Pentru a raspunde la acesta intrebare Fundatia „Alaturi de Voi” Romania va informeaza ca maine, 7 aprilie a.c., la Iasi va fi desfasurata de catre Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Biroul Zonal o sesiune de informare pentru persoanele cu dizabilitati din judetul Iasi, tineri peste 18 ani, in cadrul proiectului „E timpul pentru o schimbare!”. Evenimentul, la care vor participa persoane cu handicap locomotor, tulburari psihice, tulburari de comportament, dar apte de munca se va desfasura in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi in vederea identificarii pasilor spre obtinerea unui loc de munca, a motivelor pentru care posibilii angajati si angajatorii nu reusesc sa se intalneasca pe piata muncii.

Desi exista legislatie care sa sustina si sa stimuleze incadrarea in munca a persoanelor cu disabilitati, situatiile identificate in practica dovedesc faptul ca majoritatea angajatorilor manifesta inapetenta pentru angajarea acestor persoane, fiind convinsi ca o persoana cu handicap nu are aceleasi competente profesionale cu alta fara handicap, ca este dificila relationarea si adaptarea acestor persoane. Pe de alta parte, persoanele cu handicap sunt descurajate si de cele mai multe ori traiesc cu frustrarea de a nu putea munci si nu fac eforturi continue.

Tocmai de aceea in cadrul sesiunii de informare vor fi abordate aspecte privind drepturile si obligatiile pe care persoanele cu dizabilitati le au din punct de vedere al legislatiei muncii, care sunt formele de angajare in munca si institutiile resursa din comunitate care le pot facilita integrarea pe piaţa muncii, precum si aspecte generale legate de conceperea unui CV, a scrisorii de motivatie si prezentarea la un interviu de angajare.

Aceasta este cea de-a doua sesiune de informare, din cele 16 prevazute a fi derulate in cadrul proiectului, beneficiarii acestora fiind 400 persoane cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA din cele cinci judete de implementare a proiectului. In proiect mai sunt cuprinse si o campanie media, facilitarea de vizite la ateliere de terapie ocupationala/ unitati protejate - modele de succes privind integrarea in munca a persoanei cu dizabilitati, precum si crearea unui site – spatiu de dialog pe problematica integrarii socio-profesionale a persoanelor cu dizabilitati.

Mentionam ca Fundatia „Alaturi de Voi” Romania realizeaza in parteneriat cu Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Children on the Edge Romania si Fundatia Star of Hope Romania proiectul „E timpul pentru o schimbare!”. Proiectul cu o durata de 10 luni este finantat de UNIUNEA EUROPEANA prin programul PHARE cu suma de 81.520 euro si cofinantat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania cu 10.000 euro si vizeaza integrarea socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA, din judetele Iasi, Botosani, Vaslui, Constanta si Mures.

 Nevoia implementarii acestui proiect a rezultat din faptul ca persoanele cu dizabilitati, inclusiv HIV/SIDA se confrunta cu lipsa de informatii in ceea ce priveste drepturile de care beneficiaza, autoritatile nu promoveaza fata de angajatori beneficiile sociale ale incadrarii in munca a persoanelor cu dizabilitati, iar la nivelul angajatorilor exista un dezinteres pentru utilizarea acestei forte de munca.

Informatii suplimentare pot fi obtinute la telefon 0232/275568, adresa de mail office@alaturidevoi.ro, persoana de contact Anca Prisacaru – coordonator proiect.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE, contactati cfcu.phare@mfinante.ro.