Asociația Help Autism, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), a desfășurat proiectul  Clubul Help SENZO - Intervenții integrate de terapie senzorială – un program complex pentru copiii cu autism din capitală, în perioada august – noiembrie 2024. Acest program oferă copiilor cu autism din București activități variate adaptate prin intermediul terapiei senzoriale. Terapia senzorială este o abordare terapeutică care este adesea folosită în sprijinul copiilor cu autism pentru a-i ajuta să își regleze răspunsurile/reacțiile la stimuli senzoriali. Totodată, acest tip de terapie se concentrează pe integrarea și reglarea percepțiilor senzoriale pentru a le putea îmbunătăți viața de zi cu zi și de a le stimula și dezvolta abilitățile sociale, emoționale.

 

Finanțarea oferită de DGASMB a permis dezvoltarea programului pentru peste 50 de copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani.

 

„Copiii cu autism au o nevoie esențială să fie integrați în activități sociale, activități care contribuie semnificativ la dezvoltarea abilităților lor de comunicare, adaptabilitate și înțelegere emoțională. Interacțiunea cu alți copii le permite să își dezvolte empatia, să învețe regulile sociale și să exerseze comportamentele necesare într-o comunitate. Activitățile sociale creează contexte sigure în care copiii pot învăța să își exprime emoțiile, să stabilească legături și să se simtă acceptați și valorizați”. - Miriam Ghețea, specialist în terapia ABA, Help Autism.

 

Activități diverse pentru fiecare copil

Programul Club SENZO oferă o gamă variată de activități, adaptate nevoilor individuale ale fiecărui copil.

Activitățile din cadrul Clubul Help SENZO oferă copiilor cu autism un spațiu sigur și stimulativ pentru a se dezvolta și a socializa. Prin terapie senzorială personalizată și activități creative, copiii își îmbunătățesc abilitățile de comunicare și interacțiune socială. Mai mult, programul a avut ca scop principal dezvoltarea autonomiei și a încrederii în sine a copiilor, oferindu-le instrumentele necesare pentru a se integra mai ușor în societate. Prin jocuri, ateliere creative și activități de grup, copiii învață să colaboreze, să-și facă prieteni și să-și dezvolte încrederea în sine.

Experiența programului a fost  completată de tabăra integrativă SENZO, unde aceștia au participat la activități în natură, cu scopul de a-și consolida prieteniile într-un mediu relaxant. Tabăra integrativă a durat 5 zile și a avut loc la mijlocul lunii octombrie.

Tabăra are o serie de obiective terapeutice și specifice care vizează dezvoltarea abilităților copiilor, abilități ce au fost deja învățate în cadrul ședințelor de terapie, dar și acasă, împreună cu familia. Printre obiectivele principale ale taberei integrate s-au regăsit: Dezvoltarea abilităților sociale: îmbunătățirea interacțiunilor sociale prin diverse activități sociale; Stimularea independenței și autonomiei personale: încurajarea copiilor să participe la activitățile de zi cu zi, precum îngrijirea personală, îmbrăcatul/dezbrăcatul, spălatul pe dinți, mâncatul independent; Explorarea diverselor medii: activități în aer liber (drumeții, jocuri de echipă în care a fost încurajat spiritul de echipă, comunicarea adecvată, activități creative, artistice și senzoriale).

Clubul Help SENZO este mai mult decât un program de terapie. Este un spațiu sigur și prietenos, organizat la centrul Mălin, Casa Soarelui, Centrul Eminescu și Ozana, din cadrul Help Autism.

Programul a fost susținut de o echipă multidisciplinară de terapeuți, psihologi și educatori specializați.

Atât grupurile de socializare, cât și tabăra integrativă sunt susținute de specialiștii Help Autism în cadrul programului, de 2-4 ori pe săptămână și sunt gratuite în perioada de desfășurare a proiectului.

Programul Club Help SENZO este deschis tuturor copiilor cu autism, cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, care au domiciliul sau reședința în București. Înscrierea în programul desfășurat în lunile august- noiembrie s-a făcut  în mod gratuit, în limita locurilor disponibile, prin completarea unui formular online.

„Proiect realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect este în responsabilitatea exclusivă a partenerilor proiectului și în nici un mod nu se poate considera că reflectă punctele de vedere ale Municipiului București”.

 

***

 

Despre Asociația Help Autism 

Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România. Misiunea Help a început în 2010 cu doar câțiva copii și susține astăzi peste 3200 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA -Tulburare de Spectru Autist în programe de terapie, în cadrul celor 7 centre și la domiciliu.