In cadrul primei editii a proiectului EcoChampions, Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ au realizat Ghidul Verde al voluntarului EcoChampions. Acest manual de ecologie si protectia mediului a rezultat in urma intalnirilor saptamanale ale cluburilor de elevi implicate in proiect, adunand in 52 de pagini informatiile pe care elevii le-au aflat in cadrul acestor intalniri. In urma inscrierii in competitia internationala de comunicare Spotlight Awards organizata de Liga Americana a Profesionistilor in Comunicare (League of American Communications Professionals), Ghidul Verde a castigat Silver Award la categoria Carti si a ocupat locul 79 in Top 100 al celor mai bune lucrari inscrise in competitie.

EcoChampions este un proiect educational realizat de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ in judetul Constanta. Prima editie s-a desfasurat pe perioada anului scolar 2010-2011 in 10 scoli si licee din localitatile Constanta, Cogealac si Fantanele in care au fost create cluburi de voluntari care, la finalul proiectului, au propus si implementat propriile lor proiecte de voluntariat.

In cadrul acestei primei editii, a fost realizat Ghidul verde al voluntarului EcoChampions, un manual pentru elevii participanti in proiect. Cei peste 200 de elevi, profesori si coordonatori au primit, astfel, informatii despre schimbari climatice, biodiversitate, protejarea padurilor, transport, managementul deseurilor si surse regenerabile de energie.

Conceptul Ghidului este proaspat, plin de culoare, adaptat audientei – copii cu varste intre 12 si 18 ani. Contine multe ilustratii, iar textul este scris intr-un mod amuzant astfel incat sa atraga atentia celor care il vor utiliza. Cele cinci capitole sunt A-Climat-izare, Viata si operele lui C. Opac, Biodiversitatea, Deseurile si ”Cat de verde esti?”, o serie de intrebari despre obiceiurile noastre zilnice si informatii acumulate din ghid, astfel incat sa se poata determina cat de ecologist este fiecare dintre noi.

In luna octombrie 2011, Ghidul verde al voluntarului EcoChampions a fost inscris la prestigioasa competitie internationala Spotlight Awards organizata de Liga Americana a Profesionistilor in Comunicare. In urma analizarii celor 1.500 de lucrari inscrise si a dosarului depus de Asociatia MaiMultVerde si Grupul CEZ, Ghidul verde a obtinut Silver Award la categoria Carti si a ocupat locul 79 in Topul 100 al celor mai bune lucrari inscrise in competitie.

Christine Kennedy, Managing Director in cadrul Ligii Americane a Profesionistilor in Comunicare, a considerat ca ”prima impresie pe care ne-a lasat-o aceasta lucrare este exceptionala, in timp ce partea narativa este deosebita. Designul vizual al Ghidului verde al voluntarului EcoChampions este exceptional, demonstrand un inalt nivel de creativitate.”

"Gandit initial ca o recapitulare jucausa a cursurilor de educatie pentru protectia mediului din programul EcoChampions, Ghidul verde a fost inmanat fiecaruia dintre cei 200 mici voluntari EcoChampions la evenimentul care a incununat finalul primei editii. Ne bucuram asadar sa vedem ca reactia minunata pe care el a provocat-o se repeta si la un nivel mai ridicat, in cadrul unui concurs de talie internationala unde este premiat efortul educational si de comunicare", a declaratCosmina Marin, Coordonator PR - Comunicare, CEZ Group (Parc Eolian CEZ).

Proiectul EcoChampions continua si in anul scolar 2011-2012 si isi propune sa puna bazele unei comunitati de voluntari care sa se implice din ce in ce mai mult in rezolvarea problemelor din judetul Constanta. Cele 10 cluburi de elevi participante in proiect vor avea intalniri si sesiuni de training pe diferite nivele si vor implementa 25 de proiecte de voluntariat pentru comunitatea locala. Elevii vor dobandi astfel cunostintele si aptitudinile necesare mobilizarii comunitatii si implementarii proiectelor necesare rezolvarii anumitor probleme cu care aceasta se confrunta.

Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 „Ion Jalea”, Scoala nr. 29 „Mihai Viteazu”, Scoala nr. 30 „Gh. Titeica”, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National "Mircea cel Batran", Colegiul National "Mihai Eminescu", Liceul Teoretic "George Calinescu", Liceul Teoretic „Traian” si Liceul Teoretic "Ovidius".


***
Note pentru jurnalisti:
Asociatia MaiMultVerde este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii trei ani de functionare, 2008 - 2010, MaiMultVerde a lucrat cu peste 15.000 de voluntari, a plantat peste 500.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii doi ani a depasit 2.500.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
 
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care, dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Grupul CEZ investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea astfel capacitatea aproximativ egala cu cea a unui reactor de la Cernavoda si dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in doua etape – prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW, si a inceput sa produca energie verde in 2010. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta. In 2009, in Romania numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.


Informatii suplimentare:

Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro

Cosmina Marin, Coordonator Comunicare & PR, Parcul eolian CEZ, tel. 0734 455809, email: cosmina.marin@cez.ro