Echipa Special Olympics România care a participat în luna martie la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics de la Abu Dhabi, formată din 34 de sportivi (din care șase parteneri), a fost primită astăzi la Palatul Cotroceni de către Președintele României, domnul Klaus Iohannis. 
 
Delegația României a fost invitată la Administrația Prezidențială ca urmare a rezultatelor excelente obținute la cea mai mare competiție internațională a anului destinată persoanelor cu dizabilități intelectuale - 56 de medalii, din care 17 de aur, 18 de argint și 21 de bronz.
 
Președintele României i-a felicitat și s-a fotografiat cu sportivii Special Olympics, antrenorii lor și membri ai echipei Special Olympics România și le-a urat succes în continuare. În numele sportivilor Special Olympics, Andreea Mustăreață Pivniceru a adresat un scurt mesaj în numele colegilor ei:
 

”Domnule Președinte, dragi prieteni, vreau să vă mulțumim pentru invitație. Sunt Andreea Mustăreață Pivniceru și fac parte din lotul celor 34 de sportivi Special Olympics care a participat la Jocurile Mondiale de la Abu Dhabi. Suntem mândri că am câștigat pentru România 56 de medalii. Asta ne dă încrederea să ne antrenăm serios în continuare. Prin sport ne-am putut arăta abilitățile și de aceea îndemnăm pe toată lumea să facă sport! Jurământul Special Olympics este: <<Vreau să câștig, dar dacă nu pot câștiga, vreau să fiu BRAV în încercarea mea!>>”.
 
Vă reamintim că între 15-21 martie sportivii Special Olympics România au participat la cel mai important eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale - Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Abu Dhabi 2019. Aceștia s-au întrecut la opt discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică, înot, judo, patinaj role, tenis de câmp, tenis de masă și au câștigat 56 de medalii (17 de aur, 18 de argint, 21 de bronz). La ediția precedentă de la Los Angeles, din 2015, sportivii români au câștigat 21 de medalii la şapte discipline sportive. 

Rezultatele participării echipei României sunt următoarele:
• Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 7 argint, 11 bronz 
• Atletism – 2 aur, 2 argint, 1 bronz
• Înot – 1 aur, 2 argint, 1 bronz
• Tenis de câmp – 1 aur, 2 argint, 1 bronz
• Judo – 1 aur, 1 argint, 3 bronz
• Tenis de masă – 3 argint, 2 bronz
• Patinaj role – 1 argint, 1 bronz
• Bocce – 1 bronz 
 
 
Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, au reprezentat cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2019. La această ediție organizată la Abu Dhabi au fost înscriși 7.500 de sportivi din peste 190 de țări care au concurat la 24 de discipline sportive. 
 
În paralel cu Jocurile Mondiale, în perioada 14 – 18 martie 2019, Special Olympics România a participat cu o echipă de două persoane la Summitul Global al Tinerilor: Ioana Flavia Cazan - Sportiv Lider Special Olympics şi Lavinia Mihaela Drăgan, partener fără dizabilități (ambele din Brașov). Acestea, împreună cu mentorul Anda Mândru (din partea Special Olympics România) au luat parte la workshopuri și sesiuni de discuții despre o societate incluzivă. 
 
Partenerul tehnic al Special Olympics România, cel care a asigurat echipamentul pentru competiții și o parte din echipamentul de defilare, este compania Hervis Sports & Fashion. 
 
Deplasarea delegației de 53 de persoane către Abu Dhabi a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Comitetul Național Paralimpic și de către Nadia Comăneci, Ambasador Global al Special Olympics Internațional.
 
Companiile și autoritățile locale care au susținut participarea sportivilor Special Olympics România la Abu Dhabi sunt următoarele: Primăria Capitalei, Centrul pentru Tineret al Municipiului București, Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Județean Bacău și companiile SC Textel Industry SRL, Motivation, Liafarm, Verder, Electrospeed, DDF Speedy Bus, Eurolines/Flexibus, Asociația Curtea Secuilor, Centrul pentru Management Agricol, Lion’s Club Bacău. 
 
***
Despre Special Olympics România 
Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.