Anul acesta Festivalul IDEO IDEIS a insemnat mai mult decat o competitie de teatru. A fost elementul care a umplut golul lasat de lipsa unui teatru in Alexandria.

In perioada 7–14 august, in Alexandria a avut loc cea de-a treia editie a IDEO IDEIS. Festivalul de teatru tanar este organizat anual de catre TETA, un grup de adolescenti cu varste cuprinse intre 15 si 21 de ani.

Tinerii pasionati de teatru au avut la dispozitie o saptamana intreaga pentru a participa la spectacole si la atelierele moderate de actori profesionisti si studenti in anii terminali la UNATC. Pe langa reprezentatiile oferite de cele 13 trupe de teatru intrate in competitie,  IDEO IDEIS a gazduit si o serie de seminarii si conferinte cu personalitati marcante ale teatrului romanesc. Seara, in cadrul Cinematecii tarzii, au fost proiectate piese de teatru si filme din cinemateca TVR.

Unul dintre evenimentele speciale din cadrul festivalului a fost seria de reprezentatii oferite de catre Teatrul Act din Bucuresti. Spectacolele "American Bufallo", "Amalia respira adanc" si "Shape of things" au fost apreciate si aplaudate atat de catre participantii la competitie, cat si de catre sutele de alexandreni care au venit seara de seara la Casa de Cultura din oras.

Juriul festivalului, din care au facut parte Alina Herescu, Ana Maria Nistor,  Vlad Logican, Marius Manole si Catalin Stefanescu, prezidati de catre Marcel Iures, unul dintre vechii prieteni ai festivalului, au desemnat urmatorii castigatori:

Atelierul de teatru (Botosani)- spectacolul "Scoala lui Gufi": Premiul pentru cea mai buna regie
Atelierul de teatru (Botosani)- spectacolul "Scoala lui Gufi": Premiul pentru cel mai bun spectacol
Atelierul de teatru: Premiul pentru cea mai buna scenografie
Atelierul de teatru: Premiul pentru cea mai buna miscare scenica
Atelierul de teatru: Premiul pentru cea mai buna coloana sonora
Alina Iacovita (trupa Morphia), trupa Morphia si trupa Trimbulinzii: Premii speciale
Trupa Oglinzi (Sinaia ): Premiul IDEO IDEIS
Ada Gales, trupa Pot (Brasov): Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal
Ada Lupu, Atelierul de teatru (Botosani): Premiul pentru cea mai buna actrita in rol secundar
Ionut Dobre, trupa Oglinzi (Sinaia): Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar
Liviu Chitu, trupa Oglinzi (Sinaia), Vlad Pavel , trupa Pot (Brasov): Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal

"Pentru noi, cei din trupa de teatru "Oglinzi", IDEO IDEIS reprezinta singurul festival de teatru tanar la care am participat. In 4 ani de activitate la "Oglinzi" nu am invatat la fel de mult precum in cele 3 zile de training cu Sabina (n.n. Branduse) si Bogdan (n.n. Marhodin). Am ras, am plans, dar cel mai important, am realizat ca nu pot face altceva decat sa invat... si am avut de la cine. La sfarsit eu am plecat cu 3 premii. Unul din ele, cel mai important, a constat in ceea ce eu numesc "bucuria sufleteasca". Am transmis si am preluat sentimente, stari, dorinte si aspiratii. Pentru toate acestea va multumesc", a declarat Liviu Chitu, castigatorul premiului pentru cel mai bun actor in rol principal.

"S-a terminat si editia  cu numarul trei. O editie plina de spectacole surpriza, mature, efervescente si pline de viata. Am asistat inca o data la un teatru tanar. Editia de anul acesta mi-a aratat inca o data  ca tinerii generatiei noastre simt o nevoie acuta de a transpune problemele sociale ale adolescentilor pe scena. Spectacolele au diferit de la trupa la trupa, au fost originale si multe dintre ele asumate. Organizarea acestei editii a presupus confruntarea cu cele mai mari probleme insa, dincolo de acestea, ni s-a oferit inca o data motivatia de a continua. Spectacolele din festival, sprijinul Consiliului Judetean Teleorman  si  cu precadere al domnului Presedinte Liviu Nicolae Dragnea, al domnului primar Victor Dragusin si bineinteles al sponsorilor si partenerilor nostri: Alpha Bank, ANSIT, Fundatia Anonimul, Coca Cola HBC, terasa Conciato, Comalat, ComGeorgi, club Magnum, ne-au demonstrat inca o data ca autoritatile locale si oamenii din Alexandria simt aceasta nevoie de teatru. IDEO IDEIS a ajuns sa devina necesar", a declarat Andreea Bortun, vice-presedinte TETA.

Festivalul de Teatru Tanar IDEO IDEIS  a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, Consiliului Judetean Teleorman , Primariei Municipiului Alexandria, Alpha Bank, ANSIT, Fundatiei Anonimul, Coca Cola HBC, Athenee Palace Hilton, Comalat, ComGeorgi, Edelweiss, Asociatiei I.S. Dragulescu, TVR, Port.ro, Radio Semnal Alexandria., Sister si Millenium Communications.