Saptamana aceasta HHC Romania sa hotarat sa lase toate cuvintele deoparte si sa faca o invitatie deschisa presei din Romania sa mearga cu ei la Bacau si sa vada ce inseamna reforma sistemului de protectie a copilului. 

Jurnalisti dintr-o diversitate de zone mediatice au putut vedea de ce este absolut necesar sa eradicam casele de copii de tip vechi si care este alternativa unui sistem de protectie a copilului bazat pe concept familial.

Jurnalistii care au raspuns invitatiei noastre sunt: Cristina Moldovan (Evenimentul Zilei), Simona Tache (blogger), Diana Marcu (Gândul), Nic Sarbu (Cațavencii), Andreea Vasile (Feeder.ro) si fotojurnalistul Petrut Calinescu.

 

De ce Bacau?
Pentru ca este unul dintre judetele care ni s-au lipit de suflet, pentru ca am descoperit acolo niste oameni minunati la Directia de Protecte a Copilului (Sorin Brasoveanu – director general DGASPC Bacau si Sorin Birladeanu – director adjunct) alaturi de care miscam muntii, pentru ca  este un judet model pe care vrem sa-l multiplicam la scara nationala, daca este sa ne luam dupa ritmul in care inchid institutiile de tip vechi si reformeaza sistemul, oferind fiecarui copil sansa de-a creste intr-un mediu cat mai apropiat de o familie.

Am inceput excursia cu o vizita la Institutia Alexandra din Onesti - o institutie de tip mamut pentru copii cu nevoie speciale, pe care urmeaza sa punem lacatul de Craciun anul acesta. Inchiderea acestei institutii este rezultatul unui un parteneriat exemplar, care si el ar trebui multiplicat la nivel national - Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau, Fundatia SERA Romania si Fundatia „Hope and Homes for Children” – HHC Romania.
 

Aflati raspunsul la intrebarea - ce se intampla cu acesti copii? – prin povestile jurnalistilor care au raspuns invitatiei noastre.

Diana Marcu, Gandul - “Sper ca in tara asta Larisa sa se faca bine, ca in tara asta alti oameni sa-mi urmeze exemplul si sa ia un copil, sunt atat de multi in nevoie.”Citeste mai mult...

Simona Tache - „Mi-i imaginez pe copiii de aici intr-o institutie-mamut-de tip vechi, in care nu ar sta cate doi in dormitor, ca aici, ci cate 20. In care nu ar avea baie superdotata, bucatarie ultrautilata, un climat cald si ingrijitoare pasionate de flori, ci o atmosfera rece, ingrozitoare, sinistra. Mi-i imaginez si mi se taie genunchii. Apoi imi dau seama ca, de fapt, habar n-au cum arata casa din jurul lor. Unii dintre ei sunt complet orbi si nici unul nu intelege si nu percepe mai mult decat intelege si percepe un bebelus in primele zile de viata. Nu stiu, asadar, in ce casa stau, dar nu am nici o indoiala ca simt.”Citeste mai mult...  

Cristina Moldovan, Evenimentrul Zilei - „De copiii acestia au grija 50 de persoane, care nu asteapta de la ei decat sa manance si sa foloseasca singuri toaleta. Acestea sunt performantele maxime. Doamna Otilia, o femeie maruntica, lucreaza aici de 23 de ani si isi aminteste de vremurile cand copiii erau vazuti de personal ca "obiect al muncii". Citeste mai mult...

Andreea Vasile, freelancer - „In centrul de plasament Alexandra din Onesti, in afara ingrijitorilor si a cadrelor specializate care lucreaza acolo, nimeni nu se poate misca. Copiii care mai sunt acolo si care, in curand, vor fi mutati in case de tip familial, sufera de afectiuni grave si foarte grave, fizice si psihice.” Citeste mai mult...

 
***
Despre Hope and Homes for Children
Fundatia HHC Romania este una dintre cele mai importante organizatii nonguvernamentale, recunoscute la nivel international, care lupta alaturi de institutiile statului pentru reformarea sistemului de protectie sociala a copilului, prin programe nationale de preventie a abandonului, prin transformarea legislatiei din Romania si a infrastructurii de servicii, prin reintegrarea copiilor in familiile lor naturale, printr-un amplu program de cursuri de formare a personalului din sistem.  

Misiunea HHC Romania este eradicarea tuturor institutiilor de tip vechi din domeniul protectiei copilului din Romania pana in 2020.  

De 12 ani, HHC Romania inchide institutii tip mamut din sistemul de protectie a copilului din Romania si ofera fiecarui copil o viata de familie. Anul acesta, HHC Romania implineste mai mult decat 12 ani de reforma a sistemului de protectie a copilului din Romania; implineste 48 de institutii de tip vechi inchise si sau in curs de inchidere, 4.360 de copii salvati din aceste institutii, 6.615 de copii ramasi in familie datorita programelor noastre de preventie. Si numarul lor creste chiar in acest moment.

 

 

Ioana Hodoiu
Director de comunicare
Mobile: +40 731 497 402