Asociația pentru Dezvoltare Urbană (ADU) vă invită la webinarul gratuit Image Creator - Cum creez desene interactive pentru copiii nevăzători. Image Creator este primul software din lume care permite crearea desenelor tactile interactive ce se autodescriu audio și pot fi explorate independent de către orice persoană cu deficiențe de vedere, cu ajutorul unei aplicații de mobil. Webinarul face parte din proiectul „Tactile Printer One” finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 466.250 lei, prin intermediul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai amplu fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz din România.

În cadrul webinarului, participanții vor învăța cum să deseneze fără a avea experiență, cum să adauge descrieri desenelor și cum să folosească resursele deja existente: o platformă de e-learning cu aproximativ 1.000 de desene interactive. Pe lângă procesul de învățare, participanții se vor bucura și de beneficii ulterioare precum reliefarea și expedierea de către asociație a primelor 5 desene create de către fiecare participant, dar și de o oră de consultanță cu designerul asociației.

Webinarul se va desfășura pe platforma Google Meet în 3 date diferite: Joi, 30 Sept - Ora 19.00; Vineri, 1 Oct. - Ora 16.00; Sâmbătă, 2 Oct - Ora 11.00. Pentru înscrierea la webinar, doritorii sunt rugați să completeze acest formular.

Derulat în perioada 2020 – 2022, proiectul „Tactile Printer One” va facilita accesul la studiu independent pentru copiii nevăzători/cu deficiențe de vedere prin intermediul a trei componente: software, hardware și educațională. Astfel, în completarea Image Creator, este dezvoltată în colaborare cu Universitatea Politehnică Bucureşti și Lions Club Arad, prima imprimantă tactilă de tip “Do It Yourself”, pe care oricine o va putea realiza acasă, după un manual pus la dispoziție gratuit, reducând substanțial costul de reliefare a planșelor tactile, destul de ridicat în prezent. Primele astfel de imprimante şi kitul pentru realizarea lor vor fi donate în cadrul proiectului către 20 de şcoli speciale pentru nevăzători din România.

Conținutul educațional accesibilizat va fi realizat cu sprijinul altor trei parteneri: Asociaţia Tandem, Fundaţia Sense International România și Biblioteca Naţională a României. În colaborare cu ADU, aceștia sunt în curs de dezvoltare a șase cărți tactile pe diferite subiecte, utile copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, care își vor putea îmbogăți noțiunile de cultură generală. Toate materialele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi disponibile gratuit pe platforma Tactile Images.

***
Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană
Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 13 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile.

Despre Fundaţia Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială.