Cea de-a doua editie a proiectului de educatie si voluntariat EcoChampions, realizat de Grupul CEZ in Romania si Asociatia MaiMultVerde s-a incheiat miercuri, 26 septembrie.
Cei 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati in a doua editie a proiectului EcoChampions au participat la intalnirile lunare si la sesiunile de training organizate in cadrul acestuia si au pus in practica 25 de proiecte de voluntariat in folosul comunitatii, atat din domeniul protectiei mediului, cat si proiecte sociale si caritabile. La final, proiectele au fost premiate in cadrul unei festivitati organizate in Constanta.
Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost DJ Yaang (Kiss FM), iar trupa VUNK a sustinut in onoarea premiantilor un concert mult asteptat. EcoChampions este un proiect educational realizat de Grupul CEZ in Romania si Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Mare Nostrum.
In urma succesului inregistrat de prima editie a proiectului EcoChampions, Grupul CEZ in Romania si Asociatia MaiMultVerde si-au propus sa continue proiectul si in 2012. Demarata in octombrie 2011, a doua editie EcoChampions contribuie si mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului in comunitate, la un nivel care va permite formarea unui grup mare de voluntari tineri cu initiativa, care sa ii mobilizeze pe cei din jurul lor sa se implice in rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc. Pe termen lung, scopul proiectului este sa ajute tinerii cu abilitati de lider sa creeze structuri functionale care sa implementeze proiecte in beneficiul comunitatii locale.
In total, au fost realizate 25 de proiecte de voluntariat in diverse domenii cu actiuni diferite: implementarea colectarii selective in scolile din Cogealac si Fantanele, strangerea de fonduri pentru colegi grav bolnavi prin organizarea de spectacole caritabile si vanzarea de produse si accesorii hand made, amenjarea spatiului verde din campusul Universitatii Ovidius sau organizarea unui mars al biciclistilor sub sloganul âStop poluare! Start miscare!â.
A doua editie a proiectului EcoChampions s-a incheiat cu un eveniment de premiere a proiectelor realizate de voluntarii implicati. Castigatorii celor sase categorii au fost:
- categoria âProiecte urbaneâ â echipa formata din Liceul Teoretic âGeorge Calinescuâ, Scoala nr. 29 âMihai Viteazuâ si Liceul Teoretic âTraianâ cu proiectul âStop poluare! Start miscare!â (iunie 2012)
- categoria âEcologieâ â proiectul âMonitorizarea calitatii apei din Marea Neagra si a plajelorâ, realizat de Scoala nr. 30 si Liceul Teoretic âOvidiusâ (noiembrie 2011)
- categoria âStudii si proiecte stiintificeâ â proiectul âChestionare sociologiceâ realizat de echipelor Scolilor nr. 24 si 29 si Colegiul National âMihai Eminescuâ (februarie 2012)
- categoria âArta si creativitateâ â spectacolul de Craciun, âNinge iarâ, organizat de Scolile din Cogealac si Fantanele (decembrie 2011)
- categoria âEducatie comunitaraâ â proiectul âMartisoare si femei de succesâ realizat de echiele Scolii nr. 30 si a Colegiul National âMircea cel Batranâ (martie 2012)
- categoria âCampanii de fundraisingâ â campania âRemusâ a Liceelor Teoretice âTraianâ si âOvidiusâ (martie 2012).
Prezent la evenimentul final al proiectului, Miklos Szilagyi, Director al Tomis Team, parte a Grupului CEZ in Romania a declarat âEcoChampions este un proiect care abordeaza in mod inovativ educatia informala oferita elevilor din ciclurile gimnazial si liceal. Evenimentul final al proiectului a evidentiat proiectele propuse si implementate de elevi recompensandu-le pe cele de impact si incurajand participantii sa fie o parte activa a comunitatii din care fac parte. Astazi am primit inca o data confirmarea ca le-am oferit participantilor o experienta de impact pe termen lung.â
Organizatorii le-au pregatiti o surpriza voluntarilor EcoChampions si l-au invitat pe DJ Yaang (Kiss FM) sa prezinte festivitatea si sa inmaneze premiile. Evenimentul de premiere s-a incheiat cu trupa VUNK care a oferit un concert incendiar in cinstea voluntarilor EcoChampions.
200 de elevi, condusi de cate un coordonator si un profesor indrumator, au fost implicati in cea de-a doua editie a EcoChampions. Intalnirile lunare programate in cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante au oferit elevilor informatii despre voluntariat si educatie civica pe baza carora au fost organizate dezbateri. De asemenea, ei au identificat nevoi ale comunitatii si cauze pe care sa incerce sa le rezolve prin diverse actiuni de voluntariat puse in practica o data la doua luni. Doua cluburi, unul de la liceu si unul de la gimaziu, au facut echipa in fiecare proiect de voluntariat. Dupa fiecare actiune, echipele s-au schimbat, astfel incat toti elevii implicati in proiect sa ajunga sa se cunoasca.
Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregatit sesiuni de training sustinute de Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti (CROS). Temele abordate in cadrul trainingurilor au vizat managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala si managementul echipei. Aceste cunostinte au fost folosite in implementarea proiectelor de voluntariat si rezolvarea cauzelor identificate.
âElevii de astazi sunt cetatenii de maine. Ne bucura faptul ca acesti 200 de participanti in cea de a doua editie a proiectului EcoChampions si-au luat in bagajul pentru viitor valori precum responsabilitatea, dragostea pentru natura, grija pentru cei din jur, respectul, dar si convingerea ca schimbarea este in puterea lor. Aptitudinile lor de lideri ne dau sperante ca vor atrage in jurul lor si vor influenta in bine multi alti oameni. Noua nu ne ramane decat sa continuam si in anii viitori pregatirea, cu ei si cu cei ce le vor urma in scoliâ, a declarat Doru Mitrana, director Asociatia MaiMultVerde.
âPrintre proiectele de responsabilitate sociala corporatista pe care Grupul CEZ in Romania le desfasoara, EcoChampions are un loc aparte datorita faptului ca participantii au fost incurajati sa aiba un rol activ si sa faca o diferenta in ceea ce priveste problemele intampinate de comunitatea din care fac parte. Credem sincer ca investind in tineri si oferindu-le ocazia sa se implice in mod activ in actiuni de voluntariat este o parte importanta a provocarii de a construi un viitor mai bunâ, a declarat Ondrej Safar, Director al Diviziei Power Generation din cadrul Grupului CEZ in Romania.
Alte activitati desfasurate in cadrul proiectului au fost excursiile tematice organizate in arii protejate din zona Dobrogei, cu scopul de a cunoaste mai bine aceste zone si problemele de mediu cu care se confrunta. In luna iulie, 40 de elevi din cele 10 cluburi au participat intr-o tabara coordonata de CROS - Centrul de Resurse pentru Organizatii studentesti, la Predeal.
Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 âIon Jaleaâ, Scoala nr. 29 âMihai Viteazuâ, Scoala nr. 30 âGh. Titeicaâ, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National âMircea cel Batranâ, Colegiul National âMihai Eminescuâ, Liceul Teoretic âGeorge Calinescuâ, Liceul Teoretic âTraianâ si Liceul Teoretic âOvidiusâ.
***
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.
Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape - prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101 turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.
Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.
In 2009, in Romania, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.
In 2011, Grupul CEZ in Romania a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare.
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii patru ani de activitate 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii patru ani a depasit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
Informatii suplimentare:
Roxana Margineanu, Specialist Comunicare CEZ Romania, tel. 0733 559 636,
email roxana.margineanu@cez.ro,
Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro
Note pentru jurnalisti
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.
Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape - prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101 turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.
Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.
In 2009, in Romania, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.
In 2011, Grupul CEZ in Romania a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare.
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii patru ani de activitate 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii patru ani a depasit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
***
Informatii suplimentare:
Roxana Margineanu, Specialist Comunicare CEZ Romania, tel. 0733 559 636,
email roxana.margineanu@cez.ro,
Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro
Cei 200 de elevi de gimnaziu si liceu implicati in a doua editie a proiectului EcoChampions au participat la intalnirile lunare si la sesiunile de training organizate in cadrul acestuia si au pus in practica 25 de proiecte de voluntariat in folosul comunitatii, atat din domeniul protectiei mediului, cat si proiecte sociale si caritabile. La final, proiectele au fost premiate in cadrul unei festivitati organizate in Constanta.
Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost DJ Yaang (Kiss FM), iar trupa VUNK a sustinut in onoarea premiantilor un concert mult asteptat. EcoChampions este un proiect educational realizat de Grupul CEZ in Romania si Asociatia MaiMultVerde in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Mare Nostrum.
In urma succesului inregistrat de prima editie a proiectului EcoChampions, Grupul CEZ in Romania si Asociatia MaiMultVerde si-au propus sa continue proiectul si in 2012. Demarata in octombrie 2011, a doua editie EcoChampions contribuie si mai mult la dezvoltarea culturii voluntariatului in comunitate, la un nivel care va permite formarea unui grup mare de voluntari tineri cu initiativa, care sa ii mobilizeze pe cei din jurul lor sa se implice in rezolvarea problemelor locale: sociale, de mediu, culturale etc. Pe termen lung, scopul proiectului este sa ajute tinerii cu abilitati de lider sa creeze structuri functionale care sa implementeze proiecte in beneficiul comunitatii locale.
In total, au fost realizate 25 de proiecte de voluntariat in diverse domenii cu actiuni diferite: implementarea colectarii selective in scolile din Cogealac si Fantanele, strangerea de fonduri pentru colegi grav bolnavi prin organizarea de spectacole caritabile si vanzarea de produse si accesorii hand made, amenjarea spatiului verde din campusul Universitatii Ovidius sau organizarea unui mars al biciclistilor sub sloganul âStop poluare! Start miscare!â.
A doua editie a proiectului EcoChampions s-a incheiat cu un eveniment de premiere a proiectelor realizate de voluntarii implicati. Castigatorii celor sase categorii au fost:
- categoria âProiecte urbaneâ â echipa formata din Liceul Teoretic âGeorge Calinescuâ, Scoala nr. 29 âMihai Viteazuâ si Liceul Teoretic âTraianâ cu proiectul âStop poluare! Start miscare!â (iunie 2012)
- categoria âEcologieâ â proiectul âMonitorizarea calitatii apei din Marea Neagra si a plajelorâ, realizat de Scoala nr. 30 si Liceul Teoretic âOvidiusâ (noiembrie 2011)
- categoria âStudii si proiecte stiintificeâ â proiectul âChestionare sociologiceâ realizat de echipelor Scolilor nr. 24 si 29 si Colegiul National âMihai Eminescuâ (februarie 2012)
- categoria âArta si creativitateâ â spectacolul de Craciun, âNinge iarâ, organizat de Scolile din Cogealac si Fantanele (decembrie 2011)
- categoria âEducatie comunitaraâ â proiectul âMartisoare si femei de succesâ realizat de echiele Scolii nr. 30 si a Colegiul National âMircea cel Batranâ (martie 2012)
- categoria âCampanii de fundraisingâ â campania âRemusâ a Liceelor Teoretice âTraianâ si âOvidiusâ (martie 2012).
Prezent la evenimentul final al proiectului, Miklos Szilagyi, Director al Tomis Team, parte a Grupului CEZ in Romania a declarat âEcoChampions este un proiect care abordeaza in mod inovativ educatia informala oferita elevilor din ciclurile gimnazial si liceal. Evenimentul final al proiectului a evidentiat proiectele propuse si implementate de elevi recompensandu-le pe cele de impact si incurajand participantii sa fie o parte activa a comunitatii din care fac parte. Astazi am primit inca o data confirmarea ca le-am oferit participantilor o experienta de impact pe termen lung.â
Organizatorii le-au pregatiti o surpriza voluntarilor EcoChampions si l-au invitat pe DJ Yaang (Kiss FM) sa prezinte festivitatea si sa inmaneze premiile. Evenimentul de premiere s-a incheiat cu trupa VUNK care a oferit un concert incendiar in cinstea voluntarilor EcoChampions.
200 de elevi, condusi de cate un coordonator si un profesor indrumator, au fost implicati in cea de-a doua editie a EcoChampions. Intalnirile lunare programate in cadrul proiectului pentru cele 10 cluburi participante au oferit elevilor informatii despre voluntariat si educatie civica pe baza carora au fost organizate dezbateri. De asemenea, ei au identificat nevoi ale comunitatii si cauze pe care sa incerce sa le rezolve prin diverse actiuni de voluntariat puse in practica o data la doua luni. Doua cluburi, unul de la liceu si unul de la gimaziu, au facut echipa in fiecare proiect de voluntariat. Dupa fiecare actiune, echipele s-au schimbat, astfel incat toti elevii implicati in proiect sa ajunga sa se cunoasca.
Pentru liderii cluburilor de la liceu, cei doi parteneri ai proiectului au pregatit sesiuni de training sustinute de Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti (CROS). Temele abordate in cadrul trainingurilor au vizat managementul de proiect, deprinderea tehnicilor de comunicare, dezvoltare personala si managementul echipei. Aceste cunostinte au fost folosite in implementarea proiectelor de voluntariat si rezolvarea cauzelor identificate.
âElevii de astazi sunt cetatenii de maine. Ne bucura faptul ca acesti 200 de participanti in cea de a doua editie a proiectului EcoChampions si-au luat in bagajul pentru viitor valori precum responsabilitatea, dragostea pentru natura, grija pentru cei din jur, respectul, dar si convingerea ca schimbarea este in puterea lor. Aptitudinile lor de lideri ne dau sperante ca vor atrage in jurul lor si vor influenta in bine multi alti oameni. Noua nu ne ramane decat sa continuam si in anii viitori pregatirea, cu ei si cu cei ce le vor urma in scoliâ, a declarat Doru Mitrana, director Asociatia MaiMultVerde.
âPrintre proiectele de responsabilitate sociala corporatista pe care Grupul CEZ in Romania le desfasoara, EcoChampions are un loc aparte datorita faptului ca participantii au fost incurajati sa aiba un rol activ si sa faca o diferenta in ceea ce priveste problemele intampinate de comunitatea din care fac parte. Credem sincer ca investind in tineri si oferindu-le ocazia sa se implice in mod activ in actiuni de voluntariat este o parte importanta a provocarii de a construi un viitor mai bunâ, a declarat Ondrej Safar, Director al Diviziei Power Generation din cadrul Grupului CEZ in Romania.
Alte activitati desfasurate in cadrul proiectului au fost excursiile tematice organizate in arii protejate din zona Dobrogei, cu scopul de a cunoaste mai bine aceste zone si problemele de mediu cu care se confrunta. In luna iulie, 40 de elevi din cele 10 cluburi au participat intr-o tabara coordonata de CROS - Centrul de Resurse pentru Organizatii studentesti, la Predeal.
Cele 10 scoli si licee implicate in proiect sunt: Scoala nr. 24 âIon Jaleaâ, Scoala nr. 29 âMihai Viteazuâ, Scoala nr. 30 âGh. Titeicaâ, Scoala cu cls. I-VIII Fantanele, Scoala cu cls. I-VIII Cogealac, Colegiul National âMircea cel Batranâ, Colegiul National âMihai Eminescuâ, Liceul Teoretic âGeorge Calinescuâ, Liceul Teoretic âTraianâ si Liceul Teoretic âOvidiusâ.
***
Despre Grupul CEZ in Romania
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.
Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape - prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101 turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.
Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.
In 2009, in Romania, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.
In 2011, Grupul CEZ in Romania a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare.
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii patru ani de activitate 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii patru ani a depasit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
Informatii suplimentare:
Roxana Margineanu, Specialist Comunicare CEZ Romania, tel. 0733 559 636,
email roxana.margineanu@cez.ro,
Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro
Note pentru jurnalisti
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale, cat si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pana la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata romaneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in Romania sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distributie, CEZ Romania, CEZ Vanzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fantanele, Gradina si Cogealac.
Constructia parcurilor amplasate la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape - prima, aflata la Fantanele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapa se desfasoara in zona Cogealac si Gradina, include 101 turbine cu o capacitate totala de 252,5 MW.
Intreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizata sa fie pusa in functiune pana la sfarsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse in Romania, incluzand marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pana in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.
In 2009, in Romania, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.
In 2011, Grupul CEZ in Romania a achizitionat sistemul hidroenergetic de langa Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, avand o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeste in reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Resita in scopul cresterii eficientei; capacitatea de productie urmand sa se ridice la peste 20 MW dupa finalizarea procesului de reabilitare.
Asociatia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizatie neguvernamentala, nonprofit si de protectie a mediului, care are misiunea de a construi o noua cultura a voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii patru ani de activitate 2008 - 2011, MaiMultVerde a lucrat cu peste 19.000 de voluntari, a plantat peste 600.000 de puieti, a strans peste 300 de tone de deseuri, a deschis primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Cicloteque, a derulat mai multe campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. Bugetul MaiMultVerde in primii patru ani a depasit 3.300.000 de euro. Fondurile au fost obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania.
***
Informatii suplimentare:
Roxana Margineanu, Specialist Comunicare CEZ Romania, tel. 0733 559 636,
email roxana.margineanu@cez.ro,
Anamaria Bogdan, Director comunicare, Asociatia MaiMultVerde, tel. 0755 224816, email: anamaria.bogdan@maimultverde.ro