Un miliard de oameni cu dizabilități trăiesc astăzi în lume, dintre care peste 70 de milioane doar în Uniunea Europeană.

 

Asociația Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni” a desfășurat vineri, 7 iunie, Competiția de Biliard în Scaun Rulant, ediția a VIII-a, care a adus peste 60 de participanți din mai multe județe ale țării la Clubul IDM din București (Splaiul Independenței 319B, București).

 

Competiția reprezintă cel mai mare eveniment sportiv indoor din România pentru persoanele cu dizabilități, deschis atât jucătorilor profesioniști de biliard, cât și amatorilor. Și de această dată, invitat special a fost Henrik Larsson din Suedia, campion mondial la biliard în scaun rulant.

 

Meciurile au fost arbitrate de Sonia Simionov, campioană națională la biliard. Întreg evenimentul a fost moderat de Mircea Zara.

 

Meciul demonstrativ dintre Sonia Simionov și Henrik reprezintă deja o tradiție care strânge oamenii în jurul unei singure mese de biliard. Și de data aceasta, Henrik este încântat de prezența lui și jocul alături de Sonia, un joc cu profesionalism și umor.

 

„Este o onoare să revin în România pentru a împărtăși dragostea pentru un sport ce joacă un rol central în viața mea de mai bine de 30 de ani. Voi încerca să-i inspir pe participanți cu viziunea mea și sper să le ofer instrumentele care să-i poată ajuta să-și construiască propriile cariere în biliard. Participarea persoanelor cu dizabilități la activități sportive le crește șansele la o viață sănătoasă, îi ajută în dezvoltarea personală, cu beneficii cognitive de tipul creșterii stimei de sine și le stimulează integrarea în societate”,  a declarat  Henrik Larsson.

 

,,An de an suntem motivați să continuăm să oferim șanse egale la viață, la oportunități de creștere, la incluziune. Toți avem nevoie de apartenență, de grupul ori mediul nostru de bine. Competiția nu este doar un joc, e dincolo de un sport al minții și strategiei. E speranță că există egalitate de șanse, e incluziune și bucurie a revederii, e împărtășire de povești de viață ori de trăiri interioare. Avem nevoie să lărgim accesul persoanelor cu dizabilități la activități sportive.

 

Evenimentul aduce de fiecare dată oameni care sunt emoție și care vin cu această energie a vieții care merită trăită cu fiecare experiență. Oamenii aceștia sunt motivația noastră să învățăm să trăim și să retrăim viața ca cel mai de preț dar.

 

Recunoștință către toți partenerii care ne susțin și care cred în această misiune a noastră. Fără ei nu am fi putut oferi, an de an, experiența aceasta. Mă înclin celor care cred în oameni”, declară Irina Văcărean, Președinte Asociația Lions Club Sportiv ,,Mereu Împreună pentru Oameni”.

 

Pe durata evenimentului, am avut alături de noi parteneri care ne susțin misiunea și susțin incluziunea, indiferent de etnie, stare socio-economică, confesiune, gen, mediul de proveniență ori dizabilitate.

 

„Este o onoare să fim și în acest an partener principal al Campionatului de Biliard în Scaun Rulant și să sprijinim prin programul A.C.C.E.S. pasiunea, talentul și performanța persoanelor cu dizabilități. Kaufland este prezent la numeroase evenimente care încurajează diversitatea și accesibilitatea, iar această competiție nu doar că susține un stil de viață sănătos și activ, ci vorbește deschis despre nevoile și drepturile persoanelor cu dizabilități. Ne bucurăm să facem parte din acest demers și să promovăm împreună cu organizatorii o societate mai incluzivă. Le dorim mult succes tuturor celor care s-au înscris și îi felicităm pentru curajul și determinarea de a-și atinge potențialul maxim.", a declarat Estera Anghelescu, Director de Recrutare și Employer Branding, Kaufland România.

 

Competiția atrage parteneri de încredere care sprijină activitatea Asociației și fără de care tot procesul de mobilitate ar fi fost mult mai provocator. ASKO Group ne-a oferit soluții de mobilitate adaptate nevoilor concurenților și logisticii din procesul de organizare.

 

„Suntem onorați să sprijinim Competiția Națională de Biliard în Scaun Rulant, oferind autoturismele potrivite atât pentru transportul concurenților cât și pentru acoperirea nevoilor logistice ale evenimentului. La Asko Group, considerăm că mobilitatea înseamnă a facilita experiențe și a crea oportunități pentru toți, valorile noastre punând mereu oamenii pe primul loc.

 

Cu showroom-uri și service-uri în București, reprezentând branduri asiatice de încredere precum Mazda, Kia, Suzuki, Toyota și Honda, ne dedicăm serviciilor de mobilitate de calitate. De peste 20 de ani, investim în relații și servicii personalizate, reflectând misiunea grupului: YOUR CAR, OUR CARE.

 

Îndemnăm toți participanții să accelereze spre succes și să se bucure de fiecare moment al competiției!” Alin Dincă, Director General Asko Group

 

Încă de la prima ediție a Competiției de Biliard în Scaun Rulant, alături ne-a fost FOX COM SERV care a crezut încă din prima clipă în potențialul și nevoia acestui eveniment.    

 

“Compania FOX se bucură că a putut fi din nou parte din povestea acestui eveniment aflat la cea de a VIII- a ediție a ,,Competiției de Biliard în Scaun Rulant” și a putut astfel să observe modul frumos în care competiția s-a dezvoltat de la ediție la ediție, dar și numărul mare de participanți, performanțele și progresul acestora.

 

Prin implicarea în astfel de proiecte, FOX își dorește să susțină comunitatea și să îi încurajeze pe cei care își depășesc limitele pentru a deveni mai buni sau pentru a își depăși o anumită condiție.

 

Îi felicităm pe toți cei implicați în organizarea acestei competiții și toți participații care indiferent de rezultatele obținute la sfârșitul competiției, au rămas încrezători în forțele proprii și concentrați pe a deveni mai buni.” Găbrian Sorina, Specialist Marketing  S.C. FOX COM SERV S.R.L. .

 

Persoanele cu dizabilități participă la activități sportive într-o măsură mult mai mică decât restul comunității. Cele mai mici rate de participare le înregistrează cei cu limitări severe: 93% dintre aceste persoane (și 97% atunci când locuiesc în mediul rural), nu au făcut timp de un an nicio activitate sportivă, conform raportului „Diagnoza situației persoanelor cu dizabilități în România”, realizat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.   

 

Fiecare Competiție vine cu premii în bani, cadouri, tombolă, iar anul acesta, scorul de joc a fost foarte strâns și palpitant. S-au premiat cele 2 categorii de joc:

 

Categoria ,,Joc de biliard în scaun rulant”:

Locul I – Sandu Ionel (Călărași)

Locul al II-lea – Leonard Lupașcu (Timiș)

Locul al III-lea – Bogdan Alecu ( Bistrița)

 

Categoria ,,Joc de biliard în picioare”:

Locul I – Gigi Agachi (Galați)

Locul al II-lea – Gheorghe Manea (Ploiești)

Locul al III-lea – Emilia Constantin (Brăila)

 

***

 

Despre Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni:

Asociația Sportivă ,,Mereu Împreună pentru Oameni” (ASMIO) este o organizație nonguvernamentală care din 2015 se dedică incluziunii prin sport, a persoanelor cu dizabilități, oferind ghidaj și sprijin pentru integrarea socio-comunitară, în mod echitabil și egal.

Dezvoltăm programe și parteneriate care să permită sportivilor cu dizabilitate să participe la turnee și competiții sportive. Credem că împreună putem crea un ecosistem în jurul persoanelor cu dizabilități pentru a asigura egalitate de șanse și acces facil la viață și drepturi.

 

Despre Lions Club International:

Clubul Lions face parte din marea familie Lions, reprezentată  de  Asociația Lions Clubs Internațional – cea mai mare organizaţie de servicii de voluntariat la nivel mondial. Este prezentă în peste 220 de ţări, având peste 1.400.000 de membri. Serviciile au fost oferite la peste 275 milioane de oameni, efectuând peste 6 milioane de screeninguri oftalmologice gratuite la copii și tineri, donând peste 3 milioane de ochelari, oferind tratament pentru 9 milioane de oameni cu deficiență de vedere, asigurând la 15 milioane de oameni masă caldă, asistând 3 milioane de copii bolnavi de cancer si 2 milioane de copii bolnavi de diabet, impactând 600.000 de copii prin programul de învățare socio/emoțională Lions Quest și 2,3 milioane de copii prin programul de citire.