330 de sportivi de la asociații și școli speciale din țară se vor întrece timp de 4 zile la înot, atletism, baschet și bocce. Fundația Special Olympics din România așteaptă 330 de sportivi cu dizabilități intelectuale la Jocurile Naționale Special Olympics desfășurate anul acesta la Târgoviște, în perioada 25 – 28 mai, cu sprijinul Primăriei Târgoviște și al Consiliului Județean Dâmbovița. Acesta este cel mai mare eveniment sportiv adresat persoanelor cu dizabilități din România, și reunește, pe lângă cei peste 300 de sportivi de la fundații, asociații și școli speciale din peste 30 de județe ale țării și din București, 500 de antrenori, voluntari, personal medical și membri ai familiei.
Evenimentul, organizat în mod neîntrerupt în ultimii 15 ani, va fi marcat printr-o ceremonie a Flăcării Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, organizată sâmbătă, 26 mai, de la ora 17.00. Traseul Flacării Speranței va porni din fața Primăriei Târgoviște, continuând pe strada Revoluției - strada Poet Grigore Alexandrescu - Bulevardul Libertății - Piața Tricolorului - Bulevardul Mircea cel Bătrân. Cursa Flăcării Speranței se va încheia pe esplanada din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Târgoviște, unde se va derula și Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Naționale Special Olympics 2018 ce va consta într-o defilare a delegațiilor de sportivi din țară și din București.
Jocurile Naționale Special Olympics 2018 vor însemna patru zile intense de evaluări medicale și competiții la 4 discipline sportive: înot, atletism, baschet (abilități individuale) și bocce. Evaluările medicale ale sportivilor vor începe de vineri, 25 mai, și vor avea loc la Facultatea de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Valahia”, cu sprijinul a 120 de medici, asistente medicale și voluntari de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, de la Școala Postliceală Sanitară „Christiana” din Târgoviște și de la Universitatea „Valahia”. Sportivilor le vor fi oferite consultații și tratamente stomatologice gratuite, precum și evaluări oftalmologice, ORL, psihologice și emoționale, de flexibilitate și ale stării generale de sănătate, dar și consiliere pentru un stil de viață sănătos.
Competiţiile preliminare și finale la baschet şi bocce se vor desfășura tot începând de vineri la Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu", iar cele de atletism la Stadionul „Eugen Popescu”. Competițiile de înot vor fi găzduite de Complexul Turistic de Nataţie Târgovişte. Evenimentele sportive se derulează cu sprijinul a 100 de voluntari de la licee și facultăți cu profil sportiv din Târgoviște și București.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Complexul Turistic de Natație Târgoviște, Universitatea Valahia din Târgoviște, Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu" și Asociația „Eu pot”. Jocurile Naționale Special Olympics se desfășoară cu sprijinul PROFI, Hervis Sports - partener tehnic, AQUA Carpatica, Servier Pharma, RoStar, Alpin57 Lux, RAP Confectionery, Golisano, Lions, Essilor, Safilo, Miraflex, Zâna Merciluță, Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică, Audiologos, Optimed, Otomed, Audiolux, Colgate, Cohn and Jansen, dar și al Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, al Fundației United Way România, al Fundației Motivation România. Partener tehnic sportiv al evenimentului este Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București.
***
Despre Special Olympics România
Despre Special Olympics România
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.