Lotul Național va reprezenta România, în premieră și la Jocurile Paralimpice din 2028

 

Cei 12 sportivi români ai Lotului Național de Paraclimbing prezenți la Cupa Mondială organizată la Innsbruck, Austria, au câștigat 2 medalii de aur și 3 de bronz. Lotul Național va fi prezent și la Jocurile Paralimpice care se vor desfășura în anul 2028 în SUA, având în vedere că, în 26 iunie 2024, această disciplină a fost aprobată de Comitetul Paralimpic Internațional.

 

La Innsbruck, Lotul Național de Paraclimbing, fondat și coordonat de ONG-ul Climb Again, a reușit o performanță deosebită și a adaugat încă 5 medalii în palmaresul echipei:

 

Răzvan Nedu - Locul 1, Categoria B2

Cosmin Candoi - Locul 1, Categoria B3

Ionela Drăgan - Locul 3, Categoria B3

Daniel Andrei - Locul 3, Categoria B3

Liviu Matei - Locul 3, Categoria AU3

 

La Cupa Mondială de Paraclimbing din Innsbruck, Austria, în perioada 24-25 iunie, Lotul de Paraclimbing al României a participat la 7 clase sportive și a fost reprezentat și de:

  • Adriana Tofan - sportivă la categoria B1
  • Ionuț Sava - sportiv la categoria B2
  • Tonel Botezatu - sportiv la categoria RP1
  • Maria Herciu - sportivă la categoria RP1
  • Andrei Petraru - sportiv la categoria RP1
  • Ștefan Dogaru - sportiv la categoria RP3
  • Florin Herciu - sportiv la categoria AL2

 

Lotul, unul dintre cele mai numeroase și respectate din competiție, a fost coordonat și sprijinit la Cupa Mondială de Claudiu Miu (antrenor coordonator), Antoaneta Barbu (manager lot/navigator), Iulian Farkaș (navigator), Florin Mirea (navigator), Delia Liscan (antrenor/navigator).

 

Lotul Național de Paraclimbing urmează să participe, conform calendarului competițional al acestui an, la Campionatul European de Paraclimbing la Villars,  Elveția, desfășurat în perioada 24-25 august.

 

Sportivii din categoria B1 sunt complet nevăzători, Sportivii din categoria B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun rulant, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță). Sportivii din categoria AU au amputație la mână sau amputație parțială, iar cei din AL amputație picior.

 

 

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București și a fondat și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României. Rezultatele extraordinare obținute de sportivi până acum au confirmat valoarea și ascensiunea acestui sport în România.

 

Partenerii Lotului Național de Paraclimbing sunt: Comitetul Național Paralimpic, Viva Credit, Kaufland Romania, BRD Groupe Societe Generale, ZUZU, Groupama Asigurari, ALD Automotive, Federația Română de Alpinism și Escaladă - FRAE.

 

***

 

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emoțional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate. Climb Again este și coordonatorul Lotului României de Paraclimbing.