Pornind de la situatia reala cu care se confrunta judetul Mures, Asociatia pentru Inovare Sociala s-a mobilizat alaturi de partenerii sai in cadrul proiectului “Masuri integrate pentru combaterea saraciei si a marginalizarii in Livezeni”, propunandu-si sa transforme problemele in provocari si apoi in lucruri favorabile, placute si multumitoare pentru toti deopotriva, fie ei români, maghiari, romi, ucraineni, germani, turci, etc.
Diagrama privind structura populatiei pe etnii la nivelul tarii, construita dupa date statistice recente, arata clar convietuirea multietnica. Ca este armonioasa aceasta convietuire, ca este ea privita ca pe un privilegiu, asta ramane sa ne intrebam.
O remarca evidenta de la care s-a pornit si ideea proiectului nostru, il reprezinta ponderea persoanelor de etnie roma la nivelul judetului Mures, ea fiind tripla fata de cea la nivelul tarii, mai exact un procent de 9% , fara a intra in calcul procentul de 4% pe care il reprezinta persoanele care au preferat sa nu recunoasca apartenenta la o etnie. Acest procent tindem sa-l punem pe seama convingerii unei majoritati a romilor, precum ca etnia este importanta in reusita in viata.
Dar nu cresterea numarului de romi este considerata o problema, mai ales ca Romania prezinta un deficit vis-a-vis de natalitate, ci faptul ca o mare parte dintre acestia sunt inafara oricarui sistem (educational, medical, etc.), iar interactiunea a devenit nedorita, indiferent din partea cui.
Consideram ca marginalizarea lor continua a condus la situatia prezenta si numai constientizarea acesteia si acceptarea lor ca parte integranta a societatii prezente ar mai putea readuce echilibrul.
Faptul ca societatea ii respinge si ii stigmatizeaza a creat un cerc vicios. Fenomenul de marginalizare i-a impins pe romi la autoizolare. Multi dintre acestia nu mai sunt la curent cu evolutia societatii, nu au posibilitatea de a se tine pasul cu acest proces de dezvoltare si ajung sa refuze pe termen lung sau definitiv sa se mai adapteze prezentului, tocmai datorita discriminarii cu care se confrunta.
Alaturi de institutii, organizatii, primarii, companii private si voluntari de orice fel , luptam pentru integrarea romilor in societatea, pentru cresterea respectului de sine, ii sustinem in frecventarea institutiilor educationale, le oferim consiliere profesionala si mediere pe piata muncii, ii incurajam in intreprinderea unor activitati antreprenoriale .
Intr-un context multietnic si multicultural actiuni ca acestea ar trebui sa fie cat se poate de firesti si mizam pe faptul ca acestea se vor interconecta asemeni palcurilor de foc.