Centrul de zi pentru vârstnici Dr. Ștefan Ciobanu va găzdui în această toamnă un proiect care îi va aduce împreună pe cei mai tineri beneficiari ai Fundatiei de Sprijin Comunitar și pe seniorii organizației pentru a petrece timp de calitate împreună, a-și dezvolta și exprima creativitatea și a face din Bacău un oraș deschis persoanelor de orice vârstă.
Proiectul intitulat „Bunici în acțiune” este o pledoarie pentru promovarea îmbătrânirii active, pentru îmbunătățirea comunicării între generații, pentru toleranță, acceptare și incluziune pentru persoanele de toate vârstele, indiferent de statutul social. Proiectul a debutat pe 25 iulie, se va întinde pe o durată de 3 luni și beneficiază de o finanțare din partea Consiliului Județean Bacău în baza legii nr. 350/2005, în valoare de 22.200 lei, valoare totală a proiectului fiind de 27.073 lei
“Și acest proiect se încadrează în strategia FSC pe termen lung de a dezvolta și consolida un model de servicii integrate dedicate persoanelor vârstnice vulnerabile din județul Bacău, cu precădere pentru cei activi și să atragă atenția comunității asupra fenomenului de îmbătrânire accelerată a populației și nevoia integrării active a vârstnicilor în comunitate”. (Gabriela Achihai, președinte FSC)
Spre deosebire de celelalte proiecte destinate vârstnicilor pe care FSC le derulează în acest moment, cel de față pune foarte mult accent pe comunicarea între generații și activități creative, încercând să aducă aproape copiii și vârstnicii din Bacău într-o interacțiune benefică pentru ambele categorii de vârstă. Proiectul se va adresa unui număr de 50 persoane vârstnice, active în Centrul de zi „Dr. Ștefan Ciobanu”, 15 voluntari, studenți la facultăți locale, 10 copii înscriși la Centrul de zi Mozaic al FSC, alte 150 persoane vârstnice din Buhuși, Colonești și Motoșeni.
Astfel, la Centrul de zi pentru vârstnici, care a devenit, în timp, un etalon pentru această categorie de vârstă, vor fi organizate activități comune, cu susținerea voluntarilor și cu copiii înscriși la Centrul Mozaic. Persoanele vârstnice împreună cu copiii și tinerii vor aborda subiecte precum: percepții asupra „generațiilor de azi/generațiile din trecut”, ce înseamnă „îmbătrânire activă”, ce își doresc copiii de la bunici și de la tineri, modele de urmat în viață etc. Toate aceste concepte vor fi dezbătute și transpuse în mesaje simbol care se vor regăsi într-un spectacol complex ce va include elemente de teatru, cântec, costume și tradiții, dar și într-o revistă ce va povesti cu drag despre proiect, interacțiunea dintre generații și experiențe de viață.
O activitate care sigur va suscita mult interes va fi organizarea unei excursii de creație. Scopul acestei ieșiri este de a prelua din mesajele gândite de către persoane vârstnice, copii și tineri și a le transpune într-o compoziție complexă literară și teatrală. Cele 3 grupuri de beneficiari vor fi împreună în zilele de 5-6 septembrie într-o locație plăcută din zona Bran, care să permită lucrul în echipă. Activitățile vor fi coordonate și facilitate de un specialist în arte combinate și va folosi următoarele tehnici: teatru forum, teatru de umbre, colaje și improvizație muzicală.
Tot din copii, voluntari și seniori va fi alcătuit și colectivul de redacție ce va selecta cele mai potrivite mesaje, poze, idei și creații care vor fi aranjate frumos într-o revistă color, tipărită într-un tiraj de 500 bucăți. Revista va fi distribuită gratuit seniorilor activi, dar și celor îngrijiți la domiciliu de FSC în comunități rurale. Va fi un material excelent care va transmite un mesaj pozitiv de implicare, energie și creativitate la orice vârstă.
Un excelent prilej de a celebra potențialul vârstei de seniorat va fi pe scenă când va fi prezentat spectacolul ce va rezulta în urmă activităților creative ale beneficiarilor proiectului. Spectacolul va fi prezentat în 3 localități: Buhuși (Casa de Cultură), Colonesti și Motoseni (Cămin Cultural). Intrarea va fi liberă, toți bunicii vor fi încurajați să vină împreună cu nepoții, chiar și cei mai greu deplasabili vor fi ajutați să ajungă la întâlnirea spectacol cu colegii de vârstă veniți de la Bacău.
„Credem că acest spectacol ca și celelalte activități creative ale proiectului vor genera viitoare idei de scenarii sau de proiecte care să vină în sprijinul încurajării unei vieți active și creative chiar și după pensionare. Noi știm, din experiența de peste 22 de ani a organizației, că seniorii au un potențial extraordinar și doar din cauza unor prejudecăți puternic înrădăcinate în societate, acest potențial nu este încurajat și exploatat în folosul nostru al tuturor membrilor comunității!” Gabriela Achihăi, președinte FSC