Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul Romaniei, la initiativa Guvernului, se pregateste sa voteze in timp record un proiect devastator pentru Romania. Legea speciala propusa de guvern stipuleaza astfel ca pentru proiectul propus la Rosia Montana compania nu mai trebuie sa respecte nici o lege, statul roman acordand toate derogarile necesare si obligandu-se sa dea toate avizele pentru inceperea proiectului in afara tuturor procedurilor legale in vigoare.
Principiul separarii puterilor in stat e incalcat prin avizarea de catre Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui sa se supuna normelor si procedurilor Executivului, in urma unei analize critice si tehnice a specialistilor. Prin transferarea catre Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmeaza sa fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu detin pregatirea profesionala necesara sau informatia deosebit de complexa ce trebuie parcursa. Miile de pagini de informatie tehnica cuprinse in studiul de impact asupra mediului si rapoartele independente depuse de specialisti ai societatii civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu. Complicata procedura de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedura initiata in 2004 si aflata in desfasurare) este pur si simplu anulata. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbari legislative de natura derogatorie, necesare in mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal intr-unul acceptat aparent democratic.
Atitudinea de subjugare a Guvernului roman in profitul companiei miniere este deplina si conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului national si anularea suveranitatii justitiei. Chiar daca este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public national deosebit (Art. 1, pct. 2), urmand ca cei care se opun proiectului sa fie expropriati (Art. 62.) Rosia Montana Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricarui imobil necesar exploatarii miniere asupra carora statul roman detine un drept de proprietate in numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7). In cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licentei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente in cadrul perimetrului proiectului minier, in scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4).
Acestea sunt doar cateva din zecile din prevederile ce incalca drepturile cetatenilor romani in fata companiei miniere.
„Guvernul ii prosteste pe parlamentari. Asa cum nu se voteaza asupra modului de realizare a unei interventii chirugicale pe inima, tot asa este de neconceput supunerea la vot, in afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe baza de cianuri cu potential devastator asupra tarii si asupra noastra, a locuitorilor din Rosia Montana. Chiar daca legea trimisa de catre Guvern in Parlament este cu dedicatie pentru Rosia Montana Gold Corporation, menita sa indeparteze unul cate unul obstacolele juridice intampinate de companie, odata votata ca lege, ea va afecta direct viata fiecarui cetatean roman.”, a declarat Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior.
„Vom face astfel incat parlamentarii din toata tara sa stie ce voteaza si sa afle totodata ca votul lor nu este lipsit de urmari. Toti cei ce cred in libertate trebuie sa-si vada parlamentarii alesi. Azi am vazut cum niste inconstienti lasi au votat pe ascuns propunerea unei legi fara sa stea nici macar o secunda sa evalueze consecintele sale. Guvernul Ponta uita ca cei ce nu tin cont de vointa poporului sfarsesc rau. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne pastra si apara pamantul si libertatea. Membrii Guvernului si Parlamentului sunt din acest moment singurii raspunzatori pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a declarat Eugen David, presesintele Alburnus Maior.
Pentru mai multe informatii, Eugen David, email: alburnusmaior@ngo.ro, mobil: 0740-280309.