Studiile arată că, în România, peste 76% dintre copiii și tineri romi sub 19 ani nu au mers la grădiniță. Iar cei care ajung, se confruntă cu segregarea și discriminarea din cauza sărăciei și a etniei. Un alt sondaj, realizat de CUAC (Cu Alte Cuvinte) în 2023 ne arată cum 70% dintre profesori spun că elevii lor de etnie romă nu-și declară identitatea. Tot studiile arată că poveștile despre diversitate sprijină copiii din grupuri minoritare, prin creșterea stimei de sine, a mândriei culturale și a sentimentului de apartenență. Iar astfel de povești promovează empatia între toți copiii, încurajează înțelegerea diferitelor culturi și experiențe, esențiale pentru o comunitate incluzivă și respectuoasă. În acest context, lansăm proiectul Bare Rroma, ediția nr 2, cu o serie nouă de patru cărți de povești cu eroine și eroi romi.
Bare Rroma, sau despre sentimentul de apartenență
Toți copiii au nevoie de eroi și eroine de etnie romă care să îi inspire și să îi facă să viseze. Bare Rroma aduce în grădinițe și școli limba și cultura romilor, prin poveștile a patru personalități, ce pot fi întâlnite pe viu, în viața de zi cu zi: actrița și regizoarea Alina Șerban, pictorul Eugen Raportoru, sociologul Gelu Duminică și soprana Isabela Stănescu. Opt studenți ai Programului de Studii de Limba și Literatura Rromani de la Universitatea București au scris despre eroii lor, și așa au luat naștere cele patru cărți ilustrate pentru copii.
Proiectul a creat astfel un spațiu în care vocile romilor sunt ascultate, apreciate și împărtășite cu toții, făcând grădinița și școala un loc în care copiii romi să se simtă acasă.
Peste 11.000 mii de copii din mediul rural și urban vor beneficia gratuit de cărți.
4400 de cărți tipărite ajung, prin donație, la 1100 de educatoare, cu sprijinul Asociației OvidiuRO și vor fi descoperite de peste 11 000 de preșcolari din sate și orașe din România. Prin aceste cărți, copiii preșcolari se vor putea conecta cu persoane reale care au reușit în viața de zi cu zi, și se află printre noi, nu sunt doar eroi fictivi de poveste. Cărțile pot fi citite și online pe site-ul asociației, fiind disponibile gratuit în format bilingv română-romani, www.cualtecuvinte.com.
„Puțin Curaj“ nu este o poveste clasică cu prințese și zmei, ci o poveste inspirată din viața reală a actriței și regizoarei Alina Șerban și mi-aș dori să fie motivațională pentru copiii care provin din medii vulnerabile. Mi-aș dori ca acești copii să creadă că nu există limite și bariere pentru a reuși în viață, că totul este posibil.” a declarat unul dintre autori, Mihai Moisa.
Mi-aș dori ca cititorii, mai ales copiii, să simtă nu doar magia poveștilor, ci și puterea neprețuită a sprijinului comunității și a unității dintre oameni. „Inelul fermecat“ nu este doar povestea unui om important, ci o ilustrare a modului în care, împreună, suntem mai puternici. Viața lui Gelu Duminică ne învață că adevărata magie nu stă doar în aventurile individuale, ci în sprijinul celor din jurul nostru, în puterea colectivă care ne susține și ne îndrumă.” Spune Bianca Neștian, autoare.
„Să ai materiale didactice, și în special cărți de povești, bilingve, în română și romani, sau invers, poate schimba fundamental dinamica în clasă. Poate oferi noi perspective și experiențe în ceea ce privește actul educațional. Sporește creativitatea, încurajează elevii la dialog și cu siguranță lărgește orizontul de înțelegere și interpretare”, a declarat Alexandru Zamfir, asist. univ. dr. Catedra de Limba și Literatura Rromani, Universitatea din București.
Sâmbătă, 12 octombrie, eveniment de lansare al cărților
Cele patru cărți de povești pentru copii se lansează simultan sâmbătă, 12 octombrie, ora 11.00 la Muzeul Național al Literaturii Române, str. Nicolae Crețulescu, nr 8. Vor fi prezenți cei opt autori, dar și echipa care a coordonat poveștile, ilustratorii și o parte dintre eroii poveștilor. Participarea la eveniment se face doar pe bază de invitație. RSPV coord. Minodora Cerin: e-mail: minodora.cerin@gmail.com
„Comunitatea romă are multe povești de spus. Tocmai de aceea, după prima ediție a proiectului Bare rroma, premiată la Gala Societății Civile anul trecut, ne-am decis să continuăm cu o nouă serie de cărți ilustrate pentru copii, de data asta adresându-se preșcolarilor. Credem că această serie nouă de cărți ilustrate cu eroine și eroi romi, în ediție bilingvă, dau ocazia copiilor romi să crească cu mândria de a fi romi și cu firescul de a-și afirma identitatea, iar copiilor de alte etnii de a descoperi limba și cultura romă prin personaje care sunt exemple de talent, reziliență și generozitate pentru noi toți.”, a declarat Minodora Cerin, manager de proiecte în cadrul Asociației Cu Alte Cuvinte.
Proiectul Bare rroma, ediția nr. 2 este cofinanțat de AFCN - Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Muzeul Național al Literaturii Române, Asociația OvidiuRO, Galeria IDLE
Parteneri media: Școala 9, Ziarul Metropolis, România Pozitivă, Itsy Bitsy FM, Happ, Capital Cultural
***
Despre Asociația Cu Alte Cuvinte
Din 2016, Asociația Cu Alte Cuvinte creează module și materiale de educație pentru diversitate, care ajung în școli și grădinițe din medii defavorizate. Totodată, asociația susține tinerii scriitori de etnie romă să realizeze cărți ilustrate cu personaje de etnie romă, care să aducă în prim plan unicitatea și contribuțiile romilor în societatea noastră. Credem că respectul pentru diversitate este o valoare democratică esențială, mai ales într-o lume din ce în ce mai conectată la nivel global, iar expunerea la poveștile diversității ajută copiii să îmbrățișeze multiculturalismul și să adopte comportamente anti-rasiste și antidiscriminatorii de la vârste fragede.