiilor moderne precum si nevoile si solutiile tehnologice aferente, in domenii precum educatie, e-sanatate sau e-guvernare cu participarea reprezentantilor Ministerelor Educatiei si Sanatatii. Aceste tematici sunt structurate in jurul pilonilor Strategiei Nationale Agenda Digitala pentru Romania. 
 
Astfel, timp de 3 zile, participantii vor intra in contact cu cele mai noi tehnologii destinate dezvoltarii comunitatilor si vor putea dezbate idei inovatoare care se pot transforma din programe pilot in politici adoptate la nivel national si european. Mai mult, vor avea ocazia sa priveasca cum arata lumea de maine in conceptia  viitoarelor generatii, prin machete si proiecte realizate de tineri inventatori. Vor fi prezente companii lider in domeniile lor, precum si antreprenori care, prin ideile lor, au schimbat viata celor din jur. Future Communities//Open Innovation Fair 2013 isi propune sa prezinte, de asemenea, proiectele pilot care au schimbat deja comunitatile din Romania si le-au adus mai aproape de societatea de maine. De asemenea, evenimentul are rolul de a genera noi initiative si parteneriate in domeniul inovatiei intre sectoarele public, privat si civic.
 
Prin programul Biblionet, 2.300 de biblioteci au fost dotate cu echipament ITC si software, peste 3.000 de bibliotecari au fost instruiti in utilizarea computerului si managementul bibliotecii, numarul persoanelor care trec pragul bibliotecilor publice aproape s-a dublat si 500.000  de persoane au accesat pentru prima data internetul la biblioteca publica. Paul Andre Baran, in calitate de „Campion Digital al Romaniei” la Comisia Europeana, promoveaza obiectivele Agendei Digitale Europene, accesul la tehnologie si incluziune digitala pentru toti cetatenii.
 
Despre programul Biblionet in Romania
Biblionet este o initiativa a Fundatiei Bill & Melinda Gates in valoare totala de 26,9 milioane de dolari pe o durata de 5 ani si isi propune facilitarea accesului la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice. In Romania sunt 2.876 de biblioteci in cele 41 de judete, dintre acestea, 89% sunt institutii de dimensiuni mici, localizate in mediul rural. Programul Biblionet a dotat deja peste 2.300 de biblioteci locale cu peste 9.790 de calculatoare si echipamente aferente pentru a oferi acces gratuit la internet si a instruit  aproape 3.000 de bibliotecari pentru a initia si asista utilizatori in accesarea informatiei.
 
Ministerul pentru Societatea Informationala
Ministerul pentru Societatea Informationala este coordonatorul si promotorul Strategiei Nationale pentru Agenda Digitala, care transpune Agenda Digitala pentru Europa 2020 la realitatile si provocarile specifice societatii romanesti. Aceasta strategie va constitui documentul-cadru pentru masurile guvernamentale de promovare si dezvoltare a societatii informationale, punand accentul pe o dezvoltare coerenta bazata pe interoperabilitatea sistemelor. Tintele stabilite de strategie sunt structurate in jurul a 4 piloni:
1.            E-guvernare, Interoperabilitate, Cloud Computing si Media Sociale
2.            TIC in Educatie, Sanatate si Cultura
3.            e-commerce, TIC si cercetare-dezvoltare-inovare
4.            Banda larga si infrastructura de comunicatii de tip Next Generation Access
 
Pentru mai multe informatii despre program accesati: www.biblionet.ro 
 
Pentru mai multe detalii, contactati: 
Monica GRECU
Fundatia IREX
Tel: 021/410.25.63; 0730.6204.98
mgrecu@irex.ro