La 1 martie, Dragos Bucurenci preda stafeta de Director, Costel Popa preia balonul verde, iar Liviu Mihaiu continua sa arbitreze. 1 200 de voluntari implicati in proiecte, 12 tone de plastic colectate si reciclate, 10 000 de puieti plantati in Muntii Calimani, 16 000 000 RON deblocate pentru lucrari de reconstructie in Delta Dunarii si un buget de peste 900 000 Euro sunt cateva dintre faptele cu care Asociatia Salvati Dunarea si Delta se mandreste in 2007.
Bugetul organizatiei a crescut de peste 4 ori, echipa s-a dublat, iar Asociatia si-a adjudecat Marele Premiu si Premiul pentru Protectia Mediului la Gala Societatii Civile,pozitionandu-se, la numai trei ani de la infiintare, ca una dintre cele mai importante organizatii neguvernamentale din Romania.
Actiunile de ecologizare ale Asociatiei au mobilizat 1 200 de voluntari si au avut drept rezultat direct colectarea si trimiterea spre reciclare a 12 tone de plastic, impadurirea unui versant defrisat din Muntii Calimani, dar si deblocarea prin activitati de lobby a 16 000 000 RON pentru lucrari de reconstructie ecologica in Delta Dunarii.
Proiectele Asociatiei au fost finantate integral din fonduri private oferite de Coca-Cola HBC Romania, The Coca-Cola Company, URSUS Breweries, Energy Holding, Henkel Romania, Unilever South Central, Petrom, Mobexpert, Romtelecom, Canon, Murfatlar, Interio Contractor. Salvati Dunarea si Delta a facut publice sursele sale de finantare si valoarea fondurilor atrase in Raportul Anual pe 2007, accesibil la www.salvatidelta.ro.
Cu peste 200 de aparitii media (55 pe TV), Salvati Dunarea si Delta este in continuare cea mai vizibila organizatie de mediu din Romania. Pentru educarea publicului larg, Asociatia a produs in 2007 doua emisiuni de televiziune: Linia verde pe TVR1 si Romania Verde pe RealitateaTV.
Asociatia a dovedit si in 2007 ca este capabila sa reuneasca toate fortele politice in jurul interesului comun pentru un mediu curat si sanatos. Evenimentele si proiectele Asociatiei s-au bucurat de sustinerea presedintelui Traian Basescu, a premierului Calin Popescu-Tariceanu si a mai multor reprezentanti ai principalelor partide politice.
ES Donato Chiarini, Seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, voluntar in cadrul campaniei Pune capac mizeriei din Delta!, a declarat: Exista multe ONG-uri, dar acesta este primul de care am auzit sa puna la propriu mana pe gunoi. Ceea ce faceti aici, la sfarsitul celui mai mare fluviu european, ar trebui sa fie un exemplu pentru toate tarile prin care mai trece Dunarea.
La 1 martie, Dragos Bucurenci isi incheie mandatul de director si-i preda stafeta lui Costel Popa, fostul director al Asociatiei Pro Democratia (intre 2004 si 2007). Impreuna cu Andreea Teodorescu, Doru Mitrana si Hanno Hoefer si sub inaltul patronaj al ASR Principesa Margareta a Romaniei, Dragos Bucurenci a infiintat o noua organizatie de mediu, MaiMultVerde, care isi propune sa multiplice modelul de succes de la Salvati Dunarea si Delta la nivel national.
Declaratii de presa
Liviu Mihaiu, Presedintele Asociatiei: Pe vremea cand ecologia pentru mine insemna Jacques-Yves Cousteau si Teleenciclopedia, credeam ca in profesia asta se filmeaza mult, se face baie in nestire si se consemneaza la Antipa noi specii sau comportamente in lumea animalelor.
Acum, cand m-am facut mare, stiu ca, de fapt, animalele care trebuie supravegheate, inregistrate si carora ar trebui sa le punem cipuri behavioriste sunt cele mai inteligente fiinte de pe fata Pamantului: oamenii. De-aceea Salvati Dunarea si Delta si-a definit misiunea in lupta cu oamenii pentru binele Naturii! Si, in final, pentru binele oamenilor.
Dragos Bucurenci, Directorul Asociatiei (2004-2008): Cand am redactat Strategia Anuala pentru 2007, tintele pareau destul de indraznete si am fost nevoit sa fac o vreme figura de optimist. Planificasem dublarea bugetului, a echipei si a volumului de activitati, iar fondurile de care aveam nevoie aproape se triplasera.
La sfarsit de an, ma bucur sa constat ca am fost mai degraba retinut in estimarile mele. Bugetul organizatiei a crescut de peste 4 ori, echipa s-a dublat, iar rezultatele proiectelor noastre pot fi masurate in cifre comparabile cu amploarea dezastrului din Delta.
Nu ma indoiesc ca planurile mele de viitor vor continua sa se intersecteze cu cele ale organizatiei si sper ca prietenii nostri, ai Deltei, ai naturii si ai unei Romanii curate si sanatoase vor fi mereu aceiasi, mai frumosi, mai numerosi si mai hotarati.
Costel Popa, Directorul Asociatiei de la 1 martie 2008: Salvati Dunarea si Delta s-a impus, iar ceea ce a facut pentru Delta este comparabil cu ceea ce au facut altii impotriva ei. Vrem ca aceasta zona sa devina un loc aparte, nu un loc al exploatarii salbatice, ci unul a carui salbaticie sa o exploatam cu aparatul de fotografiat.
Sunt bucuros sa ma alatur echipei Salvati Dunarea si Delta si sa pun osul la munca pentru asta. Mai sunt multe de facut si cu totii trebuie sa contribuim la salvarea Deltei.
Note pentru jurnalisti
1. Costel Popa este seful Departamentului de Buna Guvernare la Agentia de Monitorizare a Presei si a fost, din 2004 pana in 2007, Director Adjunct si apoi Director al Asociatiei Pro Democratia. Din 2006, este secretar general al European Network of Election Monitoring Organizations ENEMO o retea internationala de monitorizare a alegerilor. Costel are 30 de ani, este licentiat in filosofie al Universitatii din Bucuresti si a absolvit un master in stiinte politice la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative.
2. Dragos Bucurenci este directorul Asociatiei Salvati Dunarea si Delta de la infiintarea acesteia in 2004. In ultimii ani, Dragos a colaborat cu mai multe ziare si reviste, a fost seful biroului de mediu la Academia Catavencu intre 2005 si 2006 si a realizat emisiuni de televiziune pe TVR Cultural si pe TVR1. In 2007, Dragos a realizat Linia verde pe TVR1 si Romania verde pe Realitatea TV si a semnat un editorial in fiecare luni in Evenimentul Zilei. Are 26 de ani si este student in anul al II-lea la Istoria si Teoria Artei.
3. Mai multe cifre si fapte despre activitatea Salvati Dunarea si Delta in 2007 gasiti in Raportul Anual pe 2007, care poate fi descarcat de la www.salvatidelta.ro