Fundația Regală Margareta a României și Hochland România extind oportunitățile de voluntariat pentru seniorii din zona Transilvaniei, care vor să își recâștige rolul social implicându-se în cadrul centrelor sociale dedicate copiilor defavorizați din comunitate.

Proiectul Generații a fost lansat în 2019 și, pe parcursul anilor școlari precedenți, a adus o serie de importante achiziții tematice în cazul copiilor, care și-au îmbogățit semnificativ orizontul de cunoaștere și situația școlară, ca urmare a implicării mentorilor seniori. Prin sesiunile intergeneraționale, copiii au învățat să iubească istoria sau geografia, au exersat diverse instrumente muzicale, au explorat o mulțime de tehnici creative, au reînviat meșteșuguri locale, și-au îmbunătățit comunicarea în limbi străine, au practicat diverse sporturi, s-au apropiat de lumea plantelor și animalelor, au deprins arta culinară ori bunele maniere în societate, dar și multe alte abilități extrem de utile.

Experiența de succes a colaborării dintre generații va fi multiplicată în anul școlar 2021-2022 în cadrul a 10 Centre Generații din județele Alba, Bistrița, Brașov, Mureș, Satu Mare și Timiș. Acestea vor aduce în sprijinul a 350 copii, care au nevoie de susținere, un număr de 80 de vârstnici valoroși, care vor să contribuie la dezvoltarea școlară, vocațională sau personală a celor mici. Facilitarea colaborării între cele două categorii de vârstă, schimbul de valori și experiență între acestea, reprezintă o soluție atât pentru prevenirea abandonului școlar a copiilor în situații de risc, cât și pentru combaterea izolării sociale a vârstnicilor, prin crearea de oportunități de îmbătrânire activă.

Centrele Generații oferă copiilor din familiile sărace un mediu în care ei își lărgesc orizontul de cunoștințe, cresc emoțional și se dezvoltă armonios, prin diversitatea activităților la care iau parte, cât și prin sprijin material. Pregătirea școlară pentru diferite materii curriculare, cluburile educaționale, atelierele vocaționale, sesiunile de consiliere, dar și modelele inspiraționale ale seniorilor implicați, toate contribuie pozitiv la evoluția copiilor și la creșterea calității vieții acestora.

Totodată, la Centrele Generații, seniorii din comunitate devin mentori pentru copii și adevărate resurse pentru centrele sociale. Aici, ei transmit cunoștințele și experiența lor de viață noilor generații, își valorifică pasiunile și talentele într-un mod generos și, nu în ultimul rând, primesc respectul și aprecierea cuvenite și câștigă noi prieteni.

Relațiile intergeneraționale, prin diversitatea și complementaritatea lor, determină un progres vizibil în viața tuturor celor implicați și contribuie la viitorul sustenabil al comunităților, dar și al societății. Copiii învață lucruri interesante și utile, își îmbunătățesc rezultatele școlare și își dezvoltă anumite abilități practice, în timp ce vârstnicii se simt utili într-un mediu menit să le cultive demnitatea și stima de sine. Centrele sociale devin atractive prin faptul că oferă copiilor un portofoliu de activități extrem de variat.

În anul școlar 2021-2022, programul Generații, susținut de Hochland România, se desfășoară în următoarele centre sociale:
1. Centrul de zi pentru copii din Cenade, Asoc. Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – jud. Alba
2. Asociația pentru Persoane Vârstnice și Copii în Dificultate „Familia 2004” din Blaj – jud. Alba
3. Centrul de Zi „Micii Inocenți” din Bistrița Năsăud, Fundația Inocenți – jud. Bistrița
4. Centrul de zi „Diaconia” din Brașov, Fundația Diaconia Ajutor Internațional – jud. Brașov
5. Centrul Educațional „Aici pentru tine” din Brașov, Asociația Aici pentru tine – jud. Brașov
6. Fundația Talentum din Târgu-Mureș – jud. Mureș
7. Centrul de Zi „Buckner” din Târnăveni, Fundația Buckner – jud. Mureș
8. Centrul de zi „Casa Maria II” din Reghin, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – jud. Mureș
9. Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare – jud. Satu Mare
10. Programul „Da pentru școală-investesc în viitorul meu” din Partos, Asociația Semper Agape – jud.Timiș

Printre provocările pandemiei COVID-19 se numără și continuitatea activităților centrelor sociale after-school, cu respectarea condițiilor medico-sanitare, multe dintre acestea desfășurându-se în mediul on-line. Astfel, seniorii care doresc să devină voluntari pentru copii trebuie să dețină minime competențe digitale care să le permită să desfășoare activitățile prin intermediul tehnologiei, atunci când acestea nu pot avea loc fizic. Cei care vor să se implice, pot afla mai multe detalii apelând numărul 0800-460–001 – Telefonul Vârstnicului, linie gratuită și confidențială pentru vârstnicii din România sau se pot înscrie direct prin completarea unui formular online pe website-ul www.intergenerational.ro.

***
Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Fundația Regală Margareta a României este una dintre organizațiile neguvernamentale de elită din România, care contribuie la dezvoltarea societății civile prin programe sociale și educaționale. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. Fundația Regală Margareta a României este printre puținele organizații care semnalează fenomenul de îmbătrânire a populației și efectele iminente asupra societății, propunând soluții practice pentru a crește calitatea vieții persoanlor vârstnice.

Despre Programul Generații
Centrele Generații creează oportunități de voluntariat pentru seniorii care doresc să își asume un nou rol în comunitate și oferă cadrul în care copiii beneficiază de sprijin educațional, personal și vocațional. Prin adoptarea metodologiei intergeneraționale, dezvoltate de Fundația Regală Margareta a României în anul 2015, și prin implicarea actorilor locali pentru dezvoltarea de servicii sociale, proiectul creează o legătură durabilă între centre și comunitatea locală. Începând cu 2015, peste 30 de centre de zi de tip școală după școală au primit granturi în cadrul programului Generații și au implementat metoda intergenerațională, peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială, proveniți din familii sărace.

Despre Hochland România

Povestea Hochland a început în 1927, odată cu fondarea companiei și realizarea primului produs la fabrica de brânzeturi Hochland din Lindenberg, Germania. Prezent în România din anul 1993, Hochland este liderul pieței de brânzeturi, precum și cel mai iubit brand din această categorie. Având familia ca valoare aflată în inima brandului, dar și dorința de a investi în comunitate, începând cu anul 2019 Hochland a devenit partener al Fundației Regale Margareta a României în cadrul proiectului Generații pentru a aduce o schimbare în bine în rândul comunităților de vârstnici singuri pensionați din România, dar și în viața copiilor care provin din medii defavorizate.