Fundația Motivation România anunță lansarea aplicației mobile MotiActiv, dedicată persoanelor care folosesc scaune rulante, membrilor familiilor acestora și altor profesioniști din domeniul dizabilității. Aplicația transmite săptămânal informații despre un stil de viață activ și sănătos în scaun rulant. MotiActiv poate fi descărcată gratuit din Google Play. Momentan, aplicația este compatibilă cu sistemele de operare Android, urmând a fi dezvoltată și versiunea iOS.    
 
Aplicația MotiActiv include articole pe teme de interes pentru utilizatorii de scaune rulante, precum: menținerea sănătății, tipuri de scaune rulante, sfaturi legate de aspecte emoționale și sexualitate, accesibilitate, stil de viață – călătorii, educație, drepturi și obligații. Articolele sunt scrise de o echipă care include instructori de viață independentă, kinetoterapeuți și alți specialiști cu experiență în lucrul cu persoane cu dizabilități. În plus, aplicația permite setarea de alarme cu privire la consumul zilnic de apă și schimbarea poziției în scaunul rulant pentru reducerea presiunii, acțiuni simple și cu un impact puternic în menținerea sănătății persoanelor cu dizabilități locomotorii.
 
„Știm că una dintre recomandările cele mai importante în cazul persoanelor care au o dizabilitate dobândită, deci care ajung să folosească scaune rulante ca urmare a unor accidente, se referă la intervenția timpurie. E foarte important ca atât persoana în cauză, cât și familia, să primească informații corecte și să fie pregătite să gestioneze situațiile care pot apărea. Știm din experiența noastră și a persoanelor care au participat de-a lungul timpului la programele noastre, că uneori este dificil să adreseze întrebări despre subiecte care le interesează, așa că am decis să venim în întâmpinarea nevoii de informare corectă prin aplicația MotiActiv. Cu ajutorul acesteia, ne dorim să contribuim la prevenirea complicațiilor medicale și a izolării și să facilităm parcursul spre o viață independentă.”, a declarat Erika Garnier, coordonator al serviciilor dedicate utilizatorilor de scaune rulante în cadrul Fundației Motivation România.
 
Utilizatorii au posibilitatea să intre în legătură cu echipele Motivation direct din aplicație, prin apelarea gratutită a numărului utilizatorului de scaun rulant 0800.030.762, disponibil de luni până vineri, în intervalul 09.00 -16.00. 
 
Aplicația MotiActiv a fost dezvoltată în cadrul proiectului Mentorat, instruire, sprijin și implicare pentru viață independentă în scaun rulant, derulat de Fundația Motivation România în perioada 1 decembrie 2018 – 30 noiembrie 2019, cu sprijinul financiar al ING Bank România, prin programul ”Adoptă un proiect!”. În cadrul aceluiași program, Motivation a schimbat în bine viața a 209 persoane cu dizabilități locomotorii prin donații de scaune rulante potrivite, sesiuni de instruire pentru sănătate și viață activă în scaun rulant și sesiuni de mentorat. 
 
***
Fundația Motivation România este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Serviciile pe care le oferă acoperă o gamă largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare activă și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant, consultanță pentru accesibilizarea spațiilor și sport adaptat. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de mișcare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 23,000 de persoane cu dizabilități din România.  

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi. Misiunea ING este aceea de a-i susţine pe oameni să fie cu un pas înainte, în viaţă şi în afaceri.
 
În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de educație financiară și antreprenoriat, dar și prin competiția Adoptă un proiect, un program anual ce își propune susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.