Institutul de Management si Dezvoltare Durabila (IMDD), coordonator al subgrupului ONU C7 e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila din Romania, a prezentat al treilea raport anual de activitate in cadrul Forumului WSIS (World Summit on the Information Society).

Acesta a avut loc la Geneva (13 -17 mai) si a reunit o comunitate internationala de peste 1500 de profesionisti din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Raportul subgrupului a evidentiat activitatile realizate in perioada 2012-2013, dintre care cele mai importante au fost cercetarea “Gradul de implicare al cetatenilor in alegerile parlamentare din anul 2012 din tarile est europene” si includerea activitatilor din perioada 2011-2012 in cartea “e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila”.

Pentru al patrulea an consecutiv, IMDD participa la lucrarile Forumului WSIS, iar pentru al treilea an prezinta raportul anual de activitate al subgrupului C7 e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila, alaturandu-se discutiei internationale  prin initiativele nationale destinate sustinerii utilizarii tehnologiei in  administratia publica si nu numai.

Prezentarea din cadrul WSIS 2013 a adus in prim-plan cercetarea Gradul de implicare al cetatenilor in alegerile parlamentare din anul 2012 din tarile est europene. Aceasta a vizat patru tari din Estul Europei: Romania, Ucraina, Armenia si Lituania. In toate cele patru tari au avut loc in anul 2012 alegeri parlamentare. Prin intermediul acestei initiative, subgrupul C7 a dorit sa evidentieze modul in care reprezentantii politici si candidatii au utilizat retelele sociale pentru a implica cetatenii si pentru a promova un dialog deschis cu privire la dezvoltarea durabila.

Printre indicatorii utilizati in analiza celor patru tari se numara: existenta unei strategii de e-Guvernare, accesul cetatenilor la serviciile electronice, disponibilitatea instrumentelor online care permit implicarea cetatenilor in luarea deciziilor de catre viitorii parlamentari, impactul instrumentelor online in promovarea platformei politice a candidatilor, gradul de prezenta al oficialilor pe diferite medii online.

Concluziile cercetarii arata ca prezenta online a candidatilor si utilizarea social media inseamna:

# Promovarea crescuta a transparentei in cazul deciziilor candidatilor si al administratiei publice 
# Promovarea social media ca instrument de raportare si inregistrare al neregulilor si problemelor legate de candidati
# Stimularea acordarii raspunsurilor in timp real la intrebarile cetatenilor
# Un factor de presiune cu privire la deciziile politicienilor si in cazul adoptarii legilor
# Intarirea capacitatii politicienilor de a comunica platforma lor politica si de a implica in conversatie cetatenii
# Promovarea principiilor dezvoltarii durabile si a bunei guvernari, precum si a stategiilor de e-Guvernare
# O noua pozitionare intre cetatean, politician si mediul public in general
# Raspandirea principiilor democratiei
# Un impuls pentru cetateni de a trece de la idee la implicare
Alaturi de cercetarea realizata de subgrupul C7, in raportul anual au mai fost specificate:
# Includerea activitatilor si a rezultatelor subgrupului din perioada 2011-2012 (prezentate in cadrul Forumului WSIS 2012) in cartea e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila.  Co-autor al cartii este Andreea Iulia Stoiciu, coordonatorul subgrupului C7 (Banciu, D. si A., Stoiciu, e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila, Bucuresti: Ed. Bibliotheca, ISBN 978-973-712-729-7);
# Scala de evaluare cu 5 indicatori pentru masurarea impactului social media in promovarea dezvoltarii durabile si a strategiilor de e-Guvernare;
# Biblioteca Digitala – biblioteca online, care ofera acces in mod gratuit la resurse despre e-Guvernare pentru dezvoltare durabila ( disponibila pe www.imdd.ro)
# A treia editie a dezbaterii Educatie la firul ierbii cu tema New media si impactul Internetului asupra societatii si al dezvoltarii tinerilor

In perioada urmatoare, subgrupul C7 va continua activitatea sa la nivel national si va avea in vedere orizontul post  2015 cu privire la tehnologie si dezvoltare durabila, alaturandu-se discutiilor si proiectelor initiate la forumul WSIS de anul acesta.


***
Despre Institutul de Management si Dezvoltare Durabila ( www.imdd.ro)

Institutul de Management si Dezvoltare Durabila (IMDD) este o organizatie non-guvernamentala, care promoveaza si sprijina valoarea, excelenta si calitatea in societatea romaneasca. Directiile strategice pe care si le-a asumat sunt: TIC, Dezvoltare Durabila, Dezvoltare Comunitara si Formare si Dezvoltare Profesionala. IMDD se afla in coordonarea ONU si a initiat o serie de proiecte, printre care: Dezbatarea  “Rolul guvernarii electronice in dezvoltarea durabila”, cercetare internationala cu privire la dezvoltarea durabila, Strada Copiilor in cadrul Strazii de C’Arte, seria de dezbateri “ Educatie  la firul ierbii”  etc.

Despre Subgrupul Natiunilor Unite C7 eGuvernare pentru Dezvoltare Durabila ( www.egovdev.ro)
Este primul si singurul subgrup romanesc in UNPAN (United Nations Public Administration Network). A fost infiintat in anul 2010 si este coordonat de catre Institutul de Management si Dezvoltare Durabila, avand ca scop sustinerea eGuvernarii pentru o dezvoltare durabila prin utilizarea ICT si Green IT.