Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul programului Fondului ONG in Romania (www.fondong.fdsc.ro). Bugetul proiectului este de 211.326,61 Euro, din care 186.160,36 Euro finantare nerambursabila si 25.166,25 Euro contributia Asociatiei Stea si a partenerilor sai.
Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la servicii sociale si de baza al persoanelor dezavantajate din municipiul Satu Mare. Aceasta initiativa asigura premisele cresterii eficacitatii si eficientei interventiei sociale de la nivel local pe baza dezvoltarii unui parteneriat inter-sectorial pentru o abordare din perspective multiple a problemelor grupurilor tinta in vederea prevenirii si depasirii situatiilor de dificultate. Astfel, ONG-urile si institutiile publice din Satu Mare ce actioneaza in domeniul social vor fi implicate in activitati comune care vor potenta eforturile de incluziune sociala a grupurilor vulnerabile.
In acelasi timp, proiectul urmareste cresterea capacitatii Asociatiei Stea ca prin dezvoltarea structurii sale, promovarea voluntariatului si a muncii in retea, sa furnizeze servicii sociale si de baza avand ca beneficiari directi un numar de 465 de persoane dezavantajate : copii si tineri ai strazii, persoane fara adapost, persoane care se confrunta cu dificultati care pot conduce la excluziune sociala, persoane care au savarsit infractiuni, persoane care practica prostitutia. De asemenea, proiectul isi propune sa contribuie prin diferite tipuri de actiuni la combaterea discriminarii, promovarea cetateniei active, a solidaritatii sociale si cristalizarea unui mediu favorabil dezvoltarii sectorului ONG.
Identificarea nevoilor si cercetarea comprehensiva a situatiei grupurilor tinta, prin cuantificare si cartografiere, va aduce comunitatii satmarene o mai buna capacitate de gestionare a problemelor populatiei vulnerabile. Mai mult, paleta de actiuni sociale va creste adaugand o dimensiune necesara progresului uman atat in randul beneficiarilor directi, cat si al celorlalti cetateni ai municipiului. Proiectul isi propune sa construiasca instrumente eficiente de interventie sociala pentru o implementare sustenabila si reproductibila, cu transmiterea modelelor de lucru si de organizare catre alte entitati si centre urbane interesate in dezvoltarea de servicii flexibile si inovatoare pentru populatia vulnerabila si rezultate mai bune in viata sociala a comunitatii locale.
„Acest proiect este conceput sa aduca o contributie majora in dezvoltarea sociala a municipiului Satu Mare asigurand o abordare globala a problematicii incluziunii sociale prin actiune directa la cele trei niveluri fundamentale : persoanele vulnerabile – prin servicii sociale si de baza adaptate nevoilor identificate ; institutii si organizatii ce actioneaza in domeniul social – prin munca in retea si eficientizarea utilizarii resurselor; comunitatea locala – prin promovarea implicarii in sustinerea actiunilor sociale”, a declarat Cristina-Maria Bala, managerul proiectului si director al Asociatiei Stea.
Despre Asociatia STEA
Asociatia STEA este o organizatie neguvernamentala infiintata in anul 2004 a carei misiune este aceea de a contribui si de a milita pentru respectarea drepturilor fiecarui copil si tanar, pentru ca acesta sa se dezvolte ca parte a unei societati responsabile. Asociatia Stea lupta impotriva cersetoriei si a exploatarii copiilor si tinerilor sustinandu-i sa devina independenti prin educatie si obtinerea unui loc de munca.
Pentru mai multe detalii, va stam la dispozitie la telefon 0361-884330, persoana de contact: Cristina-Maria Bala, manager proiect, e-mail: asociatiastea@gmail.com sau va rugam sa vizitati: www.asociatiasteasm.ro