Asociatiile Salvati Dunarea si Delta, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Terra Mileniul III, WWF si Alma-Ro au premiat marti, 5 iunie, jurnalistii si politicienii care s-au remarcat pozitiv si negativ pe frontul de mediu in perioada iunie 2011 – mai 2012. Cea de-a cincea editie a Green Awards - premiile pentru cele mai importante performante politice si jurnalistice din domeniul protectiei mediului - marcheaza, ca in fiecare an, Ziua Mondiala a Mediului.

”Politicienii s-au obisnuit sa promita mult. Speram ca premiile pe care le-am dat sa reprezinte o obligatie morala pentru acestia si ca vor trece curand de la vorbe la fapte” a declarat Costel Popa, Presedinte, Centrul pentru Polici Durabile Ecopolis.

”Sa speram ca dragostea aratata acum de Guvern sa nu dureze doar 6 luni si sa ne intalnim la Green Awards si la anul … cu vesti mai bune de pe frontul de mediu si cu aceeasi deschidere fata de societatea civila”a adaugat Liviu Mihaiu, Presedinte, Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Politicienii care s-au remarcat prin eforturi de protejare a mediului si care au fost premiati de reprezentanti ai societatii civile sunt:

Adrian Solomon – premiul ”Afara, afara cu Chevron din tara” pentru initiativa legislativa privind interzicerea exploatarii zacamintelor prin fracturarea hidraulica si anularea licențelor de explorare a tuturor proiectelor care recurg la aceasta tehnologie. Proiectul de lege se afla in prezent la Senat.
Victor Ponta si Rovana Plumb – primesc fiecare titlul de ”Tanara speranta ecologista” pentru deschiderea catre dialogul cu organizatiile neguvernamentale de mediu.

Prezent la eveniment, Premierul Victor Ponta si-a reiterat deschiderea fata de organizatiile neguvernamentale de mediu si a dat asigurari ca anagajamentele luate vor depasi termenul celor 6 luni ”de miere”: “Sper sa imi retrageti aceasta diploma cat mai tarziu posibil!”

De asemenea Rovana Plumb, Ministrul Mediului in functie, a subliniat importanta preluarii ideilor bune din zona societatii civile si a consolidarii unei ”linii verzi” in partidul pe care il reprezinta si a amintit cateva dintre proiectele in beneficiu mediului deja demarate in colaborare cu organizatiile de profil.

La polul opus, politicienii care prin actiunile si declaratiile lor au afectat negativ mediul din Romania in anul ce a trecut, sunt:

Kelemen Hunor - premiul ”Banii de cultura i-ai dat pe cianura” merge la ex-ministrul Culturii, Kelemen Hunor pentru ca in timpul mandatului sau a permis emiterea certificatul de descarcare de sarcina arheologica a masivului Carnic de la Rosia. Certificatul de descarcare este primul pas  in eliminarea sitului de pe lista monumentelor istorice.
Vasile Gherasim – atentionat de ONG-urile de mediu in repetate randuri pentru propunerea de reintroducere a vanatorii in Delta. Dl Gherasim si-a si pierdut funcția de presedinte al comisiei de mediu in urma protestelor Coaliției pentru Mediu fața de deciziile si comportamentul dumnealui.

Traian Basescu – primeste premiul ”Vrem cianura pentru dictatura” si premiul special al publicului care l-a desemnat ”Cel mai rau politician al anului”. Presedintele Romaniei este amendat pentru ca a inclus printre prerogativele functiei sale si eforturile de lobby pentru companii precum RMGC sau Chevron si proiectele de exploatare a aurului de la Rosia, respectiv, a gazelor de sist din Dobrogea si Moldova. 
Ion Dumitru, initiatorul modificarilor Codului Silvic, primeste premiul ”Ne-am taiat craca de sub plamani” pentru modificarile propuse si pentru neconsultarea societații civile in procesul de discutarea propunerilor.


Jurnalistii care si-au folosit energia, capacitatea de documentare si scriitura pentru a semnala nenumarate nereguli, situatii si evenimente pe teme de mediu si care sunt recunoscuti ca atare de catre organizatiile de mediu sunt:

Mihai Radulescu (TVR) - primeste premiul ”Dieta echilibrata” pentru dezbaterea din emisiunea ”Judeca Tu”, in cadrul careia a dat o voce si oponentilor proiectului de la Rosia Montana, realizand astfel una dintre puținele dezbateri echilibrate pe marginea subiectului.
Oana Dan (Dela0.ro) si Roxana Bucata (TOTB.ro) primesc diploma ”Scoateti-va gazele din cap!” pentru seria de articole ”Goana dupa aur” in care au analizat obiectiv si in premiera in presa din Romania situația exploatarii gazelor de sist de catre compania Chevron.

Radio Guerrilla primeste premiul ”Interfata si interspatele societatii civile”.

Juriul Green Awards a tinut sa semnaleze si sa ”premieze” si atitudini sau initiative jurnalistice mai putin faste pentru mediu precum:

Mihai Tatulici - premiul ”In realitate esti ne-bun” motivat de faptul ca in dezbaterea organizata in cadrul emisiunii sale pe tema Rosia Montana, la Realitatea TV, a prezentat partinitor fața de proiectul minier situația de la Rosia si a dialogat numai cu susținatorii proiectului.
Marius Ghilezan - premiul ”Jurnalism de intoxicatie”  pentru materialele frecvente despre agenda ascunsa a ong-urilor de mediu, mai ales a celor implicate in Campania Salvați Rosia Montana.

Juriul Green Awards a acordat si cateva premii speciale:
Comunitatii barladene premiul ”De la fracturare avem salvare” pentru ca au demonstrat ca romanii se mai si revolta impotriva unor proiecte distructive cum este exploatarea gazelor de sist.
Nicusor Dan - premiul ”Ne bucuram ca avem cu cine sa votam”
Mihai Bumbes (Militia Spirituala) - premiul Protestatarul Anului
Dintre cetatenii care au participat la desemnarea celui mai rau poltician al anului, castigatoarea invitatiei la Gala Green Awards si a biletelor la concert este Stefana Ciolacu. Premiul ii va fi inmanat de Andrei Leonte, castigatorul concursului XFactor.

Acordarea acestor premii de mediu reprezinta inca o modalitate de stabilire si alimentare a unui dialog necesar intre ONG-urile de mediu, politicieni si mass-media, si de intarire a capacitatii de advocacy a organizatiilor neguvernamentale de protectia mediului din Romania. Green Awards reprezinta de asemenea o ocazie de a trece in revista principalele fronturi si pe cei mai importanti actori in razboiul de uzura pentru apararea mediului inconjurator din Romania.

Pentru mai multe informatii:
Oana Neneciu, oana@ecopolis.org.ro, tel. 0720 154 503